Sagene-lærer hedres med skilt

SKILT: Anna Sethne bodde her i Eugenies gate 22 A. 7. mars avduket Oslo Byes Vel et blått skilt. FOTO: Janina Lauritsen/Wikimedia

Hun regnes for å være en av de viktigste drivkreftene i utviklingen av den moderne skole.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2018 kl 14:45

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 
Se bildet større

BLÅTT SKILT: Anna Sethne ble hedret med et skilt i Eugenies gate 22 A. FOTO: Janina Lauritsen

BYDEL SAGENE/ST.HANSHAUGEN: Skiltet til ære for Anna Sethne ble avduket 5. mars i Eugenies gate 22A på St.Hanshaugen, med professor Willy Aagre og byantikvar Janne Wilberg.

Det er Oslo Byes Vel som har skiltprogrammet. Hensikten med de blå skiltene er å synliggjøre historien der den skjedde. Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet. Eller at objektets alder er bemerkelsesverdig. Det settes ikke opp skilt over nålevende personer.

Ville frigjøre barnas skapende krefter

Anna Cahtrine Sethne, født 1872 i Drammen, var en banebryter for nyere pedagogiske metoder i folkeskolen. Hun var også en ivrig talskvinne for arbeidsskolen og aktivitetspedagogikken. Sethne mente elevene lærte best når de fikk jobbe selv med stoff som interesserte dem – og at dette ville frigjøre barnas skapende krefter.

Fra 1919 til 1938 var hun overlærer på Sagene skole.

Sethne var inspirert av Maria Montessori og hun introduserte heimstadlære som et sentralt fag i norsk skole i samsvar med pedagogiske ideer fra den italienske Montessoriskolen. Hun ble også opptatt av amerikansk reformpedagogikk. Dermed ble arbeidsskoleprinsippet «learning by doing» introdusert den i norske skolen.

Sagene ble forsøksskole for arbeidsskolepedagogikk – med full støtte fra skoleinspektør Bernhof Ribsskog. Heimstadlære ble et sentralfag for integrering i småskolen, og stilskriving og tegning fikk stor vekt og ble knyttet opp mot en friere tilnærming til fagstoffet i storskolen. Forsøkene med leseundervisning ved Sagene skole førte til at det første folkeskolebiblioteket i landet med lesestue for elevene ble opprettet.

En av de mest ruvende skikkelser

Sethne døde 26. april 1961 i Oslo.

I en nekrolog i Aftenposten 26. april 1961 ble Anna Sethne beskrevet slik (utdrag):

Anna Sethne er død, 88 år gammel. En av de mest ruvende skikkelser i norsk skolevesen i de siste par mannsaldre er dermed gått bort. Anna Sethne var den fødte pedagog; klar, målbevisst, nyskapende. Levende fulgte hun med i dagens brennende spørsmål helt til det siste. Alltid midt i striden, alltid uredd, myndig og sterk. Der var reisning over Anna Sethne. Dimensjoner. Som Sagene skoles overlærer gjennom mange fruktbare år gjennomførte hun arbeidsskoleprinsippet. Som formann i Norges lærerinneforbund og Oslo lærerinnelag og som redaktør av Vår Skole sveiset hun Norges lærerinner sammen til en stand.

Kilder: lokalhistoriewiki.no og Norsk biografisk leksikon

LES OGSÅ:

Her går Akerselva Miljøparks gudmor

Nordpolen skole: Skaper leseglede med humor

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!