Sagene Avis

Aktivitetsansvarlig Edel Andreassen og beboer Åse Matre(92) fra Akerselva sykehjem på tur langs Akerselva. Foto: Julie Maria Grønningsæter

Slik var sykehjemslivet under pandemien:

– Vi har ingenting å klage på!

Akerselva sykehjem, med sine 128 beboere og idylliske omgivelser, tar pandemien på alvor. Tiltakene er strenge, men beboerne er fornøyde og institusjonssjef Margrethe Helland er stolt over de ansatte.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2020 kl 14:19

BJØLSEN: Hverdagen er ikke som den pleier, likevel smiler beboerne på Akerselva sykehjem, og den populære aktiviteten «hjernetrim» avholdes på toppen av det ni etasjer høye bygget i Mor Go'Hjertas vei.

På bordet er det dekket på med twist og kaffe, og en rolig bakgrunnsmusikk setter en behagelig stemning. Nils Gunnar Mowe er en av dem som har valgt å delta på hjernetrimmen denne ettermiddagen, og lar seg fascinere av den fine utsikten oppe i høyden.

– Nå må jeg spørre, har dere noen gang vært i et så høyt bygg før?

Blikkene flyttes ut, der man fra vinduet kan se helt ned til Akerselva og parken like utenfor. Det er en trivelig tone i 9. etasje. Til tross for en annerledes tid med strenge tiltak og besøkslister, fokuserer de ansatte ved Akerselva sykehjem mest på å fylle dagene med positivt innhold.

Akerselva sykehjem i Mor Go'hjertas vei på Bjølsen. Foto: Janina Lauritsen


– Det er ikke så viktig at det er store ting, men det gjelder å gjøre de små tingene fine. Særlig måltidene er et høydepunkt, da samler vi oss for å spise og snakke sammen, forteller institusjonssjef Margrete Helland, og Trude Kjeldsen som har vært ansatt ved sykehjemmet siden det åpnet i 2002.

For noen er måltidene og praten det viktigste, for andre er det å skrelle epler til eplekaken det som vekker livsgleden. En ting både de ansatte og beboerne selv er enige om, er at besøkene er det åpenbare høydepunktet. Nå med de strenge tiltakene har dette blitt begrenset, men besøksforbudet som ble satt gjennom hele mars og april har heldigvis blitt opphevet.

– Det skulle gjerne vært mer besøk, påpeker Åse Matre, som vanligvis får besøk av familien sin en gang i uka.

«Hjernetrim» i 9. etasje på sykehjemmet. Fra venstre: Kjell Rise, Nils Gunnar Mowe, Marit Willhelmsen og Arne Øyvind Willhelsen. Foto: Julie Maria Grønningsæter

To smittetilfeller på sykehjemmet

Selv om både ansatte og beboere følger strenge retningslinjer for å hindre smitte, og terskelen for å bli testet på sykehjemmet er svært lav, har det oppstått to smittetilfeller i bygget.


Tidlig i april ble det kjent at en av beboerne hadde blitt smittet av viruset, og dette første til at 25 ansatte ble satt i karantene. Mer om saken og det følgende dødsfallet kan du lese om her.

Det har senere vært ett smittetilfelle på sykehjemmet, der en ansatt testet positivt for covid-19, men ingen beboere eller andre ansatte ble da registrert smittet.

Siden har det ikke vært noen smittetilfeller på sykehjemmet, og regelverket følges stramt opp til enhver tid, opplyser sykehjemmet.

Onsdag ettermiddag varslet Sykehjemsetaten at de innfører bunnbindpåbud på sykehjemmene i Oslo fra og md 2. oktober Sagene Avis besøkte Akerselva sykehjem før dette var blitt gjort kjent.

Svikter ikke når det kommer til aktiviteter

Det er viktig å fylle dagene med noe å gjøre, og Akerselva sykehjem svikter ikke på antall tilbud. I tillegg til Åse Matre sin favoritt «hjernetrim», arrangeres det også blant annet konserter.


Akerselva sykehjem i Mor Go'hjertas vei på Bjølsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Edel Andreassen, som er ansvarlig for aktivitetene på huset, kan fortelle oss om to ulike former for konserter de har hatt som underholdning den siste tiden. Ikke bare har det vært live-sendinger over TV for beboerne, også de sengeliggende, men de har også funnet en måte å holde live-konserter.

– Sansehagen, altså hagen på terrassen, blir brukt som scene under konsertene, mens beboerne blir plassert på verandaene, forklarer Edel Andreassen videre.

Andre aktiviteter på Akerselva sykehjem:

  • El-sykler som pårørende og ansatte kan sykle beboerne i
  • Sangkor
  • Digital museumsvisning ved hjelp av projektor
  • Digital visning av gudstjenester, turer og lignende
  • Luking i sansehagen


De fleste aktivitetene kan gjennomføres til tross for smittevernstiltak, men til blant annet Åse sin skuffelse er ikke sangkor lenger mulig. Dette forklares med at de ulike deltakerne i koret holder til i ulike etasjer, og et av hovedtiltakene for å unngå smitte er at beboerne forholder seg til ulike etasjer.

Fakta: Akerselva sykehjem

  • Akerselva sykehjem åpnet i 2002, like ved Akerselva i Mor Go'hjertas vei 22.
  • Sykehjemmet har totalt 128 plasser, der det blant annet er 16 plasser for demente og 32 plasser for personer med psykiatri- eller adferdsproblemer.
  • Sykehjemsetaten har ønsket å skifte navn på sykehjemmet til Bjølsenhjemmet. Bakgrunnen er at Sykehjemsetaten ønsker å rendyrke en tydelig profil for alle institusjoner ved å bruke langtidshjem, helsehus og hageby. De ønsker i tillegg at navnet på langtidshjemmene skal signalisere geografisk plassering.
  • Navneendringen ble vedtatt av bydelsutvalget i november 2011.

På tur med Åse

Åse Matre (92) er en av beboerne på Akerselva sykehjem. Hun ble med oss på en liten tur i parken utenfor sykehjemmet og fortalte om hvordan hun har opplevd pandemien. Etter at regjeringen ba folk holde seg hjemme i begynnelsen av mars, innførte de fleste sykehjemmene i landet besøksforbud.

Åse innrømmer at det er litt skummelt å tenke på at vi står midt i en pandemi. Hun liker å følge med på nyhetene og er veldig oppdatert, personlig foretrekker hun å høre det over radioen. Hun pleier å få besøk en gang i uken, og er regelmessig med på aktiviteter som arrangeres av sykehjemmet. Under besøksforbudet ble det stopp på alt av fysisk kontakt med pårørende, og aktivitetene ble begrenset. Likevel endrer ikke det på hva Åse tenker om Sykehjemmet.

Aktivitetsansvarlig Edel Andreassen og beboer Åse Matre(92) fra Akerselva sykehjem på tur langs Akerselva. Foto: Julie Maria Grønningsæter

– Jeg synes de ansatte tar veldig godt vare på oss. I det jeg kom hit tenkte jeg «Ja, nå er jeg hjemme,» forteller Åse omsider med blanke øyne.

Åse er veldig glad i sangkor, og hun forteller at fellessamlingene nok er det hun savner mest, men hun trives også på hjernetrim. Edel Andreassen triller Åse langs Akerselva, «omringet» av de høstfargede omgivelsene.

Edel Andreassen kan fortelle oss at noen av de pårørende mener spørsmålene på hjernetrimmen er for vanskelige, og dette får Åse til å trekke på smilebåndet.

– Det er sunt for alle med litt hjernetrim, sier Edel Andreassen som personlig holder aktiviteten og har ansvar for å lese opp de, for noen, litt for utfordrende spørsmålene.

Edel og Åse på tur langs elva, omringet av høstens farger. Foto: Julie Maria Grønningsæter

Beboerne trives

Beboerne vi treffer på Akerselva sykehjem ser ut til å trives, og Marit Wilhelmsen kunne ikke vært mer fornøyd med oppholdet.

– Vi har det så godt her, vi har ingenting å klage på, sier hun stolt og ser bort på de ansatte som har samlet seg under dagens hjernetrim.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...