Appen skulle trygge skoleveiene - nå vil ikke kommunen drifte den videre

Elever i grunnskolen kunne gjennom mobilapplikasjonen melde fra om negative og positive ting langs skoleveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
I 2015 fikk den skryt av Datatilsynet for hvordan personvern ble ivaretatt. Nå legger Bymiljøetaten ned appen fordi de ikke ønsker å lage en ny, som ville vært nødvendig for å sikre brukernes personvern.
Publisert: 30.03.2020 kl 14:10
OSLO: Da Bymiljøetaten i Oslo kommune lanserte mobilapplikasjonen «Trafikkagenten» i 2015, var de trolig de første i verden som lot barn selv rapportere farlige ting på skoleveien.
Drøyt tre og et halvt år etter at den ble tilgjengelig for alle Osloskolene, er det stopp for kartleggingsverktøyet. Bymiljøetaten vil ikke oppdatere applikasjonen slik at den samsvarer med gjeldende personvernskrav.
Laget som et spill
Utviklingen av tjenesten «Trafikkagenten» tok tre år og var et samarbeid mellom Bymiljøetaten, Transportøkonomisk institutt og Utdanningsetaten. Karleggingsverktøyet fikk også støtte fra Forskningsrådet.
Appen ble først rullet ut i februar 2015, men var først klar til bruk for alle Osloskolene ved skolestart sommeren 2016.

Er skoleveien bra eller dårlig? Sveip til høyre eller venstre for å gi en tommel opp eller ned. (Skjermdump fra Trafikkagenten-appen).
Flere av skolene i bydelen, bydelen selv og Bymiljøetaten har oppfordret til bruk av tjenesten.
Den var laget som et spill, og elevene kunne lære om trafikksikkerhet underveis.
Tilbakemeldingene skulle brukes for å planlegge trafikksikkerhetstiltak på nødvendige steder. Gjennom data fra brukerne kunne Bymiljøetaten også få informasjon til planlegging av nye skoler, skolegrenser, skolebehovsplaner og områdeutvikling generelt. Etaten fikk også i større grad enn tidligere oversikt over hvor mange elever som syklet, gikk eller reiste kollektivt til skolen.
Ville ha måttet lage ny
Lokalavisa har fått innsyn i et brev fra etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven og direktør Rune Gjøs i mobilitetsdivisjonen i Bymiljøetaten. Der kommer det frem at besluttingen ble tatt tidligere denne måneden. Applikasjonen vil ikke lenger være tilgjengelig for bruk og nedlasting.
«(...) Dette innebærer at appen, som gir barn og unge mulighet til å melde fra om positive og negative punkter på skoleveien, ikke lenger skal være tilgjengelig for bruk og nedlasting.»
Beslutningen kommer som følge av nye retningslinjer for barns personvern hos store aktører som Google. I brevet skriver etaten at retningslinjene for personvern er vesentlig skjerpet siden tjenesten ble lansert i 2015. Dette skal blant annet innebære restriksjoner mot sporing i applikasjoner rettet mot barn.
«Etter en teknisk gjennomgang av systemet, er det besluttet at det ikke lar seg gjøre å drive den applikasjonen videre slik den er i dag. Årsaken er at å endre på appen, slik at den møter de nye retningslinjer, vil innebære at det må bygges opp en ny applikasjon.»
Applikasjonen har også blitt brukt av en annen kommune. Denne har blitt oppfordret til å gjennomgå hvilke data de vil beholde.

Personene bak «Trafikkagenten» har holdt foredrag i inn- og utland om tjenesten. Også den britiske avisa The Guardian har omtalt applikasjonen. Foto: Skjermbilde
Personvern viktig
I utviklingen av tjenesten var personvern viktig. Hver lærer fikk en hemmelig agentkode til hver elev, informasjon som ble sendt til foreldrene. De måtte deretter gi dette til sine barn slik at de kunne ta tjenesten i bruk.
– Dette er blant annet av personvernhensyn, sa Vibeke Rørholt, som ledet utviklingen av tjenesten.
I en Nordre Aker Budstikke-sak uka før skolestart i 2016, fortalte hun at Datatilsynet var tilfreds med måten applikasjonen var laget på.
– Datatilsynet er svært tilfreds med måten vi har laget appen på. For eksempel logges ikke de første 200 meterne av skoleveien. Når rapporten er sendt inn via appen, slettes den fra telefonen, slik at ingen kan spore en elev hvis telefonen blir stjålet. Dataene vi får inn forteller kun om klassetrinn og skolevei, forklarte hun.
Hverken Bymiljøetaten eller Utdanningsetaten i Oslo kommune har besvart lokalavisas henvendelser om denne saken.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!