ANNONSE
Annonse

Hjemmelaget frokostblanding, av grøtrester

Foto: EKTE VARE

MATSPALTEN: Slik lager du sunn, knasende og supergod granola av havregrøtrestene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2018 kl 09:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Havregrøt til frokost er godt. Næringsrikt kan det også være, særlig om du husker på å syrne havren før du koker grøten.

Havre inneholder fytinsyre, som hemmer kroppens opptak av mineraler fra maten. I havregryn er det ikke liv i enzymet fytase, som skal hjelpe til med å bryte ned fytinsyre. Derfor er det også lurt å tilsette noen spiseskjeer med mel som er rikt på dette enzymet, for eksempel rug.

Foto: EKTE VARE

Ligge syrlig

Ved å la havregrynene ligge i syrlig miljø 8-24 timer, sammen med litt rug, brytes antinæringstoffer ned, så næringen blir lettere tilgjengelig og grøten blir lettere å fordøye. Du kan for eksempel bruke noen ss med eplesidereddik, sitron, kefir eller surdeigstarter.

Granola av restene

Men hva gjør du så med alle de næringsrike og gode restene du får i løpet av uka? Jo, du lager sunn, knasende og supergod granola.

Varm forsiktig opp rundt en liter grøtrester. Putt så oppi 60 gram smør, 4 ss søtning som for eksempel honning eller lønnesirup, en ts flytende vanilje eller vaniljepulver og en ts kanel. Bland alt godt sammen til smøret har smeltet og bre så grøtmassen tynt utover på en bakeplate med ubleket bakepapir.

Foto: EKTE VARE

Tørkes

Tørk grøten i ovnen på 50-60 grader i rundt 12 timer, eller til massen har blitt tørr og sprø. La det avkjøles helt før du bryter det opp i passende biter. Bland gjerne inn litt ferdig bløtlagte og tørkede nøtter som mandler og valnøtter, og litt tørket frukt. Oppbevares på tette glass og nytes aller best med hjemmelaget kefir, eller med fyldig og næringsrik yoghurt.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.