Blottlegger sjela si i forestilling om selvhjelp

"Hvordan bli superhappy på 50 minutter": Ingvild Lien er et "one woman show" med selvhjelpsbøkene på slep. FOTO: Janina Lauritsen

Skuespiller Ingvild Lien vil si noe viktig om utenforskap og jaget etter lykken. Med sorgmunter humor kler hun seg naken i forestillingen «Hvordan bli superhappy på 50 minutter».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2018 kl 11:19

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 

GREFSEN/TORSHOV: Ingvild Marie Lien er skuespiller og scenekamp-instruktør. Hun har sitt eget «one woman show» med en koffert proppfull av selvhjelpsbøker på slep. «Hvordan bli superhappy på 50 minutter» beskrives som en morsom og sår forestilling om selvhjelpslitteraturen - på godt og vondt.

Forestillingen spilles på Soria Moria 7. april.

En dag i 2016 da Lien var på vei til Haugesund teater for å koreografere og spille i Peter Pan, raste verdenen hennes plutselig sammen. Hennes tidligere ektemann og far til hennes to eldste barn hadde tatt sitt eget liv.

Hun ble da nødt til å reise tilbake til Oslo. Her prøvde hun å være supermamma og supermenneske, men gikk på en skikkelig personlig smell. Denne prosessen har nå blitt til den selvutleverende forestillingen om selvhjelpslitteratur og ideen om lykke og vellykkethet.

– Noe tøysete ble meningsløst

Sagene Avis møter Lien hjemme på Grefsen. Her bor hun med samboer, to barn på 13 år og en toåring.

Lien mottok Statens Kunstnerstipend for å utforske humor-sjangeren. Hun ville lage et stykke om selvhjelp - som har vært en stor del av livet hennes. Det er en stor del av andres liv også, mener hun, selv om de kanskje ikke vil innrømme det.

– Etter et halvt års tid inne i denne prosessen tok min eksmann og faren til to av mine barn livet sitt. Det snudde om på livet vårt.

Hun fant ut at noe tøysete ble meningsløst, hun klarte det ikke. Hun ville heller bruke idéen og humoren til å si noe viktig om utenforskap og lykkejaget. Hun tenkte: Har vi en plass til de ulykkelige i samfunnet?

– Vi er veldig flinke til å bygge opp illusjonen om et lykkelig liv på sosiale medier. Da er det nok noen som føler seg på utsiden. Forestillingen handler om selvhjelp, men også om hvordan vi kan hjelpe hverandre. Jeg har løst dette med mine egne tanker om hvorfor noen velger å ta livet sitt, sier hun.

Stykket hadde premiere på Haugesund teater 10. februar. Det ble også spilt på Vinterlys-festivalen ved Nordland teater.

Hun raser gjennom selvhjelp på 50 minutter, litt sånn som Raske Menn i «Verdenshistorien på 5 minutter».

– Jeg ble tatt godt imot og fikk stående applaus. Der står man og bretter ut sjela si, også blir det så godt tatt imot...

Se bildet større

SELVHJELP: Ingvild Lien har lest mellom 30 og 40 selvhjelpsbøker. FOTO: Janina Lauritsen

Menn føler seg også truffet

Lien er 41 år gammel og har tre barn. Derfor tenkte hun at hun kom til å treffe publikummere på 30 år og oppover.

– Jeg ble overrasket da det kom mange unge og sa «dette var sterkt, viktig og morsomt!» Det ble jeg veldig glad for.

Det er flest kvinner som har kommet, siden forestillingen tilsynelatende handler om selvhjelp. Men mennene har også følt seg truffet.

– Menn har ikke så lett for å snakke om følelsene sine, da har de lett for å falle i det utenforskapet jeg snakker om.

Folk har også blitt overrasket, de har trodd hun latterliggjør selvhjelp. Men selvhjelp er noe hun tar på største alvor – alt fra grekerne til nåtidens selvhjelpsbøker. Så hvis du kommer for å le, kan du nok bli overrasket, poengterer Lien. Dette er ikke en ren komedie, hun blottlegger seg i en personlig forestilling.

– Jeg har kledd meg naken på plakaten. Det er jo det jeg gjør i forestillingen - kler meg naken psykisk, altså, legger hun til.

Det har ikke vært enkelt å sette opp sin egen forestilling med to åttendeklassinger og en toåring.

–Det har nesten vært umulig. Og i tillegg brakk samboeren min ankelen og mistet førerkortet for en periode. Så da jeg skulle skrive manuset var jeg nesten alenemor for fire barn, sier hun og ler.

Da regissøren kom til prøvestart i desember, hadde hun med andre ord ikke skrevet så mye. Den jobben tok de sammen, før de prøvde ut tekstene på gulvet.

Reaksjonen kom for fullt etter et år

Lien fikk det ekstra tøft i høst. Familien hadde vært to måneder i Los Angeles, pusset opp huset, og så kom plutselig reaksjonene fra selvmordet.

– Reaksjonen min kom veldig sterkt i høst. Jeg følte meg nesten hjerneskadet, det var grøt i hodet mitt. Jeg glemte fem tannlegetimer på halvannen uke, forteller hun.

Det var mange skjær i sjøen for å komme i mål. Derfor er hun så glad for å ha klart det og for at det har blitt så godt tatt imot. Men noen syns det blir for sterkt og ærlig. Det er veldig tabu å snakke om selvmord, men nettopp derfor er det viktig å snakke om det. Åpenhet er med på forebygge, mener hun.

– Mitt fremste motiv er å forebygge selvmord. Og se på de forskjellige aspektene av hva lykke er.

– Og hva er lykken?

– Det må du komme på forestillingen for å se hva er, sier hun med et smil.

– Men jeg sitter ikke med nøkkelen til lykke, altså. Lykken er sammensatt. Jeg har lest mye om selvhjelp, for eksempel «Om kunsten å leve.» Den er skrevet i år 80. Det er komisk å se at alt er sagt før, det går i sirkel. Selvhjelpslitteratur er sjangeren som selger best i hele verden. Så vi er åpenbart ikke så veldig lykkelige, sier hun og ler.

Åpen for å unngå rykter

Barna har fått tilbudet om å se forestillingen. De har fått lese teksten, så de er forberedt på hva det går ut på.

Åpenheten er en balansekunst når man har barn i den alderen, sier hun. Barna gikk på Disen skole da faren tok livet sitt. Lien bestemte seg for å være åpen med skolen for å unngå rykter.

– Når man ikke vet fakta, skaper fantasien noe. Og det kan være verre enn sannheten, sier hun og forsetter:

– Mange i den alderen har sett «13 reasons why». Dette er tanker som opptar barn og unge, da er det viktig å snakke om det.

Det ble mange nye folk da barna begynte på ungdomsskolen, så Lien sendte en e-post for å informere om situasjonen.

– Foreldrene takket meg for åpenheten. De fleste syns det er fint å ha en åpenhet rundt dette temaet. Men hvor utleverende skal man være? Datteren min vil ikke være offeret som alle syns synd på. Men vi vil ha samtaler og forståelse rundt temaet.

– For sorgen kommer overraskende på når man minst venter den, avslutter Lien.

Forestillingen spilles i Oslo 15.mars kl 20.00 på Sentralen og på Sorialabfestivalen på Soria Moria 7.april. Etter dette skal forestillingen ut på turné litt forskjellige steder i Norge.

Se bildet større

SELVHJELP: Ingvild Lien har lest mellom 30 og 40 selvhjelpsbøker. Nå setter hun opp et sårt og morsomt skuespill om temaet. FOTO: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Hva skjer – en komiker som inviterer til å snakke om alvorlige og tabubelagte ting?

Lokalprofilen: Få på plass Sagene bad

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!