ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Bård er i finalen i UMM, som er til høsten. Foto: Tiril Haga

Hvorfor klassisk?

– Det enkle svaret er at det er sykt fett!

Bård Elias Nystøyl (16) fra Torshov er et stort sangtalent, nå har han blant annet kommet seg videre til finalen i Ungdommens Musikkmesterskap.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2021 kl 14:00

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: I midten av mars sikret Bård Elias Nystøyl (16) seg en finaleplass i Ungdommens Musikkmesterskap. I finalen med 27 andre deltakere i september, er Bård én av to som synger. Det unge talentet er mest glad i klassisk musikk og er kontratenor, som betyr at han synger i falsett.

– Det var veldig stas og gøy å komme helt til finalen. Det betyr at arbeidet mitt bærer frukt og kan gi resultater. Det har heller ikke vært så lett å holde motivasjonen oppe, når man bare kan sitte inne på gutterommet og øve, sier Bård til Sagene Avis.

Den nasjonale semifinalen ble gjennomført digitalt på grunn av pandemisituasjonen.

– Det har vært kjipt å ha det digitalt, men også litt befriende. Det som blir utfordrende med digitalt er at det blir mer et selvstudium. Jeg kan på en måte gjøre opptreden min flere ganger og fikse på ting. Det kan være forskjell fra en første- eller andreplass. Man viser kompetanse på en annen måte. Men det er for eksempel vanskelig å vise klangfylde digitalt.

Bård måtte sende inn tre forskjellige stykker; Vedrò con mio diletto av Vivaldi, Music for a while av Purcell og Laudate Dominum av Monteverdi. De er på italiensk, engelsk og latin.

ANNONSE

– Tre stykker og hvor jeg får vist kompetansen min, og det er tematikk og mye å gripe tak i.

– Stor dybde

Bård går nå i 10. klasse på musikklinjen ved Majorstuen skole. Han synger for Oslos Domkirkes guttekor, Barnekoret i Den Norske Opera, og er i tillegg med i talentutviklingen TUP ved Norges Musikkhøgskole. Men med sistnevnte har det vært vanskelig å gjennomføre øvelser den siste tiden, også det på grunn av pandemisituasjonen.

– Vi har fått gjort litt, og holdt på digitalt, men man hører ikke det samme over nett som når man hører det fysisk. Men de gangene det har vært mulig å møtes fysisk så har vi kasta oss over det!

– Hvorfor klassisk?

– Det enkle svaret er at jeg synes det er sykt fett. Når man først får kjennskap til klassisk musikk, så ser man hvor stor verden er. Først så tenkte jeg at klassisk musikk bare var opera og sånt, og det var teknomusikk jeg hørte på da jeg spilte Minecraft. Men så ble jeg kjent med den klassiske musikken, og det er en god gjennomtenkt musikk med stor dybde.

ANNONSE

Musikk gir Bård mye, og han synes det er gøy å kjenne at han utvikler seg og blir flinkere:

– Når man er yngre er det ofte at voksne sier at man er flink og at det er fint å høre på, men så vet vi begge at det ikke er sant. Men nå som jeg begynner å bli eldre og utvikler meg, så merker at jeg faktisk får det til! Jeg får en mestringsfølelse og føler jeg klarer å få et uttrykk med hvor jeg vil i musikken.

Det er viktig at det han synger betyr noe for ham selv også:

– Hvis det er en historie i et stykke så kan det hende jeg synes den som synger den formidler den på en annen måte enn hva jeg ville gjort, og da vil jeg formidle den selv. Jeg vil gi noe til publikum, men jeg tror ikke jeg får til det hvis musikken og sangen ikke betyr noe reelt for meg.

ANNONSE

Selvinnsikt

Til høsten starter Bård på musikklinja ved Foss videregående skole.

– Jeg var veldig usikker på hvilken skole jeg skulle velge mellom av Munch og Foss. Men jeg endte opp med Foss, som jeg mener har et større klassisk miljø og hvor flere av vennene mine går. Man må jo også trives for å bli gode musikere.

Bård har ennå ikke bestemt seg for hvilket stykke han skal synge i finalen til høsten.

– Jeg har fortsatt god tid, og det er tidlig å bestemme seg. I tillegg til at det er litt kjedelig å jobbe med et stykke så lenge.

ANNONSE

Han håper på at finalen ikke blir digital.

– Det hadde vært kjempefint om vi kunne hatt finalen fysisk, selv om det er litt skummelt for da er det jo publikum. Jeg tror jeg aldri vil bli helt vant til publikum, uansett hvor mange ganger jeg har sunget for et, jeg blir uansett litt stresset. Det roer seg litt når jeg starter å synge da.

For å bli en flink musiker, mener Bård at det er viktig å ikke bli for selvkritisk.

– Den balansegangen mellom å være selvkritisk og selvsikker er viktig. Er man for selvsikker så ser man ikke hva man gjør feil, men hvis man er for selvkritisk så blir det bare et kjipt mørk hull og man ser bare hva man gjør dårlig.

Satser han fullt på en musikerkarriere?

– Det jeg sier til meg selv og andre som spør, er at jeg vil bli musiker om jeg er god nok, og det føler jeg at jeg nok selvinnsikt til.

I Torshov kirke

Bård startet å synge da han gikk i fjerdeklasse ved Lilleborg skole. Første gangen var da skolen skulle ha julegudstjeneste i Torshov kirke, og dagen før var det en jente i koret som ikke turte å synge.

– Jeg synes det egentlig var litt teit med kor, men også litt kult. Jeg hadde bare gått rundt og nynnet for meg selv, også ble jeg valgt ut og syntes det var stas.

Bård Elias Nystøyl fra Torshov satser fullt på musikk og sang fremover. Foto: Tiril Haga

Bård øver rundt en time hver dag for seg selv, i tillegg til eventuelle øvelser, sangtimer, musikkteori og pianoøving. Han har allerede tanker rundt hvor han vil etter videregående skole En drøm er å få et stipend og studere ved Juilliard School of Music i New York.

– Det er en drøm, å kunne studere der. Men uten stipend så blir det nok for dyrt.

En av musikerne Bård ser opp til, er Jakub Józef Orlinski. Han gikk ved nevnte universitet i New York.

– Han er ung, god og veldig flink teknisk. Han synger også lyst, som jeg vil si at egentlig er en ekstremsport.

Bård beskriver teknikk som en ferskvare som er viktig å opprettholde:

– Gjennom tjueåra så hadde det vært utrolig kult å kunne reist rundt i verden på oppdrag. Men da må jeg bli veldig flink, og jobbe hardt. Tiden går fort, og det er ikke like lett å synge falsett når jeg er 50 år!

Selv om musikk og skolearbeid tar mye plass, så har også Bård tid til å være politisk aktiv - han er nemlig nestleder i Sagene AUF.

Til sommeren har han fått forespørsel om å delta på festivalen Fjord Classics.

– Jeg er usikker på hvordan det blir. Men det er jo veldig gøy å bli spurt og definitivt en morsommere sommerjobb enn å steke vafler!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE