Oslo-budsjettet: «Høyre kutter i bydel Sagene»

Finansbyråd Robert Steen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

DEBATT: – For å være ærlig ble jeg sittende å måpe da jeg leste Høyres alternative budsjett for Oslo, skriver finansbyråd Robert Steen (Ap).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2018 kl 20:14

Sagene Avis
Sagene Avis

Store politiske forskjeller gir tydeligere politiske alternativer. Desember er budsjettid og da synliggjør partiene sin politikk og sine prioriteringer. For innbyggerne i Sagene er det nå tydelig at mens byrådet satser på deres bydeler, så kutter Høyre og sender dem ekstraregninger. Her er noen eksempler på forskjellen mellom vår politikk og den politikken Høyre legger opp til i sitt alternative Oslo-budsjett.

Gratis aktivitetsskole vs. betale alt selv

Aktivitetsskolen er en flott arena for både læring og integrering. Av denne årsak har vi startet opptrapping av gratis aktivitetsskole i Oslo noe som har gitt økt deltakelse. Alle skolene på Sagene tilbyr nå gratis AKS fra 1-4 klasse. Erfaringen til nå viser at økt deltakelse gir mulighet for bedre kvalitet fordi finansieringen øker. Høyre kutter i sitt alternative budsjett, all kommunal finansiering til aktivitetsskolen og sender dermed hele regningen til barnefamiliene. Dette betyr for eksempel, at en familie med to barn på Torshov, med Høyres budsjett ville fått en ekstraregning på nesten 4000 kroner netto per måned.

Flere barnehager, skoler og omsorgsboliger vs. kutt i investeringer

Oslo er fortsatt en by i vekst. Barn trenger nye barnehager og skoler, mens mange eldre vil trenge en omsorgsbolig. Oslo Høyre fjerner i sitt budsjettforslag alle kjøp av tomter til skoler, barnehager, omsorgsboliger og andre bygg kommunen trenger. Flere steder i byen er det konkrete planer om å bygge skoler og barnehager. Disse skolene og barnehagene vil også Høyre bygge, men tomtene har de altså ikke råd til å kjøpe. Her er det lett å konkludere: ingen tomt, ingen skole, ingen barnehager, ingen omsorgsbolig.

Mer velferd vs. kutt til bydeler og etater - hjemmetjenster

Mye av velferden i Oslo skapes i bydelene og i kommunens etater. Høyre vil kutte over 350 millioner i Oslos etater og bydeler i 2018 sammenlignet med vårt budsjett. For bydel Sagene ville kuttet vært på om lag 15 mill. kroner. Slike kutt ville hatt store konsekvenser for bydelenes evne til å levere tjenester til sine innbyggere. Det ser ut til at Høyre særlig ønsker å ramme bydelenes evne til å levere hjemmetjenester til den eldste delen av befolkningen.

Hvorfor?

For å være ærlig ble jeg sittende å måpe da jeg leste Høyres alternative budsjett for Oslo. Man kan undre seg hvorfor Høyre foreslår slike dramatiske kutt, som de vet vil ramme Sagene og andre bydelers tjenester. Svaret er enkelt. I Oslo har vi innført en moderat eiendomsskatt for å legge det finansielle grunnlaget for det tilbudet byens befolkning fortjener. Høyres alternative budsjett er en desperat kamp mot denne delen av fellesskapsbidraget – og resultatet er et budsjettforslag som både er uansvarlig og ugjennomførbart. I tillegg foreslår Høyre å beholde eiendomsskatten på næringsbygg i Oslo slik at budsjettforslaget deres ender opp både uansvarlig og med eiendomsskatt! I sin iver etter å fjerne eiendomsskatten, ender Høyre opp med å vise hvorfor den er nødvendig.

Robert Steen
Finansbyråd

LES HØYRES SVAR: «Arbeiderpartiets skremselspropaganda»
Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse