Akerselvas høyeste foss er det få som ser
Vi fikk slippe inn til Bjølsenfossen, og for en foss!
Publisert: 15.10.2020 kl 19:40
Sist oppdatert: 15.10.2020 kl 19:57
BJØLSEN: For ikke lenge siden omtalte Sagene Avis Bjølsenfossen, Akerselvas høyeste foss - 16 meter høy.
Akerselvas venner skriver blant annet dette om Bjølsenfossen:
«Fossen blir kalt «Lille Niagara» på folkemunne, og den ga kraft til fabrikkvirksomhetene til Bjølsen Valsemølle. Elva ble ført inn til kraftturbiner i fabrikklokalene via rørgater. Kraftanlegget er bevart og fungerer også i dag, men er ikke i bruk. Turbinene som ble drevet av vannet fra fossen utviklet hele 1200 Hk. Dette tilsvarer cirka 900 kilowatt (…) På 1600-tallet drev Bjølsenfossen Sandaker sag. I 1701 bygget Gerhard Treschow en ny sag som fikk navnet Bjølsen sag.»
Teksten om Bjølsenfossen er fra boka «Akerselvas bruer og fosser», utarbeidet av Kjell Egil Sterten.
På Wikipedia leser vi at fossen ligger sør for Treschows bru på Bjølsen, og har navn etter gården Bjølsen. På 1300-tallet ble Bjølsen mølle anlagt ved fossen...Fossen ligger inne på valsemøllas industriområde, så allmennheten kommer normalt ikke tett på den. Rett over fossen ligger Bjølsendammen, hvor det fra 1860 til 1867 var vanninntak for byen.
Videre står det at fossen og brua som går over den er litt utilgjengelig, fordi den ligger inne på fabrikk-området til det som nå er Regal Mølle. Virksomheten ved kornsiloene er fortsatt i bruk og området er derfor avstengt utenom vanlig arbeidstid. Det er fremmet en rekke forslag for å gi adgang til det flotte fossefallet på vestsiden av elva ved Treschows bru.
Flere forslag
Leder av Miljøforeningen Akerselvas Venner, Are Eriksen, kan understreke at både foreningen og Bydel Sagene har fremmet flere forslag opp gjennom årene om bedre tilgjengelighet til Bjølsenfossen. Miljøforeningen tok blant annet opp saken i møte med byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen sommeren 2016.
– Helt siden kommunedelplanen for Akerselva miljøpark kom i 1990 har tanken vært å åpne opp dette området ved Bjølsenfossen for offentligheten. Både i reguleringsplaner fra 1995 og 2010 ble det lagt inn en offentlig gangvei i form av en turvei oppe på høydedraget over fossen og juvet for at flere skal kunne få oppleve den flotte Bjølsenfossen, sier Eriksen, og fortsetter:
– I tillegg til å realisere turveien bør gangbrua over fossen til den andre siden av demningen settes i stand og åpnes for allmennheten. Trappa ned langs Bjølsenfossen bør også utbedres, sikres og åpnes. Fra bunnen av trappa bør det opparbeides en enkel sti videre ned gjennom Bjølsenjuvet. Den må sikres godt.
Han viser til at partiet langs Bjølsenfossen er en manglende lenke i turveisystemet langs elvebredden:
– Så denne saken kommer vi ikke til å slippe. Vi kommer til å fremme initiativet igjen, sier Eriksen til avisa.

Det var med litt skrekkblandet fryd vi gikk ned den gamle trappa langs Bjølsenfossen. Foto: Kristin Tufte Haga
For en foss!
Sagene Avis slipper inn gjennom portene til fabrikken, onsdag, med lokalpolitiker Helge Stoltenberg (Ap), etter avtale. inn en låst port til, og der åpenbarer Bjølsenfossen seg. Og for en foss!
Det er vanskelig å ikke la seg imponere av Akerselvas høyeste foss denne nydelige høstdagen - med mye vann i elva:
– Den er så utrolig flott! Flere må jo få tilgang til - og få se - denne fantastiske fossen! Jeg skal dykke ned i historikken her og saken, og ta den opp i vårt neste gruppemøte, neste mandag, sier Stoltenberg, som selv aldri har fått sett fossen på nært hold.
– Den er godt bortgjemt! legger han til.
Det understrekes at fabrikkområdet er stengt for uvedkommende, og også tilgang nærme fossen, slik situasjonen er i dag. Og det er døgnkontinuerlig vakthold på fabrikkområdet, ifølge Kim Øyen, sikkerhetsvakt.

Sikkerhetsvakt Kim Øyen ved Regal og lokalpolitiker Helge Stoltenberg ved Bjølsenfossen, Foto: Kristin Tufte Haga
Bymiljøetaten svarer
Sagene Avis har tatt kontakt med Bymiljøetaten, også med referanse til initiativet som Eriksen nevner fra 2016:
– Bymiljøetaten vurderer å sette i gang et mulighetsstudie for en turvei her, men vi har ikke besluttet om dette skal settes i gang. Mulighetsstudien vil da vurdere hvordan en kan styrke turveien ved Akerselva i et område med store historiske og opplevelsesmessige verdier, som er stengt for ferdsel. Studien skal se på muligheter for å tilgjengeliggjøre og sikre elvekant og historisk miljø, og framlegge alternativer med tilhørende kostnadsoverslag. Dette er da en oppfølging av tiltaksplan for offentlige rom for Storo og Lillo - TOR Storo og Lillo, ifølge Guro Birkeland Tangen, pressevakt i Bymiljøetaten.
Lokalpolitiker Stoltenberg kommenterer svarer fra Bymiljøetaten:
– Det er veldig bra at Bymiljøetaten vurderer å sette i gang denne mulighetsstudien. Min oppfordring til Bymiljøetaten er å slutte å vurdere, men bare sette igang arbeidet. Den siste utilgjengelige del av Akerselva og Oslos flotteste foss må åpnes for folk!
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!