Varm deg i vintermørket, med en deilig currygryte med søtpotet

Indisk gryte, næringsrikt og godt. FOTO: EKTE VARE AS/TUVA DAMMAN

MATSPALTEN: – Denne gryta får sola til å skinne litt på kjøkkenet ditt!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2018 kl 13:48

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 
Se bildet større

Gryte med ris og curry. FOTO: EKTE VARE AS/TUVA DAMMAN

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere egen matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås er samme med kona Sadie Lawler, innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Nyttårsforsettene er over oss igjen. Mange har ønske om å spise bedre og sunnere, men kanskje er det vanskelig å få til i en hektisk hverdag?

I tillegg kan det innemellom nok være vanskelig å finne motivasjon til å eksperimentere på kjøkkenet, når kanskje alt du vil er å krype sammen under ett pledd i sofaen.

Denne gryta får sola til å skinne litt på kjøkkenet ditt, og varmen til å bre seg i kroppen.

Kraft

Til denne oppskriften, brukte jeg ferdig kokt kraft, som jeg alltid har tilgjengelig i fryseren hjemme. Men om du ikke har det, eller ønsker å lage selv, er det fullt mulig å kjøpe ferdiglaget kraft i noen butikker. Du kan også bare bruke vann, men jeg anbefaler på det sterkeste å bruke kraft.

Langtidskokt kraft er bra for hud, negler og hår, kan hjelpe til å bygge opp bindevev i kroppen, kan rette opp ubalanser og skader i tarmen. Det er også bærekraftig å lage kraft, ettersom du da er med på å bruke hele dyret og kaste mindre mat. I tillegg til alt dette er det veldig godt, og gjør maten mye mer mettende.

Grytekjøtt

I denne retten brukte jeg grytekjøtt av økologisk gressforet storfe, men bruk det du liker. Det er sikker kjempegodt med for eksempel lammekjøtt også. Retten kan fint lages vegetarisk/vegansk, i så fall dropper du bare å bruke kjøtt og kraft.

En varmende, enkel og næringsrik indisk-inspirert kjøttgryte.

  • 7 dl kjøttkraft
  • ca 1 kg grytekjøtt av gressforet storfe
  • 1 middels stor søtpotet
  • 500 g gresskar (for eksempel Hokkaido eller flaskegresskar)
  • 1 squash
  • ca 400 g kokosmelk
  • 1 pakke ferdigkote linser (kan sløyfes)

Til currypasta:

  • 1 løk
  • 2 - 3 fedd hvitløk
  • 3 - 4 cm fersk ingefær
  • 1 fersk rød chili
  • 3 - 4 ss tomatpuré
  • 1 ss malt koriander
  • 1 ss malt spisscumen
  • 1 ss garam masala
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts kardemomme
  • salt (smak til)

Fremgangsmåte

På morgenen, før du drar av gårde på dagens aktiviteter, skjærer du opp kjøttet i små terninger og har det oppi en gryte sammen med kraften og koker opp. Når dette er kokt opp, skrur du varmen ned til 1, eller putter gryten i en Wonderbag. La det stå og kose seg til du er klar til å begynne på middagen.

Når du er hjemme igjen og klar for middag skjærer, du søtpotet og gresskar i terninger og koker dem nesten møre. Dette tar ikke mer en kanskje 10 minutter, men det kommer an på hvor store terninger du har laget, så kjenn etter med en gaffel underveis.

Currypasta

Imens lager du currypastaen. Hakk løk, hvitløk, chili og ingefær i biter og
ha dem i en food processor eller stavmikser-beholder, sammen med tomatpuré og krydder. Kjør det hele til det er en jevn masse.

Stek så currypastaen i litt smør eller ghee (klarnet smør) i noen minutter før du heller over kokosmelken.

Ha oppi de nesten-møre søtpotet- og gresskarbitene og squash skåret i terninger. Kok opp og la det hele småputre noen minutter før du har oppi det supermøre kjøttet og noen dl av kraften kjøttet har trukket i (bruk så mye av kraften du ønsker. Noen liker gryten tykk, mens andre foretrekker mer suppekonsistens). Nå kan du også ha oppi linsene om du ønsker det. Gryten er veldig god servert med kraftkokt ris, og med litt fersk koriander og lime på toppen.

Så er det bare å nyte!

Inspirasjon hentet fra Annikens Kitchen, men gjort med en annen vri.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Nøkkelord