ANNONSE
Annonse

Vi spurte byrådet:

Hva er status for de 11 punktene for håndtering av tilreisende bostedløse?

Marius Gunnerud i politiet sa i høst at de kjente til romleiren under brua, men ikke at omfanget av forsøpling i nabolage var så stort. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/SAGENE AVIS/KARL ANDREAS KJELSTRUP

Etter 15 dager har vi fortsatt ikke fått noe svar.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2018 kl 15:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MUSELUNDEN:Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om problemstillingen med forsøpling fra romfolk som holder til under og ved Sinsenbrua.

I flere år har fattige tilreisende overnattet ved Sinsenkrysset. Bymiljøetaten og kommunen forvalter området ved brua, mens det er Statens Vegvesen som har ansvaret under brua. I tillegg kommer Sporveiens trikkelinje.

Byrådets 11 punkter

I mai i fjor lanserte byrådet 11 punkter for håndtering av tilreisende bostedsløse.

Dette er byrådets 11 punkter for å håndtere bostedsløse tilreisende

10. januar i år, tar lokalavisa kontakt med byrådet med følgende spørsmål:

– Vi ønsker informasjon om hvilke tiltak - 11 punkter - som er igangsatt av byrådet, når tiltakene ble igangsatt, og hva status er per i dag, punkt for punkt.

– I tillegg ønsker vi informasjon om hvilke av tiltakene som byrådslederen nevner i saken, og som han kan initiere og ta ansvaret for, som er satt igang, når de ble satt igang, og hva status er per i dag?

Sistnevnte blant annet om byrådslederens uttalelser om vurdering av innføring av krav til meldeplikt for tigging, sammen med politiet.

Lokalavisa fikk tidlig svar om at det skulle utarbeides et notat om saken, som avisa skulle få tilgang til. Men etter 15 dager har vi fortsatt ikke mottatt noe svar.

Vi har dessverre ikke kapasitet til å være der hver kveld. Det blir derfor litt som å måke vann i motbakke. Det er fint så lenge vi er der og jobber, men problemene renner tilbake så snart vi ikke lenger er der - Politiet

Stor befaring i august

For et halvt år siden, i august i fjor, var det en stor befaring på stedet, med beboere, Sporveien, politiet, Rusken og Bymiljøetaten, og Statens vegvesen.

– Vi var klar over at det bor tilreisende under her, men vi visste ikke omfanget av problemstillingene knyttet til bosettingen. Vi kommer til å sette inn et større trykk mot området her. Det er jo også ulovlig å campe under brua. Men for å få bort problemet med ulovlig camping er det mange som må samarbeide, sa blant annet Marius Gunnerud, politioverbetjent, Oslo politidistrikt Enhet Sentrum, Patruljeseksjonen.

LES OGSÅ: Hvordan tror du det er å ha en romleir som nærmeste nabo?

Nabolaget

Beboere i Nordre Åsen borettslag har fortalt om avføring i buskene, forsøpling og tilgrising, folk som sover under verandaene, og noen har også fortalt at de har følt seg truet av adferden til enkelte tilreisende ved trikkestoppene ved Sinsenbrua.

– Jeg har tatt trikken til jobb her ved Sinsenbrua i 30 år, og fulgt med på situasjonen. Nå har vi hatt tilreisende under brua her i mange år. Det som kanskje er nytt, eller har eskalert, er alle rottene rundt i området. Noen ganger er det så ille at jeg heller venter på trikken på motsatt side, for der er det ikke så mange rotter, som ved hekken og brua, sier også beboer Grethe Mansåker i høst.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA AUGUST 2017

Kjersti Hovland er styreleder i Nordre Åsen Borettslag, nærmeste nabo, med 314 leiligheter. Hun forteller i januar til lokalavisa at det fortsatt er folk som holder til under brua.

Men også andre steder i området.

– Vaktmesteren har satt benker med presenning over bak garasjene ved Skeidbanen. Da han skulle ta en titt rett før jul, fant han flere madrasser og liggeunderlag under presenningen, forteller Hovland.

– Jeg har sendt flere henvendelser til Rådhuset, men får ikke noe særlig svar.

Bymiljøetaten

Informasjonsansvarlig i Bymiljøetaten, Monica Thorud Olsen, forteller at de opplever å ha et godt samarbeid i saken, inklusiv varsling om forholdene, med blant annet Statens Vegvesen og andre instanser når det gjelder oppfølging av bostedsløse.

Bymiljøetaten viser videre til nettopp Statens Vegvesen, som har ansvaret for hva som skjer under brua.

Statens Vegvesen

Statens Vegvesen, ved senior kommunikasjonsrådgiver Håvard Vikheim, forteller at de har økt budsjettet for opprydding i tilknytning til bostedsløse og Sinsenbrua.

– I sommer satte vi i gang ekstra inspeksjoner og opprydding som har kostet 500.000 kroner ekstra, fra slutten av juli. Etter befaringen har vi gjort tiltak på arealet under gangbrua som går over trikkesporet. I tillegg har vi også fjernet hylla som var gravd ut som et overnattingssted. Dette er også gjort for å sikre at ikke fundamentet til brua ble svekket, forteller Vikheim.

Under broa var rester etter en leir i august. Ferdes det folk i sporet kan det oppstå farlige situasjoner, sier Sporveien.

– Vi har hatt kontroll og opprydning flere ganger i uka i Sinsenområdet, med tanke på forsøpling. Dette kommer i tillegg til det som ligger i kontrakten som vi anser som normalt renhold. Området under brua er ikke et oppholdsareal. Da brua ble bygget la vi overflødig stein fra arbeidene under brua, nettopp for å hindre at dette skulle bli brukt som et oppholdsareal. Senere har vi fylt på med flere steiner, sier han.

Vikheim understreker at området er å anse som en del av et veg- og trafikkareal, og hvor Statens Vegvesen trenger adgang til for å foreta inspeksjoner av selve brua, men det er ikke et sted som er egnet for permanent opphold.

Politiet

Lokalavisa kontakter også politiet, i januar 2018, et halvt år etter den omtalte store befaringen.

– Jeg har sjekket opp, og kan ikke se at vi har fått særlig mange klager fra stedet siden i sommer, men vi har fått meldinger som tyder på at det fortsatt er personer som har tatt tilhold i området. Vi har i de siste månedene kun registrert én klage fra Sporveien, men vi må ta forbehold om feilkilder, da dette er et sted uten fast adresse og at det kan ligge klager som ikke er blitt fanget opp av mitt søk, sier Marius Gunnerud, politioverbetjent, Oslo politidistrikt Enhet Sentrum, Patruljeseksjonen.

Han fortsetter:

– Men vi har fått tilbakemelding på at det er noen som nå har flyttet til andre siden av Trondheimsveien mot Aker Sykehus. Dette ligger for øvrig i kretsen til enhet øst, tidligere Stovner og Manglerud politistasjoner.

Gunnerud understreker at Sinsenbru-området har patruljefokus.

– Men vi har dessverre ikke kapasitet til å være der hver kveld. Det blir derfor litt som å måke vann i motbakke. Det er fint så lenge vi er der og jobber, men problemene renner tilbake så snart vi ikke lenger er der. Vi opplever likevel at forholdene har blitt bedre og vårt mål er at det skal bli enda bedre.

LES OGSÅ:

Høyre vil ha egne innsatsteam ved Sinsenbrua

Det ligger nå flere madrasser langs trikkelinjen

Hvordan tror du det er å ha en romleir rett ved der du bor?

Fra Rådhuset og rett til romleiren

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.