ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Alle som ble kullosforgiftet på grottefesten ved Uelands gate, er utenfor livsfare

Store mannskaper fra alle nødetater var på plass på St. Hanshaugen tidlig søndag morgen. Uelands gate er sperret av. Politiet sendte mange patruljer til stedet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Alle personene som er innlagt på sykehus med kullosforgiftning etter festen i en grotte ved krysset Uelands gate / Colletts gate natt til søndag, er utenfor livsfare.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

LOVISENBERG / ST. HANHAUGEN: Det opplyser Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

– Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadd, sier Heyerdahl.

I alt var seks personer regnet som alvorlig skadd etter festen, sier han.

– Sju unge personer ble funnet bevisstløse av en patrulje klokken 3.46 etter en fest i en bunkers i krysset mellom Uelands gate og Collets gate, like ved Lovisenberg sykehus, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Sju personer er funnet bevisstløse og sendt til sykehus etter at de trolig ble kullosforgiftet på en fest i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

ANNONSE

24 til sykehus

Kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus sa til NTB like før klokken 7 søndag morgen at 24 pasienter er kommet til sykehuset etter festen.

VG skriver at to av pasientene er polititjenestemenn som ble utsatt for kullos da de hjalp festdeltakere ut av grotten.

Alle nødetater rykket ut til stedet etter de første meldingene. Politiet har søndag morgen ikke avhørt noen av ungdommene og ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

Opptil 200 kan ha vært innom

De første anslagene gikk på at mellom 30 og 80 personer hadde vært til stede på festen, men i en oppdatering på Twitter klokken 7.25 søndag morgen skriver politiet at nye opplysninger tyder på at opp mot 200 personer kan ha vært innom festen i grotten i løpet av natten.

ANNONSE

De har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkersen, som har vært avlåst og stengt.

– Det er en inngang som er brutt opp, man må klatre litt for å komme dit, sier Kråkenes.

Han sier at en patrulje fra politiet tilfeldigvis kom over en rekke omtåkede ungdommer i strøket, og så fant de sju som måtte ha helsehjelp. Deretter ble evakuering og livreddende førstehjelp satt i gang.

Det var i denne grotten ved krysset Colletts gate og Uelands gate at mange ble kullosforgiftet. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Ber festdeltakere oppsøke legevakten

Brannvesenet målte oksygennivået på stedet til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av CO2 i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

ANNONSE

– Det skal også ha blitt brukt narkotika på festen. Kombinasjonen av dårlig luft, alkohol og narkotika er ikke heldig. Flere forlot festen før politiet kom, sier Kråkenes.

Han vet ikke hva lokalet brukes til ellers.

Søndag morgen melder Oslo universitetssykehus at symptomer på kullosforgiftning er hodepine, svimmelhet, kvalme og nær-besvimelse, og at dersom noen har vært på festen i Colletts gate og fortsatt har dem, bør de oppsøke legevakt.

Anders Bayer viser også til en video Oslo universitetssykehus har laget om kullosforgiftning.

ANNONSE

Politiet har vært å forseglet grotten i Colletsgate søndag morgen. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Fødselsdags-rave

– Det skal ikke være flere der inne nå, sier Kråkenes til NTB ved 4.30-tiden.

Brannvesenets innsatsleder Ronny Andersen sier til VG at festdeltakerne har hatt med bærbare aggregater inn for å få strøm til musikken.

– Det har utviklet CO2 og fjernet oksygenet, og dette er årsaken til at det har blitt dårlig pustemiljø der inne, sier Andersen.

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, sier at det har vært en rave-fest i forbindelse med en fødselsdagsfeiring. Han omtaler bunkersen som en grotte.

– En av patruljene våre ble vinket til av noen som følte seg dårlig og trengte hjelp. Mens patruljen hjelper til og snakker med personen, kommer det flere ut av grotten, forteller han.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE