ANNONSE
Annonse

Rødbethummus – et veggistilskudd til julematen

En digg dipp - for eksempel til julematen. Foto: Linnea Stålhammar

– En veggisvennlig dipp, perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest. Eller som proteintilskudd i salatboksen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:16

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer matspalten i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Et vegetarisk tilskudd til julematen er definitivt rødbethummus. Den populære dippen hummus stammer fra Midtøsten, og blir spist som hverdagskost verden rundt.

Hummus

Navnet hummus betyr kikert på arabisk, og blandet med tahini utgjør hummus en fullverdig proteinkilde.

Denne veggisvennlige dippen er perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest eller som proteintilskudd i salatboksen. Hummus har den siste tiden blitt veldig populært i Norge og finnes i butikken.

Vi anbefaler likevel å lage selv, det er veldig enkelt, mye bedre og gir rom for masse gøyal eksperimentering med ulike smaker.

Vitaminer og mineraler

Rødbethummus fordi det gir en kjempegod smak, kul farge og er en super kilde til vitaminer og mineraler, rødbet er den av rotfruktene som har høyest innhold av antioksidanter.

I tillegg til det nærmer jo julen seg snart, så hvis du vil imponere en i familien som er veganer eller vegetarianer kan vi garantere at rødbethummus blir populært.

Det er mange varianter av hummus ute i oppskriftsverden. Men fortvil ikke, vi har både en rask versjon til hverdags og en tradisjonell, lengre versjon slik den blir laget i Midtøsten.

Vi anbefaler den lange versjonen for optimalt resultat, men hvis bløtlegging i 24 timer føles som en evighet for deg, er det bare å lage den korte versjonen den er også veldig god. Hvis du lager den lengre versjonen, er et tips er å lage masse på en gang og fryse ned det du ikke skal bruke den nærmeste uken.

Ingredienser

Man kan også prøve seg fram her på smak det er ingen regler. Du kan også sløyfe for eksempel hvitløk hvis du er sensitiv mot det og tilsette mer spisskummen.

  • 200 g tørkede kikerter, 400g kikerter på boks
  • 2-3 kløfter med hvitløk
  • 2 mellomstore rødbeter
  • 1 ss. spisskummen
  • 3-4 ss. tahini
  • ca. 3 ss. olivenolje
  • ½ ts. natron (kun for den lange versjonen)
  • Smak til med salt og pepper
  • Sesamfrø til pynt

Rask versjon med kikerter på boks

Vask rødbetene godt og eventuelt skrell dem. Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Sil kikertene og skyll dem godt i kaldt vann.

Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, deretter miks alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl lunkent vann og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger.

Voilà, rødbethummusen er klar til servering.

Tradisjonell versjon, Midtøsten style - tørkede kikerter lagt i bløt

Legg kikertene i bløt med ca. 6-7 dl vann kvelden før og rør inn en ½ ts. natron.

Hummus virker kanskje enkelt å lage men å få en perfekt kremet konsistens er kan være krevende, så natron et skikkelig insider tips som sikrer creaminess! La kikertene stå i ca. 24 timer i kjøleskapet.

Sikt og skyll kikertene og legg dem i en stor kjele med ca. 1 ½ liter vann. La det småkoke i ca. 2-3 timer til du enkelt kan mose kikertene med fingrene. Sil ut vannet fra kikertene og spar på 2-3 dl av kokevannet til senere. I den siste timen av kokeprosessen kan du vaske rødbetene godt og eventuelt skrelle dem.

Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, miks deretter alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl av kokevannet du sparte tidligere og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger Server skikkelig digg og kremet hummus med stolthet til familien.

Toppes med ristede sesamfrø, oliven olje og en fin kvist eller urteblader, som persille, basilikum og lignende.

Basert på oppskrift av Green Kitchen Stories,
som for øvrig er en super kilde til kreative vegetariske og veganske retter!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!