Søppelkasser med solcellepanel, som komprimerer og sier fra når det er fullt

Rusken-generale Jan Hauger, BU-leder Anne Christine Kroepelien (H) på St. Hanshaugen, og bystyremedlem Harald Nissen (MDG) med de nye søppelkassene i Stensparken. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kan bli fremtiden i hovedstaden, splitter nye og moderne søppelkassene. I tillegg egne parkbenker med mobilladere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.05.2018 kl 09:32

Sagene Avis
Sagene Avis
ANNONSE
Annonse
 

STENSPARKEN: Det gjelder Bigbelly, de nye søplekassene, eller avfallskontainerne, og som ble vist frem i Stensparken på St. Hanshaugen, onsdag.

– Dette er i første omgang et lite lokalt tiltak, men med stor miljøverdi og et stort potensiale om vi utvider og flere gjør det samme. Dette viser at ny teknologi har betydning for å løse miljøutfordringer, opplyser Rusken i forbindelse med presentasjonen.

«Den magiske søppelkassa»

Videre kan det fortelles om kassene som nå er plassert ut som et prøveprosjekt i sentrumsbydelen:

– De komprimerer søppelet kraftig, går på solenergi, og gir løpende beskjed om status, og om når den nærmer seg full og må tømmes. Slik blir det alltid plass i avfallsbeholderen og vi unngår at søppel blir satt utenfor og spres. Et lukket system som hindrer skadedyr og spredning av avfall. I Stockholm har de statistikk som viser at de gjennom Bibelly-avfallssystem blant annet har redusert antall søppelsekker og tømminger med 97%.

Se bildet større

Søppelkassene "drives" av solceller. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

På åpningen onsdag var selvfølgelig Bydel St. hanshaugen og Ruskengeneral Jan Hauger på plass, og blant annet 30 førskolebarn.

Bydelsutvalgsleder i Bydel St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien (H), sa også at hun var veldig glad for at flertallet i bydelsutvalget i Bydel St. hanshaugen med Høyre, MDG og Venstre fikk flertallsvedtaket for å prøve de nye søppelbøttene, og benkene. Kroepelien ønsket også velkommen til de fremmøtte, i Stensparken, onsdag.

Ruskengeneralen gleder seg over de nye kassene:

– Dette er jo fremtiden. I dag fungerer det blant annet slik at de som tømmer søppel må titte opp i hver søppelkasse for å se hvor mye det er der, og om kassen trenger å bli tømt. Det er tungvint. Vi har stor tro på disse nye søppelkassene, sa Ruskengeneralen til lokalavisa onsdag.

Se bildet større

Høyre-politiker Jon Ole Whist så disse kassene i Hamburg, og tok med ideen hjem til Oslo. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vil følge med

Bydel Sagene har felles innkjøp av parkdrifttjenester sammen med St. Hanshaugen og Gamle Oslo. Park- og nærmiljøkonsulent Mads B. Nakkerud i Bydel Sagene kjenner godt til de nye kassene.

– Forsøket i nabobydel St. Hanshaugen er veldig interessant, for å skaffe erfaringer med mulige framtidige løsninger for innsamling av avfall fra parkene. Løsningen krever sjeldnere tømming og dermed mindre kjøring – det er jo også bra for miljøet og bra for parkbrukerne, sier Nakkerud til Sagene Avis.

Se bildet større

Jon Ole Whist (H), Eirik Lae Solberg (H) og Ruskengeneral Jan Hauger. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dyrt

– Men siden investerings-, eller leiekostnadene, er såpass høye for disse beholderne, blir det interessant å skaffe erfaringer med hvor mye penger man kan spare på blant annet sjeldnere tømminger. Det vil da kunne fortelle hvor mange års drift som kreves for å komme i «balanse» sammenlignet med drift av dagens beholdere. Bydel Sagene vil følge forsøket med interesse – noe som er lett for oss da vi har felles innkjøp av parkdrifttjenestene, sier Nakkerud.

Se bildet større

Søppelkassene i Stensparken. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Norsk Gjenvinning

Det er Norsk Gjenvinning som leier ut søppelkassene.

– Det er forskjellige priser i forhold til hvilke kasser som settes ut, og hvor mange. Dette er helt nytt for oss også. Noen vil kanskje kjøpe kassene, noen vil leie. Som Bydel St. Hanshaugen som leier både avfallskasser og krakker fra oss. I Stensparken står nå tilsammen 16 beholdere i parken, og to benker med mobilladere, forteller Morten Strømberg i Norsk Gjenvinning, region Øst.

Han legger til at foreløpig er kasser kun levert på utleie, som i Stensparken.

– Det følger med software til kassene, så bydelen kan fortløpende følge med via Google maps om og når kassen er full. På generelt grunnlag er cirka-priser følgende: En enkel kasse med software koster i overkant av 40.000 kroner å leie per år, en dobbel kasse koster i overkant av 60.000 kroner, og en trippel koster i underkant av 90.000 kroner. Jo flere man leier, jo billigere blir det, sier Strømberg.

Se bildet større

Stensparken har også fått en solcelledrevet benk der du kan lade telefonen din. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De to benkene med mobilladere er også en del av pakketilbudet til Bydel St. Hanshaugen.

Parkforvalter Elin Løvseth forteller at Bydel St. Hanshaugen har leid 16 søppelkasser og to benker for tilsammen rundt 370.000 kroner for ett år, som et prøveprosjekt.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!