ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Statistisk Sentralbyrå:

Bosted og foreldrenes inntekt er avgjørende for hvor aktive barna er

Barn som bor i sentrumsbydelene bruker mer parker og bakgårder samtidig som barn i de ytre bydelene bruker skogen. Her er aking i Torshovdalen. Foto: Janina Lauritsen

Bare 1 prosent av barna mellom 6 og 16 år er fysisk inaktive på vestkanten i Oslo. I de østlige bydelene er imidlertid hele 7 prosent av barna inaktive.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2021 kl 23:03

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser forskjellene i aktivitet mellom barn i Oslo og også ellers i landet. Mens barn og unge i hovedstaden er omtrent like fysisk aktive og deltar like mye i friluftsliv sammenlignet med resten av landet, er det likevel store forskjeller innad i byen, viser undersøkelsen. Foreldres inntekt, utdanning og opprinnelse har betydning viser undersøkelsen.

Oslo-barn fisker mindre

85 prosent av barn og unge er i fysisk aktivitet hver uke og halvparten av disse er igjen aktive minst tre dager i uken. Bare 15 prosent svarer at de sjelden eller aldri er fysisk aktive.

Bading, sykling og gåturer er de vanligste aktivitetene, men Oslo-barn fisker mindre enn barn andre steder i landet. De driver derimot oftere med skikjøring i alpinanlegg, klatring innendørs og skøyter.

Det er imidlertid forskjeller innad i byen. Barn fra de vestlige bydelene er mer aktive enn barn fra østkanten.

Barn som bor i sentrumsbydelene bruker mer parker og bakgårder samtidig som barn i de ytre bydelene bruker skogen. Her er aking i Torshovdalen. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

Barn som bor i sentrumsbydelene bruker mer parker og bakgårder samtidig som barn i de ytre bydelene bruker skogen. Mens barn som bor i øst eller i indre by oftere bor i blokk, bor barn og unge sør eller vest i den ytre delen av byen oftere i enebolig, tomannsbolig eller rekkehus.

(Bydel Sagene regnes her med i kategorien Indre by øst)

Inntekt betyr mye

Inntekt spiller også en tydelig rolle og kan forklare noe av forskjellene mellom de ulike bydelene. Blant barna som kommer fra den femtedelen som har lavest inntekt, er 9 prosent fysisk inaktive og 13 prosent aktive på daglig basis.

Blant barn fra gruppen som tjener mest er bare 1 prosent inaktive og 28 prosent er aktive på daglig basis.

ANNONSE

– Barn fra husholdninger med høye inntekter er mer aktive i friluftsliv enn barn fra husholdninger med lavere inntekter. Unntaket er deltakelse i organisert friluftsliv, skriver SSB.

Byrået trekker fram organisasjoner som speiding og Barnas turlag som viktige for å trekke med seg barn fra lavere inntektssjikt ut på aktiviteter.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE