Var animatør for Oscar-nominert film, nå kan hun vinne bokdebutant-priser

Magnhild Wisnes og debutboka Hysj. FOTO: Åse Holte / Aschoehoug forlag

Magnhild Winsnes fra Sagene er nominert til to debutantpriser for boka «Hysj».

SAGENE: Det er for debutboka Hysj, utgitt på Aschehoug forlag i fjor, at hun har blitt nominert.

Først til Trollkrittet, foreningen Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres (NBU) pris til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. Denne uka ble det også klart at hun er nominert til Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur.

Illustratør og animatør

Magnhild Wisnes bor på Sagene, og er illustratør og animatør. Hun har blant annet hatt art direction på kinofilmen om Albert Åberg og vært hovedanimatør på filmen «Moulton og meg», som ble nominert til Oscar i 2015, ifølge forlaget Aschehoug.

– Bakgrunnen min er som animatør, men veien til bok føltes kort. Jeg jobber fortsatt med bilder og dramaturgi, men kan boltre meg med papirteksturer og et annet format enn skjermformatet. Å få en bok i hendene, kunne bla i sidene og lukte på papiret, var veldig stas for meg som er vant til en PC-skjerm og et filmlerret, sier Wisnes.

– Hva synes du om å bli nominert?

– Det er veldig stort å bli nominert. Det er mange bøker som gis ut hvert år, så at Hysj blir trukket fram, og får stå side om side med andre gode bøker, er både rørende og gjør meg veldig stolt, sier hun.

Krevende krysningspunkt mellom barndom og ungdomstid

Hysj handler om Hanna som reiser til onkelen, tanten og kusinene en uke en sommer, slik hun har gjort mange ganger før. Men akkurat denne sommeren blir ting annerledes enn tidligere.

Mette, den eldste kusinen, er blitt ungdom siden sist, og Siv, som er på Hannas alder er liksom heller ikke like interessert i lekene de pleide leke før. Hanna på sin side er helt elendig på å juge, men buser rett ut med alt hun egentlig ikke får lov til å fortelle. Hun er klønete, irriterende og helt uten filter. På et vis er det sympatisk, men samtidig skaper det trøbbel for store kusiner som kliner med gutter, røyker, drikker og sitter i raske biler. Og juger til foreldrene.

«Winsnes lar oss få kikke inn livet til disse jentene et lite øyeblikk, der de står i krysningspunktet mellom barn, ungdom og voksen, og hvor alt er i forandring og hvor man må lære seg de sosiale spillereglene på nytt. Tenåringenes verden er både skremmende og spennende for de pre-pubertale jentene, og samtidig er barndommens lek trygg og god å komme tilbake til i små glimt, selv for den nyutsprungede ungdommen,» skriver NBU.

– Hva har du ønsket å fortelle med debutboka?

– Jeg prøvde å formidle usikkerheten mange opplever med overgangen mellom barn og ungdom. Det er ei tid med nye regler, der det er lett å trå feil og falle utenfor. Der og da føles et feilsteg dødsviktig og for alltid. Og så er man helt alene med å finne ut av de nye spillereglene. Det kan være en klønete affære for noen, som for Hanna i Hysj, sier forfatteren.

Hun jobber nå med en ny bok, en billedbok for noe yngre barn.

Prisene

Trollkrittet deles ut for åttende gang lørdag 14. april på Leangkollen Hotell i Asker. Prisen er på 25.000 kroner.

De andre nominerte til prisen er Linda Klakken med Dumme, dumme hjarte (Samlaget), Camilla Sandmo med Kan vi bare late som (Vigmostad & Bjørke), og Espen Dekko med P+E (Magikon Forlag).

Kulturdepartementets priser deles ut torsdag 8. mars i Nasjonalbibliotekets Store auditorium. Her er Wisnes nominert sammen med Ingvild Boberg og Helene Brox for Tre er en for mye (Gyldendal), og Ingunn Thon med Ollis (Samlaget).

LES OGSÅ: Hvem bør få prisen Lillebjørn fikk i fjor?

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse