1. mai: Vi har fortsatt mye å kjempe for

Helge Stoltenberg (Ap) er leder i Bydelsutvalget i Bydel Sagene. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

KRONIKK 1. MAI: Mange tenker at vi i Norge har det så bra at det ikke er flere kamper å vinne, men er det sånn? spør BU-leder Helge Stoltenberg (Ap).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2018 kl 10:04

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 

Tirsdag er det 1. mai og det skal feires i Sagene bydel, i Oslo, i hele landet og i hele verden. 1. mai er arbeiderbevegelsens festdag, men ikke minst er det en kampdag. En dag som brukes til å vise at det fortsatt er mange kamper det gjenstår å vinne. Mange tenker at vi i Norge har det så bra at det ikke er flere kamper å vinne, men er det sånn? Jeg mener at vi fortsatt har mye vi må kjempe for, både for å beholde rettigheter vi har og for å kjempe fram nye rettigheter.

Gå på en byggeplass i Oslo. Hva finner du er? Jo en mengde innleide arbeidere. Innleide som kommer fra en underleverandørs, underleverandørs, underleverandør. Det er så lange og kompliserte kjeder av innleide og innleide selskaper som gjør det helt umulig å kontrollere om arbeidstakere får den lønna de har krav på. Det er vanskelig å kontrollere om HMS-regler følges, om arbeidsgiveravgift og moms innbetales slik det skal. Vi har fått en bransje hvor mange vil hevde det er cowboy-tilstander. Dette er en utvikling vi må kjempe mot.

Søndager har i hundrevis av år vært en felles fridag, en dag vi kan bruke sammen med familie og venner. Nå er denne dagen under press. Flere vil at også søndager skal bli som alle andre dager og for de fleste av oss hadde sikkert det vært helt ok. Men det er noen som da må jobbe også på søndagene, noen som da ikke får vært sammen med familien og venner. Ønsker vi virkelig at søndagen skal bli akkurat som alle andre dager?

I bydel Sagene er 24% av alle stillinger deltidsstillinger. Det er ikke noe tvil om at det alltid vil være behov for deltidsstillinger, men er det virkelig nødvendig at nesten hver 4. stilling en bydel som Sagene skal være en deltidsstilling. De aller fleste av oss ønsker oss en hel stilling, en jobb vi kan leve av. Vi ønsker ikke å være avhengig av tilfeldige ekstravakter for å få økonomien til å gå rundt. Dette er også en kamp vi må ta fremover.

Det er også sånn at 23% av alle stillinger i bydel Sagene er besatt av innleide, midlertidig ansatte eller timelønnede. Dette er altså folk som ikke er faste ansatte men som har en løsere tilknytning til bydelen. Det kan aldri bli sånn at vi ikke skal benytte oss av vikarer fordi det alltid vil være et behov for å dekke opp uforutsett fravær ved sykdom eller premisjoner, men jeg tror ikke at det er riktig at hele 23% av alle stillingene i bydel Sagene ikke skal være faste stillinger. Her er nok en kamp vi må ta.

Dette er bare noen kamper som står foran oss. Det er mange andre kamper som er viktige og som vi må kjempe framover. 1. mai er like aktuelt i dag som den var 1890 da den ble markert første gang. Jeg håper at også i år vil være mange som bruker 1. mai til å markere at det er mange kamper framover vi skal vinne. På Torshov starter toget kl 8.45 fra Soria Moria og det er frokost kl 9.45 på Frivilligsentralen. Og i Sagene kirke kl. 19 kan du møte Jonas Gahr Støre og Sturla Stålset. Det blir en flott 1. mai! Velkommen!

Helge Stoltenberg (Ap)
BU-leder

LES OGSÅ: Emil Mogstad, leder i Nordre Aker Ap: Et useriøst arbeidsliv – De unge må ta ansvar

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@sageneavis.no!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!