80 år på Bjølsen:

Å ta over en fisk- og viltbutikk midt i julerushet, kan nok være en utfordring...

Maja Tyse, Radwan Zanhar og Anne Britt Rage stortrives på jobb, nå er det skreisesong. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

...Men med så mye energi og entusiasme bak disken, så fisker nok ting seg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2019 kl 11:20

BJØLSEN: Laksen Fisk og Vilt ble etablert i 1939. Fra 1986 til 2018 ble forretningen på Bjølsen drevet av familien Syreng.

32 år med mat

– Det har vært 32 herlige, slitsomme og utrolige bra år. Vi kjenner vi er slitne, hvis vi fortsetter er jeg redd det ikke blir like bra. Vi vil ikke drive butikken halvveis, man må kjenne sin begrensning, sa Irene Syreng til Sagene Avis i mars i fjor, da det ble kjent at hun og ektemann Terje hadde bestemt seg for å gi seg mens leken er god.

Mange har vokst opp med mat fra Laksen Fisk og Vilt. De har hatt mange faste kunder, alt fra oldeforeldrene, besteforeldrene, foreldrene og nå barna i samme familie. Og de har levert mat til alle de store familiebegivenhetene; dåp, konfirmasjon, bryllup og bursdager.

– Det er viktig å holde norske tradisjoner i live. Det er så mye kebab og pizza for tiden. Det er særlig viktig at unge får i seg næringsrik mat uten e-stoffer og mye salt. Jeg tror vi faller tilbake til gammeldags mat etter hvert. Man må ta seg tid til å lage maten, eller kjøpe fra sånne butikker som oss. Folk vil kjenne stor forskjell på frossen og fersk mat. Det er stor forskjell på nykokt kaffe og en kaffe fra en maskin på bensinstasjonen, sa også Irene - her kan du lese hele saken fra tidligere.

Nye koster

Etter familien Syreng, overtok nye driftere en kort periode i fjor. Men så, like før jul, tok igjen nye koster over forretningen, Anne Britt Rage og Radwan Zanhar. Med på kjøpet fulgte de gamle oppskriftene fra familien Syreng.

Syreng-familien sørget for fisk og sjømat på Bjølsen i over tre tiår, nå følger nye krefter opp tradisjonen. Foto: Janina Lauritsen

Lokalavisa stikker innom en tidlig ettermiddag denne uka:

– Det har gått fint føler vi. Det hjelper jo med så veldig mange hyggelige kunder som er innom her. Men klart, vi tok over 14. desember, midt i julestria og i en måned hvor folk er spesielt opptatt av mat. Så da gikk det virkelig unna her - masse folk som skulle ha julematen sin. Jeg husker jeg våknet opp om natten og tenkte: Hvordan skal dette gå!

Men så gikk det bra, med mye energi og entusiasme bak disken. Nå har de nye drifterne holdt det gående i to måneder, med hjelp av Maja Tyse som også arbeider i butikken. Sistnevnte i full gang med å tilberede en stor og kanskje tidligere gla'laks, på fjøla.

Endrer litt

De nye drifterne har planer, utover det å fortsette der familien Syreng slapp.

– Blant annet prøver vi å justere litt inne her, så kanskje kan vi få til at folk kan sitte inne og ta seg en matbit. Men også utenfor butikken til våren og sommeren, som tidligere skal folk kunne sette seg ned. Bare å følge med på "blogggen" vår, der oppdaterer vi stort og smått, forteller Anne Britt.

– Dessuten vil vi fremover prøve å holde oppe til senere på kvelden, til 19.00, så folk rekker innom her etter jobb.

Mandager er fortsatt stengt.

Bredere

Sortimentet er også noe utvidet, de ønsker å tilby et bredere matutvalg. Ikke minst brukes Radwans materfaring fra Syria og Tyrkia i utviklingen av nye retter som skal legges frem i disken.

– Vi beveger oss litt mot Middelhavet også, legger Anne Britt til.

Men i bunn ligger fortsatt familien Syrengs vilt- og fisketradisjoner, og hjemmelaget og næringsrik mat.

Elias tester fiskekakene og riswrapen: – Fiskekakene var veldig gode, og veldig annerledes enn de vi pleier å kjøpe i butikken. Men riswrapen var den jeg likte aller best, forteller Elias. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Svømmer langt

Men akkurat nå er det én ting som gjelder mer enn annet: Det er skreisesong!

Og skreien har vært på langtur. For det er nettopp noe av forskjellen mellom torsk og skrei, at der torsken er mer «stedsbundet», kommer skreien svømmende fra Barentshavet. Og en som trener mye får bra med muskler, og det skal bli til fast og fint fiskekjøtt.

Et kjapt googlesøk forteller videre at navnet skrei muligens kommer fra norrønne «skrida«, som skal bety å vandre.

– Se bare på denne! sier Radwan, og løfter opp en stor skrei som nok skal glede noen Bydel Sagene-ganer etterhvert, eller kanskje ganer som hører til mye lenger unna. For det fortelles at her kommer det kunder fra hele byen og fra andre steder.

– Som en sa som kom inn her: Dette er jo nærmest en kulturinstitusjon i området, humrer Anne Britt.

Og ikke minst kan man jo la øynene hvile på de flotte og gamle veggmaleriene i lokalet, etter sigende fra krigens dager, mens man venter på at godsakene skal pakkes inn bak disken.

Boksignering

– Appropos kulturinstitusjon. I år skal vi også markere at butikken har 80-årsjubileum. Du må også få med at i denne forbindelse starter vi jubileumsmarkeringen med boksignering her 23. februar! smeller Anne Britt inn.

Og selvfølgelig skal det handle om vann - eller hav: Historia om hava som skapte Noreg, skrevet ned i boka Havlandet av Per Anders Todal.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...