ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Smitteutbrudd på helsehus:

Ansatt uten symptomer og med munnbind trolig smittekilden

Det tas en rekke nye grep for å hindre smitte på hovedstadens sykehjem. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Har du gitt en klem til noen andre enn nærmeste familie eller hustandsmedlemmer de siste dagene, kjørt bil sammen med venner eller vært i middagsselskaper, oppfordrer Sykehjemsetaten deg til å ikke komme på besøk.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ROSENHOFF/OSLO: Smittetrykket i Oslo er betraktelig høyere enn tidligere denne høsten, og det er på det høyeste siden mars. Smittepresset øker også inn mot sykehjem og helsehus.

– Den siste uken har 16 ansatte blitt smittet og 113 medarbeidere er nå i karantene, sier direktør i Sykehjemsetaten, Helge Jagmann, i en pressemelding.

Det er et smitteutbrudd på Lilleborg helsehus. Helsehuset er ett av fire i Oslo og har kun korttids- og rehabiliteringsplasser.

– Det er oppdaget smitte hos fem hjemmeboende pasienter med midlertidig opphold på helsehuset og flere medarbeidere. Smittesporinger tyder på at smittekilden inn er ansatt uten symptomer på covid-19 og som har brukt munnbind på jobb. Det viser utfordringen med høyt smittepress i befolkningen, påpeker Jagmann.

Mange ansatte skal være i karantene. De smittede pasientene er flyttet til kommunens spesialenhet for hjemmeboende koronasyke.

ANNONSE

– Viktig med besøk

Sykehjemsetaten opplyser at ingen beboere ved hovedstadens sykehjem har blitt smittet siden 1. juli.

– Det er viktig for beboerne å ha besøk fra pårørende og venner, og faste kjente medarbeidere på jobb. For å klare dette over tid må smitten i befolkningen ned. For å beskytte risikogruppene er det viktig å overholde de tiltakene som er innført nasjonalt og i Oslo, heter det i pressemeldingen.

Samtidig oppfordrer etaten personer som har vært nærmere enn en meter til noen utenfor nærmeste familie eller husstand til å ikke komme på besøk.

– Da ønsker vi å heller legge til rette for digitale besøk. Det betyr ikke at pårørende ikke skal kunne gå på butikken eller gå ut blant folk. Men har de eksempelvis gitt en klem til noen andre enn nærmeste familie eller hustandsmedlemmer de siste dagene, kjørt bil sammen med venner eller vært i middagsselskaper, så vil vi oppfordre de til å ikke komme på besøk de neste ti dagene, klargjør Jagmann.

ANNONSE

Alle besøk på institusjonene skal avtales på forhånd.

Viderefører og innfører nye tiltak

Alle tiltakene som ble innført i slutten av september, videreføres inntil viere. Det fortsatt store smittepresset i befolkningen gjør at det også blir innført nye tiltak.

Koronatiltak på sykehjem

Tiltak som videreføres:

  • Alle medarbeidere på institusjoner bruker munnbind
  • Bydelenes saksbehandlere, tilsynsutvalg, revisjoner og andre må finne digitale måter å kommunisere med sykehjemmene på
  • Trivselstiltak og arrangementer som gjennomføres med interne bidragsytere, skal organiseres slik at avdelinger/kohorter på sykehjemmet i minst mulig grad blandes

Nye tiltak:

  • Det innføres testing av ansatte som har vært i karantene på grunn av påvist smitte hos husstandsmedlemmer, før de kommer tilbake på jobb.
  • Personer bør ikke komme på besøk på helsehus og langtidshjem hvis de innenfor de siste ti dager har vært nærmere enn en meter til personer utover sin nærmeste familie/hustandsmedlemmer. Det skal heller legges til rette for digitale besøk.
  • Studenter i praksis oppfordres sterkt til ikke å jobbe flere steder enn på den institusjonen de er i praksis på. Institusjoner som har studenter i praksis, bes om å ta initiativ til at studentene kan ta flere vakter der, i stedet for å at de jobber på flere steder Fra tidligere er det slik at ansatte som hovedregel kun skal arbeide på én institusjon.
  • Arrangementer med eksterne bidragsytere stoppes så lenge Oslo-reglene opprettholdes.

Kilde: Sykehjemsetaten

– Alarmerende

En alvorstynget byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte fredag om koronasituasjonen i Oslo.

– I forrige uke var det høyeste registrerte smittetallet noen gang. Det er alarmerende, vi kan ikke nøle i møtet med en så dramatisk utvikling, klargjorde byrådslederen.

ANNONSE

Byrådet har blant annet innført et forbud mot alle sosiale samlinger utenfor private hjem. Dessuten har også alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter, med unntak av bibliotek, blitt varslet stengt.

Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til tirsdag.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE