ANNONSE
Annonse

Vil «avmystifisere Haraldsheim»

Harald Mo, daglig leder og vert på Haraldsheim siden 2004, og Saara Pilhjerta, daglig leder i HiHostels Norge, ønsker velkommen lørdag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vandrerhjemmet som ble åpnet av kronprins Harald i 1953, fyller 65 år. Men altfor få oslofolk kjenner til perlen på toppen av Muselunden. Derfor inviteres det til fest på lørdag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MUSELUNDEN: Lørdag 16. juni feires bursdagen med åpen dag.

– Vi holder åpent fra 12 til 17, med rebus, memory lane og overraskelser, og håper at folk i alle aldre tar turen innom Haraldsheim for å bli kjent med oss, inviterer Saara Pilhjerta, som er daglig leder for Hostelling International Norge Region Øst, med kontor på Haraldsheim.

Haraldsheim ligger i frodige omgivelser innerst i Haraldsheimveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Harald

Det er massevis av historier i veggene på Haraldsheim. Blant annet den kongelige starten:

Det var i 1953 at daværende kronprins Harald åpnet vandrerhjemmet, som sitt første offisielle oppdrag. Vandrerhjemmet hadde kommet i stand med samarbeid mellom Oslo kommune, den ideelle organisasjonen Norske Ungdomsherberger og mange frivillige medlemmer. Det skal ha vært en litt nervøs 17-åring som kuttet snoren med en spesiallaget tollekniv.

Og navnet Haraldsheim? Det var det den samme Harald, som i dag er konge av Norge, som offisielt ga det som den gang var et ungdomsherberge. Men hvorvidt det er ham selv, eller byens grunnlegger Harald Hardråde, vandrerhjemmet er oppkalt etter, er historien ikke helt tydelig på.

Kronprins Harald var 17 år da han åpnet Haraldsheim som sitt første offsielle oppdrag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Åpen dag og «avmystifisering», med mat og musikk

Da det åpnet var vandrerhjemmet – som ligger med fantastisk utsikt over Muselunden, byens tak og fjorden i det fjerne – Norges største. Og det er det fremdeles.

– Over 3 millioner overnattinger senere, fra alle verdens land, hører vi likevel en god del ganger fra oslofolk og folk i nabolaget at de aldri har vært på Haraldsheim, eller ikke aner hva det er, sier Saara Pilhjerta.

Hun mener oslofolk gjerne har bedre kjennskap til vandrerhjem i andre deler av landet – eller verden – enn «vårt eget» her i Oslo. Selv hadde hun aldri vært her før hun startet i jobben i 2014, innrømmer hun.

Fantastisk utsikt over Oslo fra toppen av Muselunden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nå vil gjengen øverst i Muselunden «avmystifisere» Haraldsheim.

Derfor arrangerer de lørdag åpen dag med omvisning, gratis bevertning, leker og underholdning, i anledning at det er 65 år siden åpningen.

– Det er kanskje litt sent å drive «avmystifisering», etter 65 år, men vi vil gjerne brukes mer av lokalbefolkningen. Vi har vært her lenge, og blir her nok i lang tid fremover, sier Harald Mo. Han har vært daglig leder, og Haraldsheims vert, siden 2004.

Og hvis du lurer: Haraldheim ligger innerst i Haraldsheimveien, som går fra Lofthusveien, langs Skeidbanen på Nordre Åsen. Eller du kan spasere opp fra Sinsenkrysset, på turveien langs Muselunden.

Les mer om Haraldsheims spennende historie, og se stor bildeserie av hvordan vandrerhjemmet ser ut i dag, i denne reportasjen i Nordre Aker Budstikke!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord