Sagene Avis

Aldri for sent å begynne å trene

Opp av stolen - holde balansen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Det er moro er å se at de eldre selv blir overrasket over hvor mye de kan klare, sier fysioterapeut Hanne Daae-Qvale Holmemo.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SANDAKER: Bevegelser som yngre tar som en selvfølge, kan være tøft nok for den eldre garde. For eksempel å reise seg opp fra stolen eller å holde balansen når man står ved kjøkkenbenken.

I lokalene til Frivillighetssentralen Bydel Sagene dratt i gang tilbud om trening - gratis.

Man kan gjøre øvelsene sittende, eller stående - med eller uten gåstol.

Styrke og balanse

De er godt igang, gjengen som har samlet seg denne onsdagen på treningskurs. En gang i uka møter de opp - de vil ha mer styrke, og ikke minst trene opp balansen. Fysioterapeut Hanne Daae-Qvale Holmemo viser og forteller.

– Det som er moro er å se at de eldre selv etterhvert blir overrasket over hvor mye de kan klare. I tillegg at de blir sterkere, det blir raskt bedring. Det er jo aldri for sent å begynne å trene, trening er ferskvare, sier Hanne til avisa.


Deltagerene er rekruttert fra hjemmetjenesten og ellers brukere av tjenesteappartet i Bydel Sagene.

Sosialtog mestring

I tillegg er fellestreningen et sosialt tiltak - og med på å forebygge isolasjon.

– Det er viktig å ha noe man skal, noe å planlegge. Treffe andre likesinnede, kanskje også ta en kaffe sammen her på huset etter trening, sier fysioterapeuten videre.

Som legger til.

– Men - det som også er veldig viktig med treningen, er jo at det gir mestringsfølelse. De eldre opplever at de mestrer, de får til noe. Mestring er viktig i alle aldre.


De tramper i gulvet, trener på å reise seg opp og ned fra stolen, står oppreist med armene til siden, og flere andre øvelser.

Randi, Knut, Solveig, Åse, Kari, Håkon og Magnhild prøver alt de kan. Om ikke de synes de har fått så mye muskler ennå, så er det enige om en ting.

– Balansen har blitt bedre!

Noen av de trener også ekstra på egenhånd hjemme.

– Åjo, det er jo sosialt også da!

Fallforebyggende kurs

Ifølge den engasjerte gjengen i Frivillighetens Hus.

Bydel Sagene arrangerer også fallforebyggende kurs - ove 8 uker. Ta kontakt med Hanne - telefon 41754546. De som ikke kan komme seg til kurset selv kan benytte pasienttransport etter nærmere avtale.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...