– Narkomani er selvforskyldt, uansett hvordan du snur og vender på det

BOKBAD OG SIGNERING: Bjørn Hoel snakket om sin fortid og debutromanen "Snarveier mellom himmel og helvete" FOTO: Janina Lauritsen

– Jeg skulle vært utvist fra Sandaker senter på livstid! Jeg har gjort mye rart her, for å si det sånn, sa forfatter Bjørn Hoel under bokbadet til sin krimroman «Snarveier mellom himmel og helvete».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.05.2018 kl 15:28

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 

– Ikke bare selvforskyldt

Bjørn Hoel har presisert sin uttalelse:

– Jeg har registrert at det har kommet en del reaksjoner i forhold uttalelsen min om at «narkomani er selvforskyldt» . Uttalelsen kom da det ble snakket om skam. Jeg sa noe sånt som at i motsetning til sykdommer som kreft, parkinson, revmatisme og så videre så er narkomani skambelagt fordi den er selvpåført. Altså at man selv utfører en aktiv handling for å bli det.

– Den uttalelsen var klossete fra min side, og burde i det minste vært nyansert mye bedre. Selvsagt finnes det uforskyldte måter å bli rusmisbruker/narkoman på. Sykehusopphold for eksempel, eller behandling i forhold til traumer. Et poeng med boka mi, Snarveier mellom himmel og helvete er nettopp å vise at mange har gode grunner til å bli misbrukere. Jeg var ikke en av dem. For min del var det nysgjerrighet først og fremst, antar jeg. Personlig støtter jeg for øvrig varmt opp om å avkriminalisering, blant annet for å gjøre veien tilbake så lite tornefull som mulig.

SANDAKER SENTER: Bjørn Hoel er oppvokst på Torshov, men bor på Sørlandet. Han er journalist, eks-heroinist og nå forfatter. Han ga i mars ut sin debutroman «Snarveier mellom himmel og helvete», som handler om narkotikamiljøet på Torshov fra slutten av 70-tallet og til midten av 90-tallet.

Hoel ble intervjuet av tidligere kollega, Theis Roksvåg Pedersen, under bokbadet på Sandaker senter, onsdag 2. mai.

– Lever du fortsatt, Bjørn?

Da Hoel var på Sandaker senter for noen år siden kom fire eldre damer og utbrøt; lever du fortsatt, Bjørn?

Det var nemlig ikke gitt at han fortsatt skulle være i live, flere av kameratene fra rusmiljøet hadde da gått bort.

– Jeg hadde en fantastisk oppvekst her på Torshov på 60-tallet. Jeg spilte fotball og hadde gode foreldre som var glade i meg. Da jeg var 16-17 år, skjedde det noe – jeg begynte å vanke med feil folk og fikk smaken på piller. Jeg var flink til å skjule det lenge, fortalte han.

Det var noe harmonisk og spennende med folka som satt i parken, mener Hoel. Det hørtes jo ut som en evigvarende fest. Og ble du først kjent med de alkoholikerne, var veien videre enklere.

– Karakteren «Annabelle» setter skudd på toalettet på senteret og «Kalle» kjøper piller mellom hyllene her på biblioteket. Har du gjort noe sånt her, spurte Roksvåg Pedersen.

– Ja, jeg skulle ha vært utvist herfra på livstid! Jeg har gjort mye rart her, for å si det sånn, sa han til latter fra salen.

– Men mye av det «Kalle» har gjort har jeg også gjort. Hva og hvor mye vil jeg ikke si noe om, men jeg bruker mine erfaringer, sa han og påpekte at boka er en krimroman, ikke en selvbiografi.

Skulle «bare prøve»

Videre fortalte han om at Torshov ble stemplet som et sted med mye rus.

– Det ble gjort undersøkelser for levealder og forventet levealder av enslige menn, og på Sagene og Torshov endte det på 47 år. Det er jo sosiale problemer her. Det var i hvert fall mer her enn andre steder før.

For Hoel startet det med fascinasjonen for miljøet. Han trodde aldri han skulle miste kontrollen, han «skulle bare prøve det.»

– Men det skulle jeg aldri ha gjort.

– Er det skamfullt å ikke ha en unnskyldning? lurte intervjueren på.

– Ja, da begynner man å lyve og huske på hva man forteller. Man blir oppfinnsom på en negativ måte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Se bildet større

BOKBAD: Bjørn Hoel og intervjuer Theis Roksvåg Pedersen FOTO: Janina Lauritsen

Journalistikken reddet ham

– Narkomani er selvforskyldt, uansett hvordan du snur og vender på det. Da sitter det langt inne å be om hjelp, fortsatte han.

– Hvordan kommer man seg gjennom det?

– Det er fysisk vondt med nedtrapping. Alle vet hvordan det er å være fyllesyk – med dop kan man gange det med ti! Men du må bare komme deg gjennom det, og det er bare barnemat sammenlignet med når du skal begynne å leve normalt igjen – å bygge opp et liv igjen.

Hoel har klart seg godt siden 2000-tallet. Han flyttet til Sørlandet på 90-tallet for å komme seg unna alt dette. Og det ble redningen.

– Jeg fikk jobb i en avis og jeg fortalte alt til redaktøren. Han tok sjansen på å slippe meg inn som journalist. Det redda meg, sa han og fortalte videre:

– Det er en del likheter mellom stoff og journalister. Du må ha folk som kan stole på deg, du får vite straffbare ting. Og journalistene har også et kanskje ufortjent rykte.

– Bekjemper stigma og skam

Arild Knutsen, leder av Foreningen for Human Narkotikapolitikk, var til stede på bokbadet og Hoel oppfordret ham til å si noe om human narkotikapolitikk.

– Vi har fått politisk erkjennelse om å gå fra straffelinja – vi skal overføre ansvaret av de pågrepne til hjelp og ikke straff. Da kan de få sivilrettslig bot og ikke bli strafferegistrert.

– Vi jobber for å bekjempe stigma og skam. Før gikk unge gutter til byen for å banke narkomane, nå går middelaldrene damer for å hjelpe de samme! sa Knutsen.

– Man leser ofte om folk utenfra

Hoel er veldig fornøyd over at det dukket opp mange til både bokbadet og signeringen av boka i etterkant.

– Det er utrolig overraskende at det kom såpass mange folk. Det er en annen ting hva folk gjør enn hva de sier! forteller han til Sagene Avis.

– Hvordan har det vært å skrive om noe som er så nært?

– Både og. Jeg har hele tiden måttet minne meg på hvor lavt nede jeg har vært. Å gå gjennom sitt eget liv gang på gang er vanskelig. Jeg har brukt virkelige personer, men ikke navngitt dem. Det er vanskelig å løse de etiske problemene.

– Det har også vært litt rart. Men det er styrken i boka. Her kommer du på innsiden, det er cluet. Ofte leser man om folk utenfra.

Se bildet større

BOKSIGNERING: Mange møtte opp for å få signert boka til Bjørn Hoel FOTO: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

De inviterer til lavkost bokmarked, med "sinnsvakt gode sveler"

Slik blir årets bydelsdager!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord