ANNONSE
Annonse

For 40 år siden var Sagene kirke først i landet

Sagene kirke feiret ny vigselsliturgi med konsert og kake. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/JØRGEN FOSS

Sagene kirke var den første kirken i landet som avholdt Regnbuemesse i 1978. Nesten 40 år senere feirer den samme kirken Kirkemøtets vedtak om kjønnsnøytral vigselsliturgi.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2017 kl 22:46

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SAGENE: I Sagene kirke – Nordkantkatedralen – er døra brei og det er alt annet enn trangt under taket, i dobbel forstand.

Sagene kirke var den første kirken i landet som avholdt Regnbuemesse i 1978. Den kom i stand i forbindelse med Skeive dager. Hvert år siden har det vært tradisjon å avslutte Skeive dager med en gudstjeneste.

Tirsdag denne uken, nesten 40 år senere, feiret den samme kirken vedtaket på Kirkemøtet som lar likekjønnede par bli viet i kirken.

Lang kamp

En av dem som har tatt kampen for at også lesbiske og homofile skal kunne vies i kirken, er Aasmund Robert Vik. I 2015 ble han belønnet med Frivillighetsprisen fra Kulturdepartementet, for sitt arbeid for homofiles rettigheter i nesten 50 år.

Vik var var tilstede på Regnbuemessen i Sagene kirke i 1978.

– Det var mektig å se en åpen kirkedør og se at vi var velkomne, minnes han.

– Det var ikke vanlig på den tiden. Vi var vant til å måtte kjempe for vår plass, sier han, og legger til:

– Men her på Sagene var det plass.

Likevel skulle det ta nesten 40 år fra den første Regnbuemessen i en norsk kirke, til det første likekjønnede paret ble viet.

– Men det viser at den kampen vi var i den gang var verdt det, sier Vik.

LES OGSÅ: Ny lokalavis i bydel Sagene!

Takhøyde

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs ble det første homofile paret til å bli viet i Kirken. Det skjedde i Eidskog kirke natt til 1. februar, i det den nye liturgien trådde i kraft.

Kantor Stein Skøyeneie i Sagene kirke gleder seg også over den nye vigselsliturgien.

– Det er en stor gledens dag. Det første brudeparet kom riktignok ikke hit til Sagene, men vi valgte å feire det i gudstjenesten på søndag, og med denne konserten i dag, sier Skøyeneie.

Han beskriver Sagene kirke som en åpen og raus kirke, med stor takhøyde. Dessuten er den nesten daglig åpne for publikum.

Hver tirsdag klokken 13 er det for eksempel konserter.

Neste uke er det barokkmusikk, blant annet av Händel og Bach. Da kan kirkens spesielle orgel oppleves.

– Albert Hollenbach bygde dette orgelet for 125 år siden, og over 20 andre orgler i Norge. Det har en helt spesiell klang. Men av dem er det bare dette orglet som er uberørt igjen, sier Skøyeneie, og forteller at de øvrige norske Hollenbach-orgelene er ombygd eller endret.

– Dette er altså et historisk insturment i hele Norges land, og spesielt her i Oslo.

14. februar klokken 13 blir det altså barokkonsert i Sagene kirke. Deretter spilles blant andre Grieg, Sæverud, Bull og Fischer 21. februar, og 28. februar blir det mer Bach.

FØLG SAGENE AVIS PÅ FACEBOOK!

LES OGSÅ: Hvem fortjener Lovisaprisen?

Nøkkelord