Sagene Avis

Diego (17) vil så gjerne bli i Oslo, men da trenger han en vertsfamilie

SØKER VERTSFAMILIE: Har du plass til Diego (17)? Her spiller en annen tidligere vertsfamilie brettspill. Foto: Youth For Understanding (arkivfoto)

- Vår største utfordring er at norske familier er for strenge med seg selv. De tror at de må ha et perfekt hjem og et hav av fritid der de kan legge opp et omfattende program for eleven. Den perfekte familien finnes ikke, sier utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2019 kl 15:21

OSLO:I august kom utvekslingselever fra hele verden til Norge for å gå på videregående skole og bli del av en vanlig familie. Noen for et helt år, andre for en kortere periode.

I Oslo bor Diego fra Chile hos en midlertidig familie, og utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding (YFU) leter nå etter en permanent familie han kan bo hos resten av skoleåret. Diego har startet sin norske hverdag på Oslo Handelsgymnas og jobber med å lære seg norsk.

YFU vil gjerne at deres elever skal få oppleve hverdagslivet i en av Oslos gjestfrie familier. Om Diego får bli i Oslo avhenger av om YFU finner familier som ønsker å bli kjent med en ungdom fra et annet land, og tør å ta sjansen på et annerledes og spennende år.

- Så langt har ingen permanente familier meldt seg, noe som er trist. Det er trist siden Oslo er veldig spennende sted å bo i, og mange elever som reiser på utveksling til Norge ønsker seg dette. YFU syntes det er kjempespennende å kunne hjelpe Diego med å få en permanent familie i Oslo-området, sier organisasjonen.

Ønsker alle mulige familier

Diego er en gutt som setter av mye tid til familien og venner. Han setter gjerne pris på en god film eller kveld med brettspill. Han liker også å hjelpe til på kjøkkenet, og har en interesse for matlaging og baking. Han er en kreativ gutt som liker å tegne og skrive, han er interessert i teater og drømmen er å bli stemmeskuespiller. På fritiden liker han også å spille Dungeons and Dragons og kortspill med venner, lese, spille videospill og høre på musikk.

Har du plass til Diego (17)? Foto: Youth For Understanding


YFU ønsker vertsfamilier av alle slag.

- Vi ønsker også at vertsfamilier skal speile mangfoldet av familier som finnes i Norge. Så om man er én eller to foreldre, mange eller ingen søsken, spiller egentlig ingen rolle. Vi har både enslige foreldre, likekjønnede par og pensjonister blant våre vertsfamilier, sier inboundkoordinator i YFU Norge, Sunniva Hersir Sollid.

Sollid tror det er flere grunner til at flere norske familier syns det er skummelt å bli vertsfamilie.

- Vår største utfordring er at norske familier er for strenge med seg selv. De tror at de må ha et perfekt hjem og et hav av fritid der de kan legge opp et omfattende program for eleven. Den perfekte familien finnes ikke. Helt vanlige familier er mer enn bra nok! Elevene kommer for å oppleve et norsk hverdagsliv med korpsøving eller fotballtrening, lekser ved kjøkkenbordet, snømåking, klesvask og fredagstaco - alt som inngår i hverdagen til en vanlig familie. Eleven er et medlem av familien, ikke en gjest, presiserer Sollid.

Familien får betalt i opplevelser

YFU er en ideell organisasjon drevet av frivillige. Derfor er alle YFUs familier også frivillige, og de får ingen økonomisk kompensasjon. Vertsfamilien står for kot og losji, resten dekkes av eleven. Alt familiene må tilby er en seng og en pult.


YFU har erfaring med at vertsfamiliene opplever at de har fått igjen mye mer enn de selv har gitt.

- Familiene lærer om en ny kultur på en helt spesiell måte. Samtidig lærer man mye om egen kultur. Familien må forklare norske normer og vaner, og mange får noen aha-opplevelser over egen kultur i løpet av året.

Organisasjonen håper flere i Oslo kan tenke seg å åpne hjemmet sitt for en utvekslingselev for et år, og oppfordrer alle som er nysgjerrige til å ta kontakt.

Vertsfamiliene plikter å følge opp eleven på skolen og fritidsaktiviteter, slik de ville gjort med egne barn. Til gjengjeld skal eleven ha plikter og bidra i familien på lik linje med eventuele vertssøsken.

Vertsfamilie på tur Foto: Youth For Understanding


YFU

Youth For Understanding er en ideell utvekslingsorganisasjon som ønsker å bidra til fred og forståelse gjennom å legge til rette for at mennesker med ulik bakgrunn blir kjent med hverandre. YFU har over 50 års erfaring med elevutveksling i Norge, og har partnerorganisasjoner i 60 land. Hvert år sender de norske elever ut i verden på utveksling, mens de tar imot elever som vil tilbringe et år i Norge for å lære om norsk kultur og hverdagsliv. YFU drives av frivillige.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...