Helsesista får pris for sin åpenhet og evne til å nå unge der de er

Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, har permisjon fra jobben som helsesøster i Nordre Aker. FOTO: Mari Mellum / Kommunikasjonsforeningen

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, får Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris 2017 for sitt arbeid for å fremme åpenhet om - og innsyn i - hverdagslivet til unge mennesker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2017 kl 10:31

Sagene Avis
Sagene Avis
Se bildet større

Nydalen-elevene Iris Engblom, Ask Shiva Leschbrandt og Synne Sørheim med helsesøster Tale i februar i år. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

OSLO: Det melder Kommunikasjonsforeningen i en pressemelding torsdag kveld.

Ansatt i Nordre Aker

Tale Maria Krohn Engvik var ansatt i Bydel Nordre Aker, som helsesøster ved Nydalen vgs., Eikelund vgs., Etterstad vgs. avd. Ullevål og Heltberg private gymnas på Ullevaal stadion, da hun begynte som Helsesista på Snapchat.

Så populær ble den utradisjonelle helsesøsteren, at hun i høst tok permisjon fra jobben i Nordre Aker for å bli Snapchap-Helsesista på heltid.

– Anerkjennelse

– Å få Åpenhetsprisen er en anerkjennelse av meg og mitt arbeid. Jeg opplever at juryen har forstått at jeg gjør noe nytt når det gjelder kommunikasjon i min bransje, sier prisvinner Engvik i pressemeldingen.

Gjennom sitt permisjonsår har hun blitt «hele Norges helsesøster» på Snapchat. Daglig ser 30.000 storyen til Helsesista på Snapchat.

Juryen vektlegger at hun har tatt i bruk sosiale medier på en måte som kan være til inspirasjon for andre utøvere innen kommunikasjonsfaget.

«Gjennom en personlig og direkte stil, ved å veksle mellom humor og alvor, klarer hun å treffe mange unge der de er: på Snapchat», står det i begrunnelsen. Videre fremhever juryen at Engvik bidrar til å synliggjøre og fremme åpenhet om viktige samfunnsutfordring, som psykiske problemer blant unge mennesker.

– Slik jeg ser ungdom, virker det som juryen som faggruppe ser meg og anerkjenner min måte å kommunisere med ungdom på, sier «Helsesista» Engvik.

Motivere andre

Åpenhetsprisen deles ut av Kommunikasjonsforeningen årlig og skal gå til organisasjoner, institusjoner, bedrifter eller enkeltpersoner som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet. Prisen skal løfte frem gode eksempler på åpenhet som kan motivere og inspirere andre til å være åpne.

Prisen ble delt ut i Trondheim torsdag kveld under middagen på Høstseminaret til Kommunikasjonsforeningen. Juryen besto av Anne Kristin Hjukse (juryleder), Tore Bollingmo, Lasse Sandaker-Nielsen, Gudrun Kathle Lægreid og Ingrid Nergården Jortveit.

Ungdommelig og kul

– Hun er en helsesøster som blir sett på som ungdommelig og kul. Det tradsjonelle bildet av helsesøster er gjerne en gammel og tykk dame, sa Iris Engblom, daværende tredjeklassing på Nydalen vgs. da Nordre Aker Budstikke møtte Helsesista og elever i februar i år.

– Hun kommuniserer med elevene på den plattformen de er på selv. Dermed må man ikke oppsøke helsesøster på samme måte som tidligere hvis man lurer på noe, la hun til.

– Mange opplever det tryggere å kommunisere gjennom sosiale medier. Dessuten har hun taushetsplikt, sa Ask Shiva Leschbrandt i februar.

Les hele saken her.

Juryens begrunnelse:

«Åpenhetsprisen skal gå til organisasjoner, institusjoner, bedrifter eller enkeltpersoner som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet. Prisen skal løfte frem gode eksempler på åpenhet som kan motivere og inspirere andre til å være åpne.

Årets prisvinner har brukt seg selv for å fremme åpenhet om - og innsyn i - hverdagslivet til unge mennesker. Gjennom en personlig og direkte stil, ved å veksle mellom humor og alvor, klarer hun å treffe mange unge der de er: på Snapchat.

Årets prisvinner tar opp til dels tabubelagte tema på en befriende åpen måte. Hun har bidratt til mer åpenhet om blant annet pubertet, seksualitet, psykisk helse og mestring. Samtidig er hennes budskap og råd faglig forankret. Hun er helsesøster, men hun utøver faget sitt på en ny og annerledes måte. Ved å bruke Snapchat når hun også frem til ungdommer som kanskje har en høyere terskel for å oppsøke en helsesøster personlig.

Årets vinner har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet om viktige samfunnsutfordringer, som psykiske problemer blant unge mennesker. Hun har tatt i bruk sosiale medier på en måte som kan være til inspirasjon for andre utøvere innen kommunikasjonsfaget.

Årets vinner er Tale Maria Krohn Engvik – bedre kjent som Helsesista.»