Nå er det klart:
Slik blir «koronaversjonen» av Oslos 17. mai-program

17. mai-komiteens leder, Pia Farstad von Hall presenterer et alternativt, men innholdsrikt, 17. mai-program 2020. Blant høydepunktene er en digital festkonsert med blant andre artisten Hkeem. Foto: Janina Lauritsen (t.v.), Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslos 17. mai-komité slapp i dag programmet for en annerledes feiring av nasjonaldagen. I år kan du blant annet følge kransenedleggelse i Torshovparken, og festkonsert med blant andre Hkeem, digitalt.
Publisert: 23.04.2020 kl 13:25
Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 13:46
OSLO: Årets 17. mai-komité legger fram rammene for feiring av nasjonaldagen. Det inkluderer noen av de kjente høydepunktene og noe helt nytt av året. Komiteen understreker viktigheten av å holde seg hjemme og heller følge markeringene i kommunens digitale kanaler.
Dermed mener komiteen de legger tilrette for en annerledes nasjonaldasfeiring i de tusen hjem.
– Vi har beholdt flere av hovedelementene i 17. mai-feiringen i tillegg til noen overraskelser som dukker opp i byen. For at Oslos innbyggere skal ta del i feiringen prøver vi bruke vi kommunens digitale kanaler for å bringe det dit folk er. Smittevernreglene er viktige også denne dagen. Årets feiring blir derfor i de tusen hjem. Vi skal feire dagen sammen, men på avstand, sier Pia Farstad von Hall, leder for 17. mai-komiteen, i en pressemelding.
Som kjent varlset komiteen allerede 14. april at årets barnetog i Oslo sentrum blir avlyst.
Høydepunktene
I tillegg til bekransning, flaggheising og taler ved elever på skolene, korsang og pop-up-korps vil det være båttog på fjorden og veteranbiler i bydelene. Leikaringen i BUL dukker opp, og kirken og andre trossamfunn lager digitale innslag i egen regi.
Årets festkonsert vil presentere flere flotte elevtalenter fra Osloskolen, med gjesteartist Hkeem – som vant prisen for Årets låt med «Fy faen» under Spellemannsprisen i 2017 – og kan følges på nett.
– Klokken 13.00 vil det bli allsang og salutt fra Akershus Festning. Da skal hele landet synge «Ja, vi elsker» sammen. NRK sender musikken, så kan folk synge der de er, sier von Hall til Sagene Avis.
Komitélederen ønsket seg innspill til hvordan vi kan markere grunnlovsdagen på en fin, verdig og inkluderende måte – uten at de store menneskemengdene møtes og sprer viruset videre.
– Jeg sender herved en utfordring ut til alle innbyggere hvor vi ber om innspill til hvordan de ser for seg at vi kan markere dagen på en fin måte. Det er mye kunnskap og kreativitet der ute, og det kan utformes både som bilder, innspilt video eller tekstforslag, sa hun til Sagene Avis tidligere.
– Vi har fått inn mange gode forslag! Det er mange kreative tanker. Samtidig skjønner folk at mye må være digitalt nå. Det er godt å vite at folk har forstått at årets feiring blir annerledes og i hjemmet, sier en fornøyd komitéleder til Sagene Avis.
Dette foreslo bydelens beboere:
Lokalavisa fikk inn flere tanker om hvordan folk ønsker å feire:
- En tekstforfatter som holder på med slampoesi stiller seg til disposisjon
- Send feiringen fra 2019 på TV, eller en kavalkade fra flere år tilbake
- Hva om russen fikk i oppgave å kjøre rundt i sine bydeler med bussene sine og spille 17. mai-musikk? Så kunne vi andre stått med flagg i hager og på balkong og ropt hipp, hipp, hurra! Russen med bussene sine er jo de eneste som kan gjøre det og kommunen kan spandere kosten til PA-anlegg. Om de ikke kan, kan vi ta en felles kronerulling.
- «Ja, vi elsker dette landet» fra rådhuset, blomster og flagg oppover hele Karl Johan. Kanoner fra festningen og fin kavalkade på NRK
- Oppfordre alle, på et bestemt klokkeslett, til å gå ut på terrassen, hagen, i vinduet og synge «Ja, vi elsker dette landet»
- Kanskje korpsene kan opptre og filmes for TV-overføring rundt på forskjellige steder i byen uten publikum?
- Små barnetog rundt omkring i de forskjellige skolekretsene. Så har man mulighet til 2 meter avstand. Så blir det litt for de minste.
- Kirkekonserter over høytaleranlegg. Alle kirkene spiller nasjonalsangen + andre gamle norske sanger. Det virker samlende på befolkningen. Ligger kirkene nær hverandre kan de ha konsert til litt ulik tid.
- Hva med at lokale musikk korps går i lokale gater etter et slags tidsskjema hvor man kan følge det fra balkonger osv? Så hadde det jo vært flott om 1. klassene lokalt kunne gå bak, det er jo første året de får gå og har sikkert gledet seg til det.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Programmet
Her er flere detaljer om programmet:
Bekransninger:
Bekransningene finner sted mellom 08:30 og 10:00. Enkelte av bekransningene kan du følge digitalt i år:
- Torshovparken, Statuen av Fernanda Nissen
- Slottsparken, Statuen av Camilla Collett
- Vår Frelsers gravlund, Henrik Wergelands grav, Bjørnstjerne Bjørnsons grav, Henrik Ibsens grav, Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøms felles gravsted, Anna Rogstads grav
- Gamlebyen gravlund, Christian Magnus Falsens grav
- Stensparken, Sigrid Undsets skulptur
- Norsk Maritimt Museum – Bygdøy, Krigsseilermonumentet
Koralsang:
Til glede for morgenfuglene vil koralsangere dukke opp på utvalgte steder i sentrum tidlig om morgenen og synge i gang nasjonaldagen.
Lokale markeringer på skolene:
Det blir lokale markeringer med flaggheising og taler fra elever i regi av den enkelte skole. Følg med på hva din skole skal gjøre på nasjonaldagen.
Pop up-korps:
Gardemusikken, ulike skolekorps og ungdomskorps vil skape lokal 17. mai stemning for unge og gamle rundt omkring i byen. De vil dukke opp uten forhåndsannonsering, så lytt og følg med. Kanskje et korps passerer utenfor der du bor? Syng gjerne med når de går forbi, men husk avstandsregelen på to meter.
Båttog og veteranbiler:
Det blir eget båttog på fjorden, og lokalt i bydelene vil veteranbiler bidra til feststemningen.
Folkedans:
Leikaringen i bondeungdomslaget vil dukke opp på et uannonsert sted i Oslo i løpet av dagen. Du kan også se hallingdans på nettet.
Kirken og andre trossamfunn:
Kirken og andre trossamfunn lager egne digitale innslag i anledning nasjonaldagen.
Festkonsert:
Årets festkonsert blir en digital konsert. Les mer om festkonserten 2020.
Salutt fra Akershus festning og allsang «Ja, vi elsker»:
Klokken 13:00 går salutten fra Akershus festning. Salutten kan du følge på NRK sin 17. mai-sending. Etter salutten skal hele Norge synge «Ja, vi elsker» sammen. Da kan du gå festkledd ut på balkongen eller i gaten og synge med.
For mer informasjon, se Oslo kommunes nettsider om 17. mai.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!