Bli med «inn» i klesskapet til Hønse-Lovisa

FABRIKKJENTENE: Christiania Seildugsfabrik, sammensying av notbolker, omkring 1900. FOTO: Norsk Teknisk Museum/A.B. Wilse

Konservator Tone Rasch skal vise frem hva fabrikkjentene fra Hjula Klædesfabrikk hadde på seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.04.2018 kl 21:14

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 

SAGENE: Hønse-Lovisa er den kjente og kjære karakteren fra Oskar Braatens skuespill «Ungen» fra 1911. Ved Beierbrua på Sagene kan vi se huset hun «bodde» i og hvor hun tok seg av barna til fabrikkjentene.

Har du lurt på hva damene hadde på seg på denne tiden? Da kan du bli med på foredrag og omvisning i Arbeidemuseet, torsdag 5. april kl 18.00

Se bildet større

FOREDRAG OM FABRIKKJENTENES KLÆR: Mødre med spebarn på Tøiens barnepleiestasjon 1914. FOTO: Norsk Teknisk Museum/Ludwig Forbech

Lange skjørt og sjal

– Hønse-Lovisa er en litterær person, men hva kunne hun gått med hvis hun levde? Hun jobbet med å passe barna til fabrikkjentene, hvilke klær gikk de og barna med? sier konservator ved Norsk Teknisk Museum, Tone Rasch.

Hun forteller videre at fabrikkjentene gikk med lange skjørt, kjoler og sjal over skuldrene og på hodet. Stoffene var beregnet på arbeiderklassen, de lagde jo klær til seg selv – i tillegg til andre.

– Museet har ikke mye som ble brukt av småbarna fra den tiden, det er nok ikke klærne til arbeiderbarna som er tatt vare på, men mer pyntede klær.

Se bildet større

BARNEKLÆR: Barneskjorte vist på Barselhjemutstillingen i 1916 FOTO: Norsk Teknisk Museum

Klærne til Katti Anker Møller

Museet har klær etter Katti Anker Møller, en pionér for barns rettigheter. Hun jobbet for å gi barn født utenfor ekteskapet rett til å arve.

– Vi skal ha med disse klærne, noen av dem kan være vevd på Hjula, sier Rasch.

Selv om foredraget heter «Hønse-Lovisa klesskap» påpeker Rasch at hun drar foredraget litt vekk fra Hønse-Lovisa. Det blir også snakket litt om barnestell på den tiden og hun tar med en bok med stoffprøver.

Grunnen til at Hønse-Lovisa er et eksempel, er for å binde det sammen til det som ligger ved Akerselva på Sagene i dag, nemlig Hønse-Lovisas hus.

– Og dette handler stort sett om kvinner, siden Hønse-Lovvisa passet barn av ugifte kvinner, slik at de kunne arbeide for tekstilindustrien.

Se bildet større

BEKLEDNINGSSTOFF: Stoffprøver, bekledningsstoff fra Hjula Væveri, fra prøvebok Bomullsvareprøver 1897 FOTO: Norsk Teknisk Museum

Se bildet større

SAGENE: Hjula Væveri FOTO: Norsk Teknisk Museum

LES OGSÅ:

Snart åpner Hønse-Lovisas hus igjen

Hønse-Lovisas hus får venneforening

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!