ANNONSE
Annonse

Nå vil Raades Hagekafé selge sveler hele uka

RAADES HAGEKAFÉ: Joachim Raade har søkt om å få ha åpent seks dager i uken. Foto: Janina Lauritsen

Joachim Raade lager så gode sveler at de til og med er godkjent av vestlendingene. Nå har han søkt om å få selge dem fra sin kjente og kjære hagekafé seks dager i uka.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2018 kl 08:24

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SAGENE: – Du skal føle at du er i en hage. Her er det sittegrupper, men kun stoler på gresset, sier eier Joachim Raade, mens han viser Sagene Avis rundt i Maridalsveien 112.

Her kan du enten nyte sola eller trekke inn i den lille, hyggelige kaféen som en gang i tiden var et fjøs.

– Jeg selger kun sveler, da bør de være bra, sier Raade og påpeker at de til og med er godkjent av vestlendingene som har vært på besøk.

– Folk har ikke tilgang til hage

Hagen har også en egen fiskedam som setter prikken over i-en.

– Dammen er den største attraksjonen her. Det er en brun flekk på bakken som aldri gror, fordi alle barnefamiliene går dit, sier han fornøyd.

– Folk har ikke tilgang til hage i Oslo, jeg ønsker at folk skal få oppleve det. Folk bor som sild i tønne, de trenger å få en grønn lunge.

Raade startet hagekaféen for gøy, han trodde ikke at den skulle bli så stor som den har blitt.

– Jeg fikk til og med høre av en gjest at hun hadde lest om meg i en tysk avis! Folk kommenterer hvor fint det er, det gir meg så mye. Søndagene er den dagen jeg trives best i hagen min – folk storkoser seg i sola, det er utrolig å kunne tilby det!

HAGEKAFÉ: Her kan man enten nyte sola ute i hagen eller trekke inn i kaféen. Foto: Janina Lauritsen

Trenger noe annet enn kjeder

Hagekaféen kan ha opptil 250 personer innom på en søndag, og 40-50 kan sitte der samtidig. Raade forteller også at han har hatt rekordbesøk på 10.000 på et år. Folk må ofte snu i døra fordi det er fullt, og det ønsker Raade å gjøre noe med – nå vil han å ha åpent seks dager i uka.

– Hvis jeg får seks åpningsdager kan det fordeles litt. Folk spør hele tiden om når det blir åpent seks dager i uken, sier han og legger til:

– Vi trenger noe annet enn de store kjedene som kun tenker penger og ikke har en historie.

Raade mener nemlig at vi sulter etter «hvem vi er»:

– På søndager skal jeg vise gamle filmer fra Oslo inne i kaféen – snutter som viser hvordan det var her. Vi lever i 2018, det er ikke dette du surfer etter på Youtube.

En lang historie

Huset og hagen har en lang historie. Raades familie har eid huset siden 1855 og de har leid ut i 161 år. Raade bor selv i huset i dag, i andre og tredje etasje, mens første etasje er utleiedel.

– Jeg er født og oppvokst her – og jeg skal bli her! slår han fast.

Raade er stolt av både kaféen og husets historie. Og med seks åpningsdager vil enda flere få muligheten til å ta del i den.

– Dette er Sagenes historie. Jeg er en del av den, men dette er alles historie - ikke min. Før gikk mange forbi huset og drømte seg bort, nå har jeg gitt dem muligheten til å komme inn.

Han viser frem det lille kaféhuset som er proppfull av effekter – både fra lokalmiljøet og personlige. Han har fått trøye og kølle fra Sagene IF, oldefarens sverd – som var tilstede under kroningen av Kong Haakon i 1906, Kongens Fortjenstmedalje og bilder av alle generasjonene som har bodd i huset. For å nevne noe!

– Dette er et levende museum. Senere vil jeg henge opp mine og barnas ting, når de har fått en historie.

Det er ikke bare i dag huset brukes som et samlingspunkt. Det har det vært hele livet til Raade og enda litt til.

– Jeg trodde huset hadde vært et samlingspunkt i gata siden jeg var liten, jeg trodde det var mamma og pappa som har gjort at jeg er så glad i å dele. Men farmor og farfar startet i 1952 et skirenn for barn her og de lagde speiderleir i kjelleren. Det viser den generøsiteten de hadde.

Farmoren er et forbilde i kaféen. På veggen henger diplomet som fulgte med Kongens Fortjenstmedalje i gull, som hun fikk etter 30 år i Sanitetsforeningen. Raade skal også lage t-skjorter med farmorens livsmotto: «Bli ikke så sur at du ikke kan legge deg uten å si natta, min skatt»

– Folk er genuint interesserte når de er på besøk og de skjønner at de kommer hjem til folk.

SYV GENERASJONER: Joachim Raade er sjette generasjon i familien som bor i huset. Foto: Janina Lauritsen

Høyeste score

Hvis han får innvilget søknaden om åpningstider seks dager i uken, forteller han at han kanskje kommer til å tilby snitter og lignende i tillegg til svelene. Men alt blir uansett av norske råvarer, han vil dyrke den norske kulturen – som han mener vi skal være stolte av.

Svelene har også gitt ham høyeste score på Tripadvisor og 4,8 av fem på Google. Han steker dem kun på bestilling, slik at folk kan få nyte dem rykende varme.

– Jeg serverer på papp, også får jeg høyeste score? Da blir jeg rørt. Det viser at folk setter pris på noe som er ekte, sier han og forteller om den gangen han fikk et morsomt besøk:

– Jeg har gått tom for svelerøre én gang. Og det var da gartneren til Kongen var her. Det var det kuleste besøket hittil – og da gikk jeg tom… sier han og ler.

– 10.000 som ønsker dette

Raade er positiv til søknadsprosessen videre og han kommer ikke til å ta et eventuelt nei for et nei.

– Det kommer folk på døra hele døgnet og jeg forteller dem at jeg kun har åpent på dagtid på søndager. Jeg sier at jeg ikke har lov til å slippe dem inn, og det skjønner de ikke… Jeg vil gjøre noe med det! sier han og fortsetter:

– Hvis du skal ha en kulturbydel, er det ingen logikk i å ikke ønske dette. Det er i hvert fall 10.000 besøkende som ønsker det! sier han stolt.

Men det har vært en lang prosess for å få det til. Og Plan- og bygningsetaten opplyser at det skal tas en avgjørelse senest i neste uke.

– Det har vært en vanskelig prosess. Når man starter noe, burde det være en mer genuin interesse for å hjelpe. Det er nok av andre som har restaurant i bygget sitt. Og hagekaféen stenger kl 16.00, det blir ikke noe støy her. Det er folk som drikker som støyer, på kafé blir man litt mer sjenert. Det blir for dumt å nekte folk å åpne hjemmet sitt for andre.

Raade har søkt om å få holde åpent 11-16 tirsdag til lørdag og 12-17 på søndager, i tillegg til 12-17 på helligdager.

Bydelsadministrasjonen anbefaler avslag

I Bydel Sagenes uttalelse, som vil bli lagt fram for politikerne i Miljø- og byutviklingskomitéen ved deres førstkommende møte, skrives det blant annet at ettersom serveringen skjer i et boligområde og med kort avstand til omkringliggende hager, må hensynet til naboene veie tungt.

Det har kommet to naboklager i løpet av søknadsprosessen. Bydelsadministrasjonen skriver videre i sin uttalelse:

"(...) Bydelsadministrasjonen mener at en slik utvikling i området vil være uheldig og medføre belastninger for naboene i et omfang som er større enn hva som kan forventes i et område som er regulert til bolig(...) Basert på redegjørelsen over kan ikke bydelsadministrasjonen anbefale den omsøkte bruksendringenfra uthus/stall til servering. Bydelsadministrasjonen anbefaler i stedet at den midlertidige tillatelsen opprettholdes og at hagekaféen driftes i tråd med denne tillatelsen"

Hele uttalelsen kan leses inne på Oslo kommunes nettsider.

SØNDAGER: Kaféen har åpent på søndager, men har nå søkt om å få ha åpent alle dager unntatt mandag. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:
Åpner hagen sin for tusenvis i året

En idyllisk hagekafé midt i Maridalsveien

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.