Sagene Avis

– Alle barn må ha en person å stole på!

VERDENS BARNEDAG: 20. november er verdens barnedag.Andreas Skaanes Engebretsen (10), Even Angus Kind Law Vaagan (10), Eva Sire (10) og Samira Abdinasir (10) har alle meninger om barnas rettigheter, og hva som skal til for at man føler seg trygg. Foto: Janina Lauritsen

Hva trenger barna for å føle seg trygge? Det har tiåringene Andreas, Even, Eva og Samira klare formeninger om.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

FERNANDA NISSEN SKOLE: Den 20. november er verdens barnedag og den feires over hele kloden. På denne dagen løftes barnas stemmer og engasjement frem.

I år har Unicef en kampanje som heter «Trygg først og fremst – på hverandre». De har fått med 80 skoler over hele Norge på å delta på det som kalles «Barnas opprop».

Her skal elevene lage et opprop til voksne, lærere, lokalsamfunnet og politikere om hva de mener de trenger for å føle seg trygge, som henges opp på skoledøra, opplyser Unicef i en pressemelding.

– Alle må ha en person å stole på

Klasse 5A på Fernanda Nissen skole har laget noen flotte plakater, som henger på veggen i skolens inngangshall.

Andreas Skaanes Engebretsen (10), Even Angus Kind Law Vaagan (10), Eva Sire (10) og Samira Abdinasir (10) forteller at de ble delt inn i grupper og fikk forskjellige tema de skulle jobbe med.


– Vi lagde plakater om vennskap, om å være gode venner og ikke mobbe, forteller de.

Men hva trenger barna egentlig for å føle seg trygge, både på skolen og ellers? spurte vi barna om.

– Alle må ha et hjem, noen å være sammen med og lærerne må være snille. Og en person å stole på. Det er bedre å være på skolen hvis man har en å stole på. Men man trenger ikke å si veldig personlige ting, det kan man fortelle foreldrene sine. Og det er alltid best å være ærlig, sier de.

– De voksne får ikke lov til å drikke alkohol hvis barna er der. Det er ikke noe gøy for barnet å være der da, legger Even til.

TRYGGHET: Hva skal til for at barna på i femteklasse på Fernanda Nissen føler seg trygge? Foto: Janina Lauritsen

– Mange barn sover på gata

Femteklassingene har også lært om barnas rettigheter mens de har holdt på med barnas opprop.

– Alle barn har rett til hjem, skole og klær.

Men elevene er fullt klar over at det ikke er alle som har det sånn.

– Det er mange barn som sover ute på gata, noen barn er ikke i landet sitt, noen lider og har ikke foreldre. Derfor er det noen folk som jobber for at de skal få ha det like fint som oss i Norge.


Barna har ikke bare skrevet på plakatene, de har også tegnet illustrasjoner og tegneserier om blant annet mobbing. På den ene plakaten er det tegnet mange ansikter, alle med hvert sitt uttrykk.

– Jeg tenkte at alle har forskjellige følelser, sier Eva og peker på ansiktene hun har tegnet.

– Vi lagde plakat med Byggmester Bob, fordi han sier «Klart vi kan!» Han sier ingenting er umulig, man må bare prøve, sier Even.

Og alle fire er i hvert fall enige i at det har vært spennende å være med i Unicefs kampanje.

– Dette var gøy! Det er moro å lage ting og å samarbeide med venner.

Mange føler seg utrygge

Mange barn og unge er utrygge. Det kan være mange grunner til det, og tallene taler sitt tydelige språk, skriver Unicef videre i pressemeldingen:

  • Ca. 29.000 av elevene i norsk skole forteller at de blir mobbet av medelever, lærere eller på nett av noen på skolen. Én av tre elever i verden mellom 13 og 15 år opplever mobbing.
  • 101.000 barn i Norge vokser opp i fattige hjem og har ikke råd til det samme som andre barn på deres alder.
  • Nesten én av ti mellom 16 og 18 år forteller at de har opplevd en eller annen form for fysisk vold fra foreldre/foresatte
  • 13,3 prosent av jentene mellom 16 og 18 år og 3,7 prosent av guttene forteller at de har opplevd seksuelle overgrep
  • Mange barn og unge strever psykisk. Det betyr at de har problemer med tankene og følelsene sine. Fem prosent av alle barn og unge fikk behandling for dette i 2015.

BARNAS OPPROP: Elevene har fått i oppgave å lage plakater om barns rettigheter og trygghet. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...