ANNONSE
Annonse

Lurer du på hva minsten skal ha på seg i kulda?

KALDT: Styrer i Espira Grefsen stasjon barnehage, Tone Mila, har tips til hva de små bør ha på seg. Foto: Janina Lauritsen

Styrer i Espira Grefsen stasjon barnehage har mange tips til hva barna burde ha på seg når gradene kryper under blått.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ÅSEN: Det har vært mange kalde dager i Oslo i vinter, og selv om våren er på vei kan vi nok ikke si farvel til kulda helt ennå. Derfor har Espira Grefsen stasjon barnehage noen tips til påkledningen av de minste.

– Det har vært kaldt og vinteren har vært jevn i år, da blir det andre ting som trengs enn når det er mildt, sier styrer Tone Mila.

Ull er gull

Mila forteller at et tynt lag med ull innerst er viktig, spesielt på føttene. God og varm på beina blir god uteglede, sier hun.

– Ikke bomull, hvis man blir svett blir fukten kald. Ull isolerer bedre mot kulde.

Det trengs også et mellomlag hvis det er kaldt – en tykkere ulldress eller fleece. Fleece er også absorberende, påpeker hun.

Til slutt er det viktig å ha en dress av god kvalitet utenpå. Den må ikke bare være varm, men romslig.

– De små barna er mer aktive inne enn ute på grunn av at uteklærne hemmer dem. For de minste er det viktig med klær som er bevegelige.

KALDT UTE: Ull er gull, og varme føtter blir uteglede! Foto: Janina Lauritsen

Legg pengene i gode sko

Mila ville lagt pengene i gode sko. Erfaringen i dag er at det er mye bra på markedet som også er rimelig – det finnes dresser som har både god kvalitet og lavere pris, påpeker hun.

– Skoene burde være høye støvler, Gore-Tex er å foretrekke. Sherrox er fine når det er slaps og mildvær, men ikke i kulda. De puster ikke. Hvis barna svetter på føttene blir de kalde, sier hun og fortsetter listen med tips:

– Balaclava-luer er fine, da får ikke barna trekk i nakken. De er også trygge mot hektefare. En hals er også tryggere enn skjerf, men jeg har opplevd i en annen barnehage at et barn satte seg fast med en den, også.

Votter som går høyt oppover armene, med klyper eller borrelås til dressen, er å anbefale.

– Da henger de der – barna tar av seg vottene selv om det er kaldt.

TIPS: En dress i god kvalitet er nødvendig, men trenger ikke å koste så mye. Foto: Privat

15 blå er den absolutte grense

Til tross for god bekledning, kan ikke barna være ute når det blir altfor kaldt. 10 kuldegrader er grensen for de minste barna.

– De minste barna har mer underhudsfett, som inneholder vann, i kinnene enn de eldre barna har. Derfor kan de minste lett forfryse seg. Det må vi informere om hvis foreldrene er ivrige etter å ha barna ute.

De har likevel til tider valgt å gå ut.

– Det kan være greit i sola, men man må følge med. Det kreves aktive voksne, man må spørre barna om de er kalde og om de har det bra, påpeker hun og legger til:

– 15 kuldegrader er den absolutte grense for de eldste barna.

VARME FØTTER: Mila anbefaler å legge pengene i gode sko Foto: Privat

LES OGSÅ:

Torshov-barnehage blant de beste i landet

Foreldrene støtter de ansatte i Torshovhagen etter millionkrav

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!