Sagene Avis
Seksjonsheader

Ti år siden 22. juli:

«Vi skal rope høyt!»

Mer enn ett hundre tusen mennesker tok til gatene i Oslo 25. juli 2011 for å vise støtte og omsorg for de omkomne etter bomben i regjeringskvartalet og i massakren på Utøya. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

MENINGER: Jeg er redd for at vi igjen kommer til å få drap. Hatefulle drap. Barn som blir drept fordi de er annerledes. Eller fordi de tror på et mangfoldig samfunn.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

I dag er det 10 år siden 77 mennesker ble brutalt drept i regjeringskvartalet og på Utøya. 69 barn og unge ble massakrert på en øy fordi de hadde en drøm om et bedre samfunn uten hat. I år er det også tyve år siden en uskyldig ung gutt ble brutalt knivdrept på Holmlia i Oslo, fordi han «så annerledes ut».

Ofte så spør jeg meg selv om vi bør være redde for om hatet igjen vinner, mens vi går rundt med blomster i hand og med håp om at kjærligheten er større enn hatet?

For vi som nasjon, vi lovet de som ble drept at vi skulle ta et oppgjør, si i fra og ikke la hatet vinne. Hva har du gjort? Har jeg gjort nok?!

Jørgen Foss (Ap). Foto: Janina Lauritsen

Benjamin var en livsglad 15-åring som gikk i 10. klasse på Holmlia skole. Han var en sosial gutt som elsket å være med venner og var ofte midtpunktet i flokken. Han var glad i å drive med idrett og hørte ofte på favorittlåten Yesterday av The Beatels, men så var det en ting til. Faren til Benjamin var fra Ghana. At Benjamin hadde en mørkere hudfarge enn det som er vanlig i Norge, var altså nok til at han ble drept av to nynazister denne januarkvelden for 20 år siden.


Ti år senere reiser flere hundre barn og unge på det som blir kalt for sommerens vakreste eventyr. De har gledet seg lenge. Noen har gledet seg helt siden de var der for ett år siden. Der skal de møte andre sosialdemokrater fra andre steder i landet.

Det skal være speed-dating, foredrag, fotballturnering og de skal få møte selve landsmoderen; Gro Harlem Brundtland. Kanskje skal de møte sommerflørten fra i fjor og gå en tur på kjærlighetsstien?

Men den 22. juli blir øya som assosieres med kamp og felleskap omgjort til et helvete på jord.

En høyreekstrem terrorist utkledd som politi kommer seg over til øya og dreper 69 barn og unge og sårer hundretalls. Dette etter å ha drept åtte mennesker og sprengt regjeringskvartalet i fillebiter.

De blir drept fordi massemorderen ville straffe Arbeiderpartiet for å ha bidratt til at mennesker med ulik opprinnelse, kultur og religion hadde fått komme til Norge.


De ble drept fordi de trodde på et mangfoldig samfunn hvor folk av ulikt opphav, religion, seksualitet og funksjonsevne har plass.

Etter begge disse forferdelige hendelsene har vi nordmenn tatt ut til gatene. Ikke med våpen i hånd, eller rop om henrettelse av drapsmenn. Vi har gått ut med fakler og roser. Vi har hørt rådshusklokkene spille Yesterday og Vårt lille land. Vi har ropt ut om kjærlighet og felleskap. Vi har sagt at vi aldri må glemme. Men hjelper det med roser og rådhusklokker, når hatet hos enkelte tar overhånd? Og hva er egentlig hatet? Er det redsel for annerledeshet? Kunnskapsmangel? Opplevelse av at samfunnet ikke er der for deg?

Jeg er redd for at vi igjen kommer til å få drap. Hatefulle drap. Barn som blir drept fordi de er annerledes. Eller fordi de tror på et mangfoldig samfunn.

Jeg mener at vi trenger et samfunn som står mye sterke sammen mot hatet. Vi kan ikke ha politikere som skygger banen, eller lar hatet yngle. Vi må gi samfunnet kunnskap og makta til å slå ned hatet og gi de redselsfulle haterne de ordene, og våpnene som kjærligheten har sendt oss.

For vi skal kanskje synge Barn av regnbuen, gå med roser og fakler og la rådhusklokkene spille Yesterday. For vi skal aldri glemme. Men det holder ikke alene.


Vi kan ikke la hatet få grobunn i vårt samfunn. Det er ugress vi må ta opp med rota med en gang. Dessverre er jeg redd for at vi har latt ugresset gro og til dels gjødslet det med å sitte stille.

I dag klokken 19.00 håper jeg at du stopper opp, sammen med resten av Oslo. Bruk minuttene til å planlegg hvordan du kan bidra til et rausere, mangfoldig og inkluderende samfunn uten hat.

Jeg lover å leve med grønne fingre i bedet, ha Yesterday på Spotify og dyrke roser resten av mitt liv.

I vårt rause blomsterbed på Sagene er det ikke plass til hatet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...