ANNONSE
Annonse

Stresser du med påskelammet? Her får du eksperthjelp!

PÅSKELAM: Jan Strøm-Larsen forteller hvordan man kan sikre et godt resultat på kjøkkenet i påsken. Foto: Janina Lauritsen

Spenn på deg skiene og nyt påskefjellet mens lammesteken godgjør seg, tipser kjøttekspertene hos Strøm-Larsen på Torshov – som nå drives av tredje, fjerde og femte generasjon pølsemakere.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2018 kl 09:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TORSHOV: Du har kanskje allerede handlet inn Solo, Kvikk Lunsj, appelsiner, den nyeste krim-boka og lam til påskemiddagen. Men hvordan var det nå igjen, lang eller kort steketid? Høy eller lav temperatur? Her får du tips og oppskrift!

Lange tradisjoner

Det var Jan Strøm-Larsens oldemor og oldefar som startet kjøttforretningen. Ida Strøm og Oskar Larsen hadde i 1904 hver sin butikk på Frogner og på Grünerløkka, men det ble til at de til slutt valgte Grünerløkka. Det var der pengene lå. Der bodde nemlig arbeiderne, de spiste mer og betalte med en gang de kjøpte noe. På Frogner skulle alle skrive det opp og betale senere.

I 1929 ble hjørnegården mellom Vogts gate og Hegermanns gate ledig og de kjøpte hele gården. I 1934 sto pølsemakeriet ferdig.

Strøm-Larsen er den eneste kjøttbutikken i Oslo med eget pølsemakeri, og det er fortsatt en familiebedrift. I dag er det tredje, fjerde og femte generasjon Strøm-Larsen som jobber i butikken.

Jan Strøm-Larsen har vært her i snart 40 år, og han sier at det er å bli født inn i det som «er greia». Det var syv kjøttbutikker på Torshov, men da Jan begynte var det tre igjen. Og de ble borte for 30-35 år siden.

TO TONN: Strøm-Larsen selger mellom 1,5 og to tonn lam i påsken. Foto: Janina Lauritsen

Det spesielle med Strøm-Larsen er at de produserer alt selv og det gjøres mye annerledes her enn hos andre.

– Vi har vårt eget preg på det, det er ikke så mange slike kjøttbutikker igjen.

Spisevanene har endret seg

De driver både butikk og catering, og de har produksjonslokale på Furuset.

– Vi har fulgt med i timen, vi har prøvd å utfordre oss hele tiden. Det er viktig å ha rullering på varer og et bedre utvalg. Vi forbedrer og utvikler oppskrifter, og vi er med i NM hvert år for å bli bedre og teste produktene ut mot andre.

Det har skjedd mye med spisevanene i løpet av de årene Jan har vært i butikken. Før kjøpte for eksempel folk flatbiff en gang i måneden til fest, men nå bruker man nesten aldri flatbiff lenger. Nå kjøper man biff flere ganger i uka. Det har blitt mange pølsesorter og folk er mer opptatt av raser. Det har generelt blitt en større interesse for mat, også hos de yngre, forteller Strøm-Larsen.

– Vi har jo YouTube og TV-kokkene har gjort at interessen har gått opp. Vi ser at de yngre er blitt interessert i å lage mat fra bunnen av. Mange av de TV-kokkene er kule, det treffer de unge ganske bra.

– Det har blitt mer mainstream rundt omkring. Mange kommer til oss for å spørre om matlaging, hvis de ikke får ting andre steder eller hvis de trenger noe spesielt.

Les påskelamoppskriften under bildet!

TRADISJON: Strøm-Larsen forteller at det er med lammet som med ribba - folk vil ha det tradisjonelle. Foto: Janina Lauritsen

Strøm-Larsens eksperthjelp:

Slik tilbereder du påskelammet

Sagene Avis har spurt kjøttforhandleren Strøm-Larsen på Torshov for å sikre et flott resultat på kjøkkenet.

– Påsken er veldig sentrert rundt lam – alt som har med lam å gjøre er høytid, sier Jan Strøm-Larsen.

Strøm-Larsen selger mellom halvannet og to tonn lam ved påsketider. Og mesteparten av det er lammestek.

– Og hvis det er fint vær, selger vi mye lammepølser. Da vil folk grille i skogen eller på hytta.

Tuller ikke med tradisjonene

Og det er med påskelammet som med ribba. Folk vil styre og stelle selv, og det skal helst ikke være så mye nymotens dill og dall – man skal ikke tulle for mye med tradisjonene.

– Vi lager forskjellige marinader, men det er de tradisjonelle krydderne rosmarin, persille og hvitløk som gjelder.

Det finnes sikkert utallige måter å lage lam på, men Strøm-Larsen gjør det enkelt for oss:

– Lammelår er greit, det kan du sette inn på lav temperatur.

Stek det i fem-seks timer på 80-100 grader. Det viktigste er å ikke steke for lenge på for høy temperatur – ikke mer enn 125 grader, da blir kjøttet tørt. Jo lavere temperatur, jo mindre kjøttsaft renner ut - da blir det mørt og saftig.

Men i påsken vil man jo kanskje kose seg mest mulig ute i sola, og ikke tilbringe hele dagen på kjøkkenet?

– Det er praktisk å kunne sette inn steken, gå ut på ski, så er den ferdig når du kommer hjem. Det er greit i stedet for å vente på at den blir ferdig, sier Strøm-Larsen.

Men du kan også steke på 125 grader i 2,5 til tre timer. Og har du dårlig tid, kan du ta ut beinet, brette ut kjøttet, krydre og steke det i halvannen time.

– Og det er alltid viktig å sette på grillen på slutten så det blir sprøtt og får mer smak.

Lang eller kort steketid – stek lammet til det er 65 grader og la det hvile til det er opptil 70 grader, da blir det en saftig stek. Det er viktig at kjøttet får stå i 10 minutter før du skjærer i det, ellers renner mye av saften ut.

LES OGSÅ:

Er folk late, eller kan jula lyse helt til påske?

Slik koker du egget riktig

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord