ANNONSE
Annonse

Kommunens ernæringsprosjekt: Deltakerne så ut til å hygge seg under måltidene

God og riktig mat i hjemmetjenesten og boliger er et viktig tema. Foto: Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester

– Og fikk økt sitt matinntak og ga uttrykk for matglede.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2017 kl 09:07

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det siste året har bydelene Nordre Aker, Grorud, Grünerløkka, Sagene, Frogner og Ullern jobbet med syv lokale ernæringsprosjekter. Tre av prosjektene har foregått i bydelenes hjemmetjenester og fire i boliger for voksne med utviklingshemming. Målet har vært å sikre at alle som mottar tjenester fra kommunen har et mattilbud som fremmer helse og trivsel.

Gode resultater

Målrettet satsing på sunn, god og næringsrik mat i hjemmetjenester og boliger gir resultater.

«Matglede og selvstendighet»

Eldre personer med demenssykdom er spesielt utsatt for å utvikle underernæring. Det kan
være at de har nedsatt appetitt, glemmer å spise eller synes det er stusselig å spise alene.

En viktig arbeidsoppgave for medarbeidere i Oslo kommune som jobber med personer med demenssykdom er nettopp å forebygge underernæring, men hva gjør man når personen som
skal ta imot hjelpen ikke ønsker det?

Bydel Sagene

I Bydel Sagene har hjemmetjenesten gjennom prosjektet «Matglede og selvstendighet», gitt
målrettet og individuell ernæringsoppfølging til ti deltakere med demenssykdom. Hos noen av deltakerne ble det benyttet Marte Meo filmveiledning. Dette innebærer at man gjennom filmopptak av samspillsituasjoner mellom medarbeider og deltaker, kartlegger deltakers perspektiv.

Videre letes det etter løsninger for hva som skal til av funksjonsstøttende kommunikasjon for å få til en god samhandling med den enkelte.

Deltakerne og deres nærmeste har gitt gode tilbakemeldinger. Ved å etablere kontakt og få til en god samhandling, opplever medarbeiderne at deltakerne har tatt imot hjelp og at de får spist. Deltakerne så ut til å hygge seg under måltidene, fikk økt sitt matinntak og ga uttrykk for matglede.

Medarbeiderne i hjemmetjenesten har i løpet av prosjektperioden styrket sin kompetanse
gjennom undervisning, filmopptak og veiledning. De har blitt sterkere faglig og mer bevisste i samhandlingen med personer med demens. Medarbeiderne ser nå spisesituasjonen med nye øyne og opplever at den jobben de gjør er viktig.

Varige endringer

De lokale ernæringsprosjektene skal føre til økt kvalitet i ernæringsarbeidet og til varig endring i ernæringspraksis ved at tiltak går inn i videre drift. Alle de seks bydelene som har gjennomført prosjekter har derfor utviklet eller oppdatert ernæringsprosedyrer som skal sikre god ernæringspraksis i tjenesten.

Bydelene har også ressursgrupper i ernæring som skal videreføres etter prosjektenes slutt.

Involvering av innbyggere i høysetet

De lokale ernæringsprosjektene er en del av satsingen «Løft for bedre ernæring», som startet i 2013. Siden den gang har 28 lokale ernæringsprosjekter blitt gjennomført i Oslo kommune. Medvirkning fra innbyggerne har vært sentralt. 732 personer som mottar tjenester fra kommunen har vært involvert i de lokale ernæringsprosjektene.

Samarbeid på tvers nytter

Gode måltider og god ernæringspraksis krever bred involvering av mange ulike aktører og
yrkesgrupper. Det er viktig å samarbeide på tvers, og ikke minst: Samarbeide med de som mottar tjenestene og deres nærmeste for å skape en god matkultur.

Disse små, lokale prosjektene er kanskje i liten målestokk, men av stor betydning. Gjennom prosjektene har helsepersonell i bydelene delt erfaringer, knyttet kontakter og skapt en felles forståelse og kunnskap om hva som er god ernæringspraksis.

Dette er et viktig arbeid som må fortsette, selv om prosjektene nå er avsluttede. Nå er det videre drift av de gode tiltakene som gjelder, samt at bydelene inspirerer, samarbeider og deler med hverandre.

Cecilie Lindberg – prosjektleder, Senter for fagutvikling og forskning / Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Oslo, Sykehjemsetaten
Kristin Solheim Hustad – klinisk ernæringsfysiolog og prosjektleder, Helseetaten

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.