Har du ikke hørt om ghee?

Ghee siles over på glass. Foto: EKTE VARE AS/TUVA DAMMANN

MATSPALTEN: Eller klarnet smør, smeltet usaltet smør uten melkeproteiner og perfekt til deg som ikke tåler melk.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2018 kl 13:47

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere egen matspalte fra Ekte Vare. Øyvind Våge fra Kjelsås, er sammen med kona Sadie Lawler innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Hva er ghee og hva kan det brukes til? Ghee, eller klarnet smør, er smeltet usaltet smør uten melkeproteinene/kaseinet. Mange som ikke tåler melk kan derfor fint bruke ghee. Ettersom det kun er melkefettet som er igjen tåler ghee enda høyere temperaturer enn smør, og de fleste andre stekefett og oljer.

Intens fyldig smak

Ghee har en god, intens og fyldig smak og egner seg ikke bare til å steke med. Bruk ghee istedenfor høyt prosesserte planteoljer neste gang du lager majones, baker søtpotetfries, eller popper popkorn! Du vil ikke angre – jeg lover!

Ghee, Ekte Vare forteller deg hvordan du lager Ghee. Foto: EKTE VARE AS/TUVA DAMMANN

Hvordan lager man ghee?

Her er fremgangsmåten:

  • Du trenger 500g usaltet smør. Bruk aller helst økologisk smør fra kuer som kun har spist gress, og som har ett godt liv.
  • Ha smøret i en kasserolle og varm opp på den svakeste varmen. Dette kan ta litt tid, men ikke bli utålmodig! Neste skritt blir mye lettere om du lar smøret stå helt i ro på svakest mulig varme til alt er smeltet.
  • Når alt er flytende, skal du kunne se at smøret har skilt seg i to lag. Et hvitt lag som ligger på bunn og et gyllent fettlag på toppen. Dette er ghee.

Om du vil gjøre det enkelt heller du så bare forsiktig det gyllne laget over i et rent glass/liten bolle. Pass på at ikke noe av det hvite (proteinene) kommer med!

Holder i flere måneder

Om du vil være helt sikker, eller ikke tåler melkeprotein så godt, kan du bruke en osteklut/cheesecloth, eller et gasshåndkle oppi en sil når du heller det over.

Ghee holder seg i flere måneder på kjøkkenbenken, og enda lenger i kjøleskap. Når det blir avkjølt blir ghee hardt, men smelter fort når det blir varmet opp.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...