Sagene Avis

Anbefaler «boosterdose» med koronavaksine til eldre

FHI anbefaler at eldre får en tredje vaksinedose minst seks måneder etter den andre dosen. Foto: Heiko Junge / NTB (illustrasjonsfoto)

Eldre nordmenn anbefales å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine når det har gått minst seks måneder siden andre vaksinedose, sier helseministeren. Men han ber kommunene prioritere å fullvaksinere innbyggerne først.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2021 kl 15:12

NORGE: Helseminister Bent Høie (H) presiserer at det er snakk om en oppfriskningsdose med Pfizer-vaksinen, som det europeiske legemiddelverket EMA har godkjent til dette formålet.

Det er aldersgruppen 85 år og oppover, samt sykehjemsbeboere, som prioriteres først. Deretter de fra 75 til 84 år, og deretter de på 65–74 år.

– Det er begrenset kunnskap om dette, men FHI mener nytten trolig overstiger risikoen hos eldre. Det skyldes blant annet at eldre er mer utsatt for alvorlig sykdom, og at det er lengst siden de ble fullvaksinert, sier Høie.

Han sier han håper en tredje dose vil gi forlenget beskyttelse og bedre beskyttelse mot nye koronavarianter.

Helseminister Bent Høie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB

Vurderer for helsepersonell

Den norske anbefalingen er mer snever enn det europeiske legemiddelverket EMAs. De ber land om å også vurdere å gi tredjedose til alle mellom 18 og 55 år.

Høie sier FHI er bedt om å vurdere om det skal gis en oppfriskningsdose til helsepersonell under 65 år for å skjerme de syke og eldre, men her er det ikke tatt noen beslutning ennå.

– Vi har en god situasjon i Norge med kontroll på pandemien, svært høy vaksinasjonsdekning i store deler av befolkningen, og vi har tid til å gjøre grundige vurderinger, sier Bukholm.

FHI mener det foreløpig ikke finnes grunn til å tilby oppfriskningsdose til den øvrige befolkningen mellom 18 og 65 år, utover personer med betydelig svekket immunforsvar.

– Prioritér uvaksinerte

Oppfriskningsdosene til eldre skal ikke gå på bekostning av første- og andredoser, understreker Høie. Slik bes kommunene om å prioritere:

1: Første dose til uvaksinerte
2: Andre dose til dem som kun er vaksinert med én dose
3: Tredje dose til immunsupprimerte
4: Sesonginfluensavaksine
5: Oppfriskningsdose til sykehjemsbeboere og alle over 65 år

– Oppfriskningsvaksinasjon mot covid-19 må ikke gå på bekostning av influensavaksinasjon. Det er viktig å ta influensavaksine fordi vi venter kraftigere utbrudd av influensa denne sesongen. Eldre har økt risiko for alvorlig forløp av influensa, påpeker Høie.

Ekstra dose for Janssen-vaksinerte

Han kunngjorde også tirsdag at personer som har blitt vaksinert med Janssen-vaksinen, får tilbud om en ekstra dose med mRNA-vaksinene Pfizer eller Moderna.


Dette fordi de som er vaksinert med Janssen-vaksinen, ser ut til å ha svakere beskyttelse mot koronaviruset enn de som har tatt to doser med mRNA-vaksine.

Det er i overkant av 4.000 personer i Norge som er registrert vaksinert med Janssen-vaksinen i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

Må prioritere egen befolkning

Norge føyer seg dermed inn i en voksende rekke land som har begynt å tilby oppfriskningsdoser til egen befolkning.

Landene som gjør dette, har imidlertid fått kritikk for ettersom det er mangel på vaksiner i andre land, særlig i Afrika og deler av Asia. Her er helsevesenet enda mer sårbart, og det er også fare for at det kan oppstå nye virusvarianter. Høie sier bidraget til andre land ikke skal gå på bekostning av Norges egen befolkning.

– Svekkes vaksinenes effekt i de landene som har startet vaksineringen, øker dette også risikoen. Og disse landene er vel så hardt rammet av de økonomiske forholdene som følge av nedstengning ellers i verden, sier Høie.


Han sier også at Norge bidrar til flere vaksinedoser ute i verden enn vi har brukt selv i Norge. Totalt tilsvarer Norges bidrag 31 millioner vaksinedoser til andre land.

– Ingen er trygge før alle er trygge. Så samtidig som vi fortsetter jobben med å beskytte vår egen befolkning, må vi fortsette innsatsen for at mennesker i andre land får tilgang til vaksiner, sier Høie.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...