ANNONSE
Annonse

– Foreldrene har ansvaret for å sette sunn mat på bordet

MerAv: Divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sammen med 6D Foto: Janina Lauritsen

Folkehelsministeren spiste frokost med sjetteklassingene ved Nordpolen skole. Og hva synes elevene om skolefrokosten?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 16:46

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDPOLEN SKOLE: Helsedirektoratet har lansert #MerAv-kampanjen, som skal sette fokus på hva barn og unge bør spise mer av. I den forbindelse besøkte Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, Nordpolen skole denne uken.

Michaelsen sier barna kommer til å be om sunne matvarer hjemme, hvis de smaker det andre steder.

— Jeg tror vi foreldre har ansvaret med å sette sunn mat på bordet. Vi tror ikke barna liker fisk, men det gjør de. Når barna får testet forskjellige ting, som nøtter og avokado — da vil de spørre etter det når de kommer hjem.

Vil øke med 20 prosent

Hun innrømmer at det er et hårete mål, men innen 2021 vil Michaelsen at folk skal ha økt inntaket av frukt, grønt, grovt og fisk med 20 prosent.

— Vi ser det er en utfordring i ungdomsskolen, flere spiser usunt da. Det er urovekkende. Det som er bra for kroppen er bra for toppen. Og fysisk aktivitet i sammenheng med riktig mat er viktig!

— Hva syns du om frokosten til Nordpolen skole?

— Den er kjempebra!

Sier hun fornøyd før hun fortsetter:

— Og vi må aldri glemme den sosiale delen, det tenker vi er vel så viktig. Siden jeg er eldreminister ser jeg på eldreressursen vår — å få de eldre inn i skolen. Kanskje det er noe vi skulle sett på, så kunne vi fått til gode generasjonsrelasjoner.

BESØKTE NORDPOLEN SKOLE: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen syns frokosten til Nordpolen skole er kjempebra! Foto: Janina Lauritsen

Et populært tilbud

Nordpolen skole har hatt skolefrokost i fire år og rektor Silje Nilsen forteller at det går strålende.

— Vi har et samarbeid med Bydel Sagene og FAU. Bydelen stiller med pengene og vi stiller med personalet. Vi har gratis frokost hver dag og det er et populært tilbud! Det er viktig at de får en god start på dagen og ikke henger med hodet, det er bra for undervisningen og det sosiale. Dette tilbudet benyttes av alle, uavhengig av sosial bakgrunn, sier Nilsen.

Og barna? De elsker skolefrokosten sin!

— Frokosten er veldig bra! Det er trygt å vite at vi kan ha dette alternativet hvis vi ikke får til å spise frokost hjemme.

— Er dere flinke til å spise sunt, da?

— Vi spiser sunt ofte! Men ikke hele tiden, da. Jeg elsker fisk og kyllingsalat, men jeg klarer ikke tomater, sier barna rundt bordet.

Alle barn liker en type fisk

Divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier de skal få til målet med å øke inntaket av de nevnte matvarene innen 2021.

— Nå må vi ha en kampanje for å få dem til å spise sunnere og få foreldrene til å sette det på bordet. Det er lett å tenke at barn og ungdom ikke liker det, men det stemmer ikke. Alle liker en eller annen type fisk eller grønnsak. Vi som foreldre må kjøpe det inn. Det er viktig å ta tak i det på sommeren som er preget av grilling — vi oppfordrer til å grille grønnsaker og sjømat, sier hun og fortsetter:

— Vi er imponert over det vi ser her i dag. Dette er et godt tiltak! Vi vet at mange ikke spiser frokost, men hvis de gjør det klarer de å delta i undervisningen og i friminuttene, da slipper de å bli trøtte, sier Granlund.

Fokuserer på det barna liker av sunn mat

MerAv-kampanjen skal sette fokus på mat som barn og unge liker og matvarer de bør spise mer av, som grove kornprodukter, frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat. Målgruppen er barn og unge i alderen ni til tretten år og deres foreldre. En god måte å få barna til å spise sunt, er å gi dem mer av det de liker. Erfaringen til helsemyndighetene er nemlig at barn og ungdom faktisk liker sjømat, grønt og grovt, og at det gjerne er de voksne som holder liv i myten om at barn bare vil spise pølser og annet usunt.

Helsedirektoratet har funnet ut at:

  • Kun 1 prosent barn/unge liker ingen form for fisk eller sjømat. Fire av fem (80 og 81 prosent) av barn og unge liker laks og/eller fiskepinner/panert fisk.
  • Alle barn/unge liker en eller annen form for bær, frukt eller grønt. Ni av ti barn/unge liker gulrot, agurk, eple, banan, drue og/eller jordbær.
  • Kun 2 prosent liker ingen form for grove kornprodukter. Flest liker grovt brød, grove rundstykker eller/og knekkebrød. Noen færre liker grove varianter av for eksempel vafler, ris og pasta

De har også funnet ut at det skjer mye med kostholdet i overgangen mellom barn og ungdom:

  • Fra gutter starter på ungdomsskolen til de går ut, halveres inntaket av frukt og grønt
  • Inntaket av fisk og sjømat faller dramatisk i overgangen mellom barn og ungdom
  • Inntaket av sukker øker med alder fra man er barn til man blir ungdom

SKOLEFROKOST: Barna på Nordpolen skole får gratis frokost hver dag, med grovt brød, frukt, grønt og sunt pålegg. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Åpnet et av Oslos største lekeapparater

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

 
 

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.