ANNONSE

7 av 10 sier de bruker refleks, men det er ikke sant

REFLEKS-FIN FAMILIE: Hanne og Fernando Moreno Christiansen sørger for at både de selv og barna Alba, Luna og Leo bruker refleksvester i høstmørket. Her stilte de opp på refleksdagen i 2016. Foto: PRIVAT

Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at bare halvparten av dem snakker sant. Samtidig har 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2017 kl 09:38

ANNONSE

OSLO: Det er Trygg Trafikk selv som presenterer resultatene fra en fersk undersøkelse om nestenulykker, gjennomført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk og SpareBank 1, på Refleksdagen 19. oktober.

Tallene er skremmende, skriver Trygg Trafikk: 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger man ikke kunne se i mørket.

– Refleks er livsnødvendig også i tettbygde strøk og opplyste gater, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Har du refleks i mørket, kan bilføreren se deg på 140 meters avstand. Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, legger hun til.

Små marginer

Undersøkelsen har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. 7 av 10 sier de alltid eller ofte bruker refleks.

Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun 4 av 10 faktisk bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende. Bruk noen minutter på Refleksdagen 19. oktober til å putte refleks på jakker og vesker så er du synlig i mørket, sier Årøen.

LES OGSÅ: Linda ville finne sjåføren som kjøre på mannen hennes

Sørg for å bli sett

Fotgjengerne på sin side har lignende opplevelser. I Oslo og Akershus sier 51 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

– Bilister og syklister har selvsagt stort ansvar for å unngå å kjøre på folk, men du må også gi bilistene en mulighet til å oppdage deg i mørket. Selv om bilførerne kjører forsvarlig og med flyt, kan det være vanskelig å se folk som går uten refleks i mørket, sier kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Østlandet, Bjørn-Inge Haugan.

BRUKER DU REFLEKS? STEM I GALLUPEN PÅ SIDEN!

Ulykker i mørket

Undersøkelsen fra Trygg Trafikk og Sparebank 1 underbygges av tall fra Statens Vegvesen.

Rundt 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, ifølge Vegvesenet.

– Mange tror at det ikke er nødvendig å bruke refleks når de går i områder med gatelys. Men selv om du ser bilen, ser ikke bilføreren deg. Bruk derfor alltid refleks når du er ute i mørket - det er en billig livsforsikring, sier Kristin Tandberg i Statens vegvesen.

Statens vegvesens tips til refleksbruk:

  • Refleksen bør henge i knehøyde.
  • Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider.
  • Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes ute trafikken.
  • Riper og skraper i refleksen svekker refleksjonsevnen.
  • Refleksbånd på klær mister sin refleksjonsevne ved gjentatt vasking.
  • Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356.

I fjor besøkte vi familien Moreno Christiansen på Grefsen i anledning Refleksdagen. Les om hvorfor de alltid bruker refleks, her!

LES OGSÅ:

Nøkkelord