- Bare tull at det ikke går an å si nei!

Færre unge drikker. FOTO: ILLUSTRASJON

- Det virker som om voksne tror at vi unge blir presset av andre til å drikke når vi er på fest, sa 15-årig jente i lokalavisa. Nå viser også ferske tall at færre unge drikker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.10.2017 kl 14:06

Sagene Avis
Sagene Avis

OSLO: Jeg er en helt vanlig ungdomskolejente som ofte blir bedt på fest. Og som regel er det mange som drikker. Eller røyker weed. Selv om weed er mer sjelden, og mye mer skjult inne på et rom, eller rundt hushjørnet kanskje.

Grunnen til at jeg forteller om dette, er at det virker som om det er noe alle tror, særlig kanskje voksne, at vi unge blir presset av andre på vår egen alder, eller kanskje eldre, til å drikke når vi er på fest. Og at det er en av grunnene til at vi begynner å drikke alkohol tidlig.

Det stemmer ikke. Jeg, og flere med meg, drikker ikke. Jeg drikker ikke fordi jeg ikke har lyst til å drikke alkohol.

Det drikkes mye på ungdomsfester rundt omkring. Mange er skikkelig drita hver helg. Og ja, jeg får ofte tilbud om å drikke av noen av de andre på festen. Det er bare å si: Nei takk, jeg drikker ikke. Jeg har så langt aldri opplevd at noen synes at jeg er teit eller noe annet fordi jeg ikke drikker.

Fra innlegget til den 15-årige jenta, i Nordre Aker Budstikke og i Sagene Avis tidligere i år - her kan du lese hele innlegget.

Færre unge drikker

Nylig publiserte også Folkehelseinstituttet sak om drikkevanene til ungdom.

- Rapporten «Bruk av rusmidler og tobakk blant 15–16-åringer» viser at andelen ungdommer som sa at de hadde drukket alkohol i løpet av de siste 12 månedene, er redusert fra 78 prosent i 1999 til 49 prosent i 2015.

Videre at alkoholbruken har gått ned, selv om tilgjengeligheten til alkohol har gått opp, og selv om ungdommenes foreldre og besteforeldre drikker alkohol.

– Færre ungdommer rapporterer å drikke mye på én gang, og færre rapporterer fyll. I 2015 var andelene for bruk av alkohol og tobakk på det laveste nivået siden undersøkelsene startet i 1995, sier Elin K. Bye, forsker ved Folkehelseinstituttet i samme sak.
 

Mer hjemmekjære og aktive

Ifølge Bye finnes det ikke klare svar på årsakene til nedgangen, men andre undersøkelser viser at dagens ungdom er mer hjemmekjære, veltilpassede og aktive enn tidligere generasjoner. Ungdommene har god kontakt med foreldrene sine, og foreldrene vet hvem de er sammen med og hvor de er.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA FOLKEHELSEINSTITUTTET

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse