Åpnet nytt sykkelfelt:
- Vi vet at trygghet er avgjørende for å få flere til å sykle

NY SYKKELTRASÈ: Byråd for miljø og samferdsel, Aril Hermstad, åpnet strekningen mellom Uelands gate og Kierschows gate. Syklist Fernando Simoni er fornøyd med oppdateringen. Foto: Janina Lauritsen
Sykkeltraseen mellom Uelands gate og Kierschows gate er ferdig. - Det er nesten litt København-følelse her, sier byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad.
Publisert: 19.06.2019 kl 14:05
Sist oppdatert: 19.06.2019 kl 14:57
SAGENE: Ring 2 er ferdig med bedre tilrettelegging for syklende. Store deler av strekningen fra Vogts gate til Blindernveien sto ferdig i fjor høst, og i dag, 19. juni, ble den siste strekningen mellom Uelands gate og Kierschows gate ferdig og offisielt åpnet.
På deler av strekningen langs Ring 2 er det etablert opphøyde sykkelfelt og sykkelfeltene er lagt bak busslommene. Da blir det ikke lenger konflikt mellom buss og syklist ved disse holdeplassene, og syklistene kan passere uten å bli hundret av at bussen stopper. På denne måten skal også de syklende skilles fra dem som venter på bussen. Separate sykkelveier skal også føre til at fotgjengerne i større grad skal få fortauet for seg selv. Det er også tilrettelagt for trygg venstresving i kryssene.
- Vi har tidoblet takten i sykkelveiutbyggingen, og Oslo er i ferd med å bli en skikkelig sykkelby. Nå som sykkelveien på Ring 2 er helt ferdig, blir det enda enklere for flere å velge sykkel og miljøvennlige alternativer til og fra daglige reisemål. Vi vet at trygghet er avgjørende for å få flere til å sykle. Vårt mål er at det skal bli trygt å sykle i byen enten mann er 8 eller 80, og løsningene som er brukt her vil vi nok se mer av, sier byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad, i en pressemelding.

ENKLERE: – Nå som sykkelveien på Ring 2 er helt ferdig, blir det enda enklere for flere å velge sykkel og miljøvennlige alternativer til og fra daglige reisemål, sier Hermstad. Foto: Janina Lauritsen
- På tide med en oppdatering
- Det er god stemning blant folk, og det er enormt mange som sykler her. Den viktigste responsen vi kan få er at det er så mange syklister. Og det er et stort mangfold av syklister, det er transport, el-sykler og så videre. Her har det vært et mareritt å sykle, nå er det nesten litt København-følelse. Og det er det vi vil det skal bli, sier Hermstad til Sagene Avis.
Han, og Bymiljøetaten, er i gang med å dele ut boller, kaffe og sykkeleffekter til dem som sykler og går forbi.
Syklist, og ansatt i kommunen, Fernando Simoni har tatt seg en liten pause på vei opp bakken og forteller om en etterlengtet sykkelvei.
- Jeg er veldig fornøyd med sykkelveien! Det var på tide å få en oppdatering, sier han.
Bymiljøetaten er i gang med å teste ut disse løsningene, for å se om de fungerer som de ønsker, og om de kan benytte seg av dem andre steder det egner seg i Oslo. Men det gjenstår fortsatt litt arbeid i veibanen på denne strekningen, sier prosjektleder i Bymiljøetaten, Lars Olav Farstad.
- De langsgående stripene mangler. Det har vært for mye regn, men de kommer til uka. Hovedgrepene vi har gjort er å ta vekk midtrabatten og flyttet trafikken mot midten, da ble det plass til sykkelfelt i begge retninger. Og nå etablerer vi kollektivfelt begge veier. Det viktigste er at det blir sykkelfelt, og at fotgjengerne får sitt eget fortau. Det har vært litt ubehagelig her, sier han til lokalavisa.
Sykkel- og kollektivtiltak på Ring 2
I 2015 ble et da pågående planarbeidet for sykkel- og kollektivtrafikk langs Ring 2 satt på hold i påvente av utredning av Ring 2 for trikk/ny kollektivløsning (Oslo-navet). Bymiljøetaten fikk beskjed om å gjøre maksimalt for sykkel på Ring 2.
Sykkel
Selve strekningen Blindernveien – Vogts gate er 2 km lang og har vært en etterlengtet sykkeltrasé. Med alle tverrgatene utgjør Ring 2-prosjektet hele 3 km nyanlegg i det sentrale sykkelveinettet, og prosjektet har løst sykkel gjennom 7 kryss, hvorav 4 svært trafikkerte.
For at flere skal våge seg ut på sykkel er det lagt til rette for stor venstresving som skal oppleves som en tryggere måte å krysse på. Langs Ullevål sykehus lå det til rette for å anlegge opphøyd sykkelfelt over en strekning på 600 m (de første i Oslo).
Kollektiv
Det var allerede kollektivfelt på deler av strekningen, men disse er gjennom prosjektet komplettert med ytterligere kollektivfelt:
- 1100 m østover
- 600 m vestover
- 13 holdeplasser er oppgradert
- 8 av holdeplassene er utformet etter prinsippet med sykkel i bakkant av holdeplassen
Gjennomføring/ trafikkavvikling
Planarbeidet startet i februar 2016. Strekningen Maridalsveien – Vogts gate sto ferdig i desember 2017, strekningene Blindernveien – Kierschows gate og Uelands gate – Maridalsveien, samt tiltak i en rekke tverrgater, sto ferdig sensommeren 2018. Kierschows gate – Uelands gate er så godt som ferdig og er tatt i bruk.
Det kjører 20 000 biler på Ring 2, hver dag. Mange av tverrgatene er også svært trafikkbelastet. Det er tett mellom bussene der noen av byens travleste buss- og trikkeruter går i anlegget. Det er stadig flere som sykler og mange som går i området. Alle gater har vært kontinuerlig åpne i anleggsperioden som har pågått siden sommeren 2017 og fram til nå.
Oslostandarden
Ring 2 er en av Oslos mest brukte traseer for syklister. Strekningen mellom Blindernveien og Vogts gate har manglet tilrettelegging for syklende. De nye sykkeltraseene er et mer sammenhengende tilbud for syklister i begge retninger, samtidig som kryssende sykkeltraseer har fått bedre løsning der de krysser ringveien.
Oslostandarden for sykkeltilrettelegging er en veileder som tar for seg skreddersydde sykkelløsninger for Oslo. Den er i all hovedsak i tråd med føringer i nasjonale håndbøker, men beskriver også løsninger som er benyttet med stor suksess i utlandet. På Ring 2 er det benyttet flere Oslostandard-løsninger, som opphøyde og brede sykkelfelt der det ligger til rette for det. Sykkelfelt i eget nivå atskilt fra kjørebane og fortau med kantstein er en trygg og god løsning, som blant annet er mye benyttet i verdens beste sykkelby, København, informerer Bymiljøetaten.
I samarbeid med Vegdirektoratet har Bymiljøetaten satt i gang et prosjekt der man tester ut «Stor venstresving»: Det er etablert ventefelt i kryssene, slik at det skal bli tryggere og enklere for syklister å svinge til venstre i store kryss. Hvis ordningen viser seg å være vellykket kan det bli flere slike kryss i Oslo.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!