Sagene Avis

Frykter en stille 17. mai, om ikke korpsene får øve:

– 1. mai er siste frist

Norges Musikkorps Forbund har fått tilbakemeldinger om at mange korps ikke vil klare å spille på 17. mai, om de ikke får øve som normalt fra 1. mai. Foto: Mikkel Moe (arkivfoto)

– Man kan ikke trykke på en knapp og så kommer korpsene. Man må øve, sier daglig leder i Norges Musikkkorps Forbund Øst. Han frykter korpsene ikke vil klare å stille på nasjonaldagen, om de ikke får lov til å øve som normalt fra senest 1. mai.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2021 kl 11:17

OSLO/BYDEL SAGENE: I dag, tirsdag, holder byrådet pressekonferanse. Det er ventet få lettelser, men korpsene roper varsko om de ikke nå får lov til å øve sammen. Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, men korpsene får foreløpig bare lov til å øve sammen i grupper på ti og ti utendørs. Og de voksne musikantene frarådes å ha organisert aktivitet i det hele tatt.

Daglig leder i Norges Musikkkorps Forbund Øst (NMF), Thor Olav Fjellhøi, sier de har fått en god del henvendelser fra korpsene i Oslo, særlig skolekorpsene.

– Det er en stor usikkerhet om man greier å få det på plass til 17. mai. Dette handler om korpsenes ønske om å levere god kvalitet. Korpsene er nå begrenset til å øve ti og ti, og man får da ikke øvd på marsjering som normalt. Det er stor bekymring for om man kan stille på 17. mai, sier han til Sagene Avis.

Han sier mange har sendt henvendelser til byrådet og andre instanser i Oslo. Ikke nødvendigvis for å presse gjennom at det bør åpnes opp mer, men for å påpeke at 17. mai-komiteen og byrådet ikke kan forvente at korpsene popper opp på 17. mai uten å ha fått øve først.

– Det handler om å spre kunnskap, man kan ikke trykke på en knapp og så kommer korpsene. De må øve.


– Trenger korpsene mer enn noen gang

Han er spent før pressekonferansen klokken 16 i dag:

– Vi har sagt at om vi ikke kommer i gang 1. mai, er mange som ikke klarer å stille på 17. mai. Det er fakta. Vi er spente på om innspillene våre er tatt til etterretning. Korpsene er klare for innsats, men de vil ikke gå ut med noe de ikke kan stå for og er stolte av.

Daglig leder i Norges Musikkkorps Forbund Øst, Thor Olav Fjellhøi. Foto: Vegard Breie

NMF har hatt et høyt fokus på smittevern hele veien, og de mener de har vært gode på det. De har egne smittevernsveiledere, også en til øvingene utendørs. Folk har respekt for tiltakene som er der, påpeker Fjellhøi.

– Hva tenker du om en nasjonaldag uten korpsmusikk?


– Det var pop-up i gatene og i nærmiljøene i fjor og sjelden har det kommet så mange tilbakemeldinger om at korpsene er viktige på 17. mai. I år trenger vi korpsene mer enn noen gang, for å kunne føle på fremgang. Korpsene er lei seg for å ikke kunne stille, og folk vil nok savne dem.

Utgangspunktet er annerledes i år

I de gjeldende koronarestriksjonene frarådes organiserte fritidsaktiviteter for voksne også utendørs. Voksenkorpsene har ikke fått øve sammen siden november, og Fjellhøi påpeker at det da også er få voksenkorps som kan stille på nasjonaldagen.

– Utgangspunktet er annerledes i år enn i fjor. Da var det full aktivitet frem til nedstengningen i mars, så de kunne hvile seg litt på det. Situasjonen er en annen nå, grunnet året vi har hatt. Vi er lei oss og bekymret for at mange korps ikke makter å stille.

Barn og unge har blitt prioritert, slik de bør, mener Fjellhøi. Men den siste tiden har NMF fått flere henvendelser fra de voksne musikantene.


– Det er mange korps i Oslo og Viken som ikke har møttes siden november. Vi er spente på hva som vil skje med medlemstallene og hvor mange som ikke kommer tilbake. Det er viktig for dem å komme i gang. Vi har mulighet til å drive ute i den perioden vi er i nå, men vi håper at både skolekorpsene og de voksne har tilnærmet normal aktivitet til høsten. Vi er i en kritisk fase nå, det er veldig lenge siden normale øvelser. Da er det fort gjort at noen ramler av, sier han.

– Føles litt overdrevet

Leder i Bjølsen Skoles Musikkorps, Tove Stjern Frønes, forventer at noe vil skje for korpsene i dagens pressekonferanse.

– Bydelen har jo laget et opplegg for at vi skal gå rundt og ha pop-up som i fjor, men nå får vi jo bare øve ti og ti – det er ikke noe korps.

Korpset har neste øvelse i morgen, og da er det fem-seks ulike grupper som skal øve hver for seg i skolegården. Lederen påpeker at om byrådet gir klarsignal til å øve igjen som normalt nå, skal de nok greie å spille på 17. mai.

Tove Stjern Frønes, korpsleder i Bjølsen Skoles Musikkorps Foto: Shane Colvin/UiO

– Jeg er ikke veldig bekymret for at de eldre musikantene skal klare å stable sammen noe til 17. mai. Men dette er veldig ødeleggende for de yngste som startet i høst, sier hun og fortsetter:


– Vi har stor respekt for smittevernet, men det føles litt overdrevet at vi ikke kan ha parallelløvelser med kohortene, når idretten kan ha det.

Bjølsen Skoles Musikkorps har holdt det gående i vinter, og hun sier barna blir bedre på instrumentene sine, men at dette kan ikke sammenlignes med et helt korps som får lov til å spille sammen.

Har ikke sjans til å innfri forventningene

Korpslederen sier fjorårets 17. mai var helt fantastisk for barna. Da spilte de fra klokken 08 til 13, og følte virkelig at de feiret nasjonaldagen.

– Da holdt vi veldig god avstand. Det skal vi få til i år også, hvis vi bare får lov, sier hun og fortsetter:

– I fjor ble plutselig reglene hevet for korpsene siden vi var så viktige for 17. mai. Da skulle vi redde dagen. Den sammen logikken burde følges i år, vi har jo de samme kohortene i korpsene som barna har på skolen, om de smitter hverandre er det på skolen. Hvis det er 11 barn i en gruppe, må vi da avvise den siste. Det kan vi ikke gjøre, så da må vi øve med grupper på fem og seks barn. Vi føler oss straffet når vi ser hvordan det er i idretten.

Hun påpeker at det ikke bare er et sorgens kapittel for barna nå, de har det likevel bra innad i korpset. Men det handler om forventningene folk har til nasjonaldagen.

– Bare vi kunne stått med to kohorter i skolegården med 20 meters avstand, kunne vi klart det. Men vi har ikke sjans til å innfri forventningene til 17. mai slik det er nå.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...