Audun fra Sandaker er en av gutta bak Maridalen Brenneri

Audun Bugge er en av drifterne bak Maridalen Brenneri. FOTO: MARIDALEN BRENNERI

Det har vel vært brent litt av hvert i den fagre Maridal, men det er vel kanskje første gangen noen har satt opp et helt eget kaffebrenneri?

ANNONSE
Annonse
 

MARIDALEN: Petter Schye Wollebæk, Reiar Kravik, og Yngve Wik Ydersbond, Jørgen Olsen og Audun Nystad Bugge er gutta bak det historiske kaffebrenneriet, som er etablert på Sørbråten, ved Snippen togstasjon i Maridalen.

Se bildet større

Den store kaffebrennermaskinen ankommer Maridalen. FOTO: PRIVAT/SAGENE AVIS

Den store kaffebrennermarskinen

Og der står den, hele motoren bak brenneriet: Kaffebrennermaskinen, funnet på E-bay og hentet i Tyskland.

– Det var en spesiell hentetur, men nå står den her! sier Yngve og mimrer et øyeblikk tilbake til turen i den leide varevogna, som skulle frakte den store og så til de grader nødvendige kaffebrennermaskinen, fra et lite sted ikke langt unna havnebyen Kiel, til Sørbråten og Snippen. Og hjem til Yngve, hvor brenneriet har adresse.

Men hvordan startet egentlig hele denne kaffehistorien?

Jo, Yngve har tidligere erfaring fra å brygge øl, men det er jo ikke det samme som å brenne kaffebønner. Utover det har noen av gutta også erfaring fra å ha brent i hjemmelaget kaffebrennerutstyr til eget bruk, i løpet av de siste årene. Men derimot det de det de fem gutta har, er en over middels interesse for god kaffe.

De har lest seg opp på kaffe og tekniske kaffebrennermaskiner, og sammen er de fem gutta en god blanding av akkurat det som trengs for å starte et kaffebrenneri. Innenfor kaffekunnskap, marked, og teknisk innsikt i hvordan drifte en diger kaffebrennermaskin. En lekker liten logo har de også fått laget seg, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Det meste på plass, med mye latter

– Så ble det til at vi begynte å snakke om å dra igang et kaffebrenneri. Og så ble det sånn. Nå begynner det meste å komme på plass, men vi skal jo ha det moro også underveis, understreker kaffegutta.

Og det har de nok, for latteren sitter løst rundt kaffen på Sørbråten. Kaffegutta forteller at de har investert rundt 250.000 kroner i brenneriet med stort og smått.

En kaffepose på 250 gram selges for 90 kroner. Noe gutta bedyrer er langt under det andre kaffeselgere i samme kvalitetssegment selger for.

– Vi er jo i startgropa, så vi har lagt oss på det nivået nå, forteller de.

Så langt foregår mye av driften med kommunikasjon via Messenger og Facebook, og litt «hit og dit». For alle fem har andre jobber ved siden av, dette er foreløpig en bigeskjeft. En bigeskjeft som per i dag betyr 300 kilo kaffebønner på lager, og 1200 poser klare for salg.

GUTTA ER OGSÅ PÅ FACEBOOK - HER KAN DU KLIKKE DEG INN PÅ BRENNERIETS HELT FERSKE FACEBOOKSIDE

Se bildet større

Audun er en av fem kompiser som nå har dratt igang et kaffebrenneri i Maridalen. Her med Yngve, og bakerst Reiar, og ved store nyinnkjøpte kaffebrennermaskinen.. FOTO: MARIDALEN BRENNERI

Teknisk ansvarlig

Audun Nystad Bugge bor på Sandaker, og med brenneriet har han for alvor fått opp øynene for god kaffe.

– Det har så langt vært veldig moro å få være med å starte kaffebrenneriet. Jeg var ikke noen veldig typisk kaffekjenner før Yngve spurte om jeg var interessert i å bli med, utover at jeg kjøpte hele bønner på Rema og drakk mye dårlig kaffe på jobb, forteller Audun.

– Etterhvert har jeg virkelig lært meg å sette pris på god kaffe, og måtte sette opp eget bryggeutstyr på kontoret, hvor det nå brygges kaffe fra Maridalen Brenneri. Til daglig er jeg softwareutvikler i et elektronikkselskap, så min rolle i brenneriet er mest av alt å få det tekniske til å henge sammen og fungere. Mye av programvaren vi bruker har åpen kildekode, så det kan fort bli noen bidrag der etter hvert, sier han.

På nett, eller stikk innom Gørja?

Kaffen selges på nett, og kan leveres på døra til privatkunder. Ellers er det bare å stikke innom en tur?

Men gutta drømmer nok også om å komme inn i den store kaffebanden på eksempelsvis Grünerløkka. Altså utvide kundekretsen med de høythengende kaffesjappene, og hvor det kun serveres kvalitetskaffe.

Så må det også nevnes at det er allerede et utsalg av MB-kaffen – forkortelsen for Maridalen Brenneri-kaffen. Men det er et ganske sportslig utsalg, nemlig på Gørja Markastue.

– He, he. Ja vi kjenner de som drifter Gørja. De har jo Markas beste vafler, så da sa vi at de jammen fikk selge den beste kaffen også!

Les mer om besøket hos Maridalen Brenneri i Nordre Aker Budstikke!

Nå har Maridalen fått sitt eget kaffebrenneri.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!