– Det perfekte supplement hvis du ikke har hage

DYRKINGSKASSER: Tosterud forteller at de har dyrket gulrøtter, reddiker, sukkererter, chili, tomater, jordbær, urter og blomster. FOTO: Privat

– For det er det jeg liker ved å ha en plantekasse i parken – at det ikke bare er noe vi gjør for oss selv, men noe vi deler med alle som går tur forbi der hver dag! sier Hanne Tosterud

Tekst:

Publisert:

Sagene Avis
Sagene Avis

BYDEL SAGENE: I 2014 startet Bydel Sagene et prøveprosjekt for å teste om det gikk an å dyrke på offentlige plasser.

Alle som bor i bydelen kan søke om å adoptere en kasse å dyrke i. Dyrkingskassene adopteres av beboere i bydelen, som får ansvaret for vedlikehold og stell av kassen og plantene.

Les mer om prosjektet her

Arrangerer kurs

– Vi skal erstatte noen av de eldste kassene i år, og vi arrangerer et nettverkstreff 19. april sammen med Bydel Grünerløkka, sier Helene Lo Cascio Sætre, miljøkonsulent i Kultur- og nærmiljøenheten Bydel Sagene.

Treffet er et dyrkekurs for alle som allerede driver med, eller har lyst til å starte med, urban dyrking.

– Vi vil få fordelt ut alle kassene og fylle opp ventelistene litt. Det er høy utskiftning av beboere i bydelen vår, så folk beholder ikke nødvendigvis kassen sin så lenge!

Se bildet større

DYRKEKASSER: Bydelen skal erstatte noen av de eldste kassene i år, og arrangerer et nettverkstreff 19. april i Flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate 32. FOTO: Bydel Sagene

Perfekt supplement når man ikke har hage

Hanne Tosterud, Øyvind Kristoffersen Paulsen og datteren Vilde Paulsen Tosterud har hatt dyrkingskasse i Lilleborg kirkepark siden 2016.

– Vi elsker å bo midt i byen! Og vi synes å adoptere en dyrkningskasse var det perfekte supplementet når vi ikke har hage, sier Hanne Trosterud.

Hun forteller at de dyrker litt på balkongen sin også, men der blir det jo ikke plass til å dyrke sånt som man kan ha i den store plantekassen.

– I plantekassen har vi dyrket gulrøtter, reddiker, sukkererter, chili, tomater, jordbær, urter og blomster. Vi har også vært heldige å få spirer fra dem som eier nabokassene når deres kasser har vært for fulle, og vi har samarbeidet om å vanne kassene i feriene.

Se bildet større

GØY Å VANNE: Vilde Paulsen Tosterud (3 år da bildet ble tatt) har vært med på å stelle i kassene. FOTO: Privat

Lov å smake

Tosterud forteller at de sår frø i små potter innendørs nå i april, og setter dem ut i plantekassen i midten av mai.

– Vi ønsket oss en dyrkingskasse etter å ha sett andres kasser i parkene på Sagene, og vi syntes det var så spennende å følge med på hva som kom opp av jorda. Det er jo også et morsomt pedagogisk element å følge prosessen fra frø til plante med barna, og datteren vår elsker å være med på å vanne og se om det er noe nytt spiselig som har modnet.

Et år fikk de også noen fantastiske solsikker som tok over halve plantekassa og blomstret til langt utpå høsten. Det tenker Tosterud må ha vært hyggelig også for forbipasserende å følge med på.

– For det er det jeg liker ved å ha en plantekasse i parken – at det ikke bare er noe vi gjør for oss selv, men noe vi deler med alle som går tur forbi der hver dag. Vi tenker det må være lov å snike til seg et jordbær eller en sukkerert når man går forbi også, så lenge folk lar det bli igjen noe til oss!

Se bildet større

DYRKERNE: Øystein Kristoffer Paulsen, Hanne Tosterud og datter Vilde Paulsen Tosterud har dyrkekasser i Lilleborg kirkepark FOTO: Privat

LES OGSÅ:

En million kroner til grønne tiltak – se hvem som mottar pengestøtte

Vil dyrke på taket til Sagene Samfunnshus

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse