GRØTENS DAG: Her oppskrift på grøt med superkrefter

FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Du tenker kanskje, fortjener noe så enkelt og uhøytidelig sin egen dag? Men grøt metter små og store mager hver dag verden over.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2017 kl 07:29

Sagene Avis
Sagene Avis
Se bildet større

FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Se bildet større

FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

I dag, 23. oktober, er grøtens dag!

Du tenker kanskje, fortjener noe så enkelt og uhøytidelig sin egen dag? Men grøt metter små og store mager hver dag verden over. Det varmer på en kjølig morgen, det fyller kjøkkenet med en deilig mild duft, og det kan rett og slett minne om kjærligheten selv i en skål. Ukomplisert og litt søt, og det varmer hjertet ditt med én gang.

To oppskrifter

Her får du to grøtoppskrifter, én med superkrefter (les-proppfull av næringsstoffer til å holde store og små gående i mange timer), og én med en moderne vri. Grøt til folket!

Grøt med superkrefter (til 2 store personer og en attpåklatt)

 • 5 spiseskjeer bløtlagte havregryn
 • 5 spiseskjeer bløtlagte hirseflak
 • 1 most banan
 • 4 dl kokosmelk (eller gårdsmelk, eller fløte om du vil slå på stortromma)
 • 2-3 eggeplommer (fra supre høner)
 • 2 spiseskjeer gelatin (øko, såklart!)
 • ceylon kanel
 • smør

Ha gelatinpulveret i litt vann i en kjele til det sveler litt. Ha oppi litt vann til og varm på middels varme, til all gelatinen er rørt ut.

Ha kokosmelken, kornet, og bananen oppi, og rør godt til det er jevnt og kornet har mykna og løst seg opp (dette er en smakssak, siden det er bløtlagt så er det jo mykt fra før av).

Ta av varmen og ha eggeplommene oppi, og kanel. Rør godt og server med én gang. Ta på en god klatt med smør og strø litt mer kanel på toppen. Bli varm helt inni sjela di.

Sjokolade chiagrøt (også kjent som chiapudding) (til 1 person)

 • 3-4 spiseskjeer chiafrø (jeg liker det skikkelig tjukt så bruker mye chia)
 • 3 dl melk (kokos, ku, etc…)
 • 1 spiseskje rå kakaopulver
 • honning etter smak

Bland alt sammen (du kan med fordel løse honningen opp i en spiseskje varmt vann), og ha i ett glass i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natta. Chiafrøene vil svelle og bli litt geléaktig, og konsistensen blir som pudding. En super frokost å ta med seg på farta. Og ja, det er lov å spise sjokoladepudding til frokost hvis den inneholder så greie råvarer.

Uansett hvordan du velger å hedre grøtens dag, håper vi det blir med økologiske råvarer tvers igjennom. Vi synes alt smaker så mye bedre når man gjør det. Ha en strålende uke!

Her kan du lese mer fra Matspalten!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt
Høsten er tiden for slakt, og for god og varmende mat. Ingenting forener disse to tradisjoner som en god lammerett. Alle kjenner til de klassiske rettene, men vi hadde lyst på en vri denne gangen.

ANNONSE
Annonse