ANNONSE
Annonse

De skal minne deg på å rydde:

Er du en glipper, eller kanskje en glemmer?

Sporveissjef Cato Hellesjø og Ruskengeneral Jan Hauger forteller at de aldri kaster søppel rett på bakken. Foto: SPORVEIEN

Later du som om du glemmer igjen den tomme kaffekoppen når du går av T-banen? Det skal det bli en slutt på.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2018 kl 07:33

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

STORO: Oslo bystyre har besluttet at Oslo skal være Europas Reneste By, og Oslo er også kåret til Europas Miljøhovedstad i 2019.

– I den forbindelse har Rusken tatt initiativet til et samarbeidsprosjekt med Sporveien, som transporterer millioner av Osloborgere rundt i Oslo i løpet av året, til et holdningsskapende prosjekt som heter Søppelmysteriet. Hvor vi skal sette fokus på ulike mer eller mindre «ubevisste» handlinger, forteller Ruskensjefen Jan Hauger.

Kjenner du deg igjen?

Kanskje kjenner du deg igjen i noen av disse? Er du glipper'n? Lar du sjokoladepapiret glippe når det kommer et vindkast? Eller er du kanskje glemmer'n? Later som om du glemmer igjen den tomme kaffekoppen når du går av T-banen?

Ellers kanskje kjenner du deg igjen i stapper'n? Stapper du servietten inn mellom sprekken i benken mens du venter på T-banen?

Og det er flere, hva med bommer'n eller ruller'n? Ruller du sammen kvitteringer til små, små baller og lar de diskré falle ned på bakken?

Stor kick off

Fredag 2. februar fra klokken 10.00 holder Rusken og Sporveien stor kick off for prosjektet ved Stortingets T-bane stasjon.

Kampanjen vil også synliggjøre hvor mye søppel Oslo kommune plukker opp hver dagen - faktisk to stinkende og kjipe tonn om dagen. Det er 750 tonn i året.

Finansbyråd Robert Steen skal åpne Søppelmysteriet, og Christine Koht står for «oppvarmingen», og smugforsøplere skal også grilles i løgndetektorstol. Først ut i løgndetektor-stolen er finansbyråd Robert Steen, som råder over pengebruken i byen vår. Har han ren samvittighet?

Flere reiser - mer søppel

– Sporveien opplever stadig økning i antall kollektivreisende og det er svært positivt for miljøet. Men med en økning i antall reisende, øker også forsøpling på farten. Hele 750 tonn søppel havner utenfor søppelkassene i Oslo hvert år, og mye forsøpling foregår på T-banestasjonene og trikkeholdeplassene. Vi har et felles ansvar for å redusere forsøpling og vi vil oppfordre til å benytte søppelkassene slik at alle får en renere by og en bedre kollektivopplevelse, sier Sporveissjef Cato Hellesjø i pressemelding fra Sporveien.

– Tenke seg om

Rusken erfarer at utfordringene knyttet til avfall vokser i takt med Oslos befolkning.

– Det er fint å se at det offentlige rom brukes mer og mer, men det gir også konsekvenser for
hvordan det ser ut rundt oss. De fleste ønsker å ha det pent og ryddig rundt seg, men det er noe med ubevisstheten vår, kanskje spesielt når vi får litt dårlig tid, er på farten eller er litt distré. Med denne kampanjen ønsker vi å utfordre innbyggerne til å tenke seg om,, mener ruskengeneral Jan Hauger.

Men dette er også en nasjonal utfordring.

– Undersøkelser viser at 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Da bør det samordnes mye mer nasjonalt med renholdsholdningene våre på land. Det gjelder for hele Norge, sier Hauger

Kampanjen vil være synlig ved T-banestasjonene Majorstuen, Nationaltheatret, Stortinget,
Jernbanetorget, Grønland og Tøyen i ukene 6 og 7.

LES OGSÅ: