ANNONSE
Annonse

En smakebit av Bjølsen

INTERNASJONAL KOKEBOK: Kokeboka "Verdens beste fra Bjølsen skole" inneholder oppskrifter fra skolens mange nasjonaliteter. Foto: Janina Lauritsen

Bjølsen skole har gitt ut internasjonal kokebok med et utvalg av de beste oppskriftene fra skolens mange nasjonaliteter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:12

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BJØLSEN: På Bjølsen skole er mellom 35 og 40 land representert. Redaktør av kokeboken "Verdens beste fra Bjølsen skole", Gro Røde, har samlet et utvalg av mattradisjonene.

Oppskriftene kommer fra Norge, Japan, Somalia, Irak, USA, India, Portugal, Italia, Polen, Ghana, Mongolia, Russland, Argentina, Marokko, Tyrkia og England.

- Kravet med oppskriftene er at de må ha en link til skolen. Vi hadde ikke sjans til å dekke alle 40 nasjonaliteter, kanskje dette er bok nummer en? sier Gro Røde.

Fikk inspirasjon fra Nord-Norge

Da Gro Rødes far fylte 80 år, fikk han en kokebok laget av en skole i Lofoten som het Lofotens Gull. Røde ble inspirert og tenkte at dette også kunne gjøres på Bjølsen. Så begynte hun å tenke; hva er Bjølsen og Oslos gull? Jo, det var selvfølgelig alle land, mat og skikker som finnes i Oslo, kom hun frem til.

Hvert år arrangerer foreldreutvalget på skolen internasjonal dag. Alle får beskjed om at nå må alle komme og ha med seg en rett fra sitt hjemland eller sin region i Norge.

- Jeg fikk idéen om å samle informasjon om det, etter å ha blitt inspirert av skolen nordpå som lagde kokebok.

Utvalget av folkene som er med i boka er litt tilfeldig. Det er folk redaksjonen møtte på internasjonal dag og andre som ble kontaktet fordi de kjenner dem gjennom å ha barn i samme klasse eller fritidsaktivitet.

Lokal patriotisme

- Det er en lokal patriotisme i dette flotte området. Bjølsen er en kulturrik skole med foreldre fra mange land. Det er masse spennende mat jeg tenkte det gikk an å spore opp, sier hun og legger til:

- Vi har vært en hel redaksjon på fem-seks stykker hele tiden, jeg hadde ikke klart dette uten dem.

For å komme ordentlig innpå både menneskene og maten, dro Rød og resten av redaksjonen på hjemmebesøk for å sanke oppskrifter. Og der fikk de lage akkurat det de ville, uten føringer fra redaksjonen.

- Folk her er så hyggelige og de er veldig generøse. Det beste på Bjølsen er alt det spennende med folk og smaker. Dette er det ekte Norge!

Elevene er en stor del av boka

I tillegg til oppskrifter og intervjuer fra hjemmebesøkene, har boka også elevoppgaver fra elevene i faget mat og helse. I niende klasse har elevene en større innleveringsoppgave som har temaet mat og oppskrifter fra hele verden. Elevene valgte land selv, og redaksjonen valgte oppskriftene med tilknytning til elever fra skolen.

Elevene fra medier og informasjon intervjuet voksne og barn om hva som er det beste de vet. Her var det også noen overraskende svar.

- Jeg er nordlending og opptatt av fisk. Jeg var redd fisken skulle bli borte her, men fisken ruler på grunn av sushi! sier Røde.

Boken er til salgs hos Sagene Bok og Papir, og overskuddet av salget går til gratis kulturaktiviteter for barn og unge i Bydel Sagene.

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.