– Bekymret for hvor mange ungdommer som vil oppleve å miste sine kulturuttrykk
KOMMENTAR: «Slik situasjonen er nå mener vi det er en reell fare for at kulturhuset Ung Media – et deltakende fellesskap hvor ungdommer opplever mestring gjennom å utøve kulturuttrykk – erstattes av et rent musikkopplæringstilbud» skriver ansatte hos Ung Media.
Publisert: 25.02.2020 kl 18:35
Sist oppdatert: 27.02.2020 kl 08:26
De siste ukene har det vært flere runder med omtaler av arbeidsplassen vår, Ung Media i Trikkestallen på Torshov. Det har vært anklager om løgn, bekymringer og sterke følelser, både blant politikere, hos ungdommene og hos oss ansatte. Vi ønsker ikke å kommentere de partipolitiske forholdene, eller kommunikasjonen mellom bydelsadministrasjonen og bydelspolitikerne, siden det ikke inngår i jobben vår.
Det vi vil gjøre er å synliggjøre hva ungdomskulturhuset Ung Media er, hvordan det har vært å jobbe her og hva som står på spill for ungdommene i bydelen.
Mestring gjennom kulturutøvelse og å bli sett
Kjernen av Ung Media har alltid vært utøvelse av forskjellige kulturuttrykk. De fleste forbinder oss nok med undervisning i forskjellige instrumenter, samspill og musikkproduksjon. Samtidig har vi hatt et bredt tilbud av kulturuttrykk som utfyller hverandre: teater, film, dans, kunst og skriving. Slik har vi hatt noe for de fleste ungdommer, om de har ønsket å holde på med rap, tegne, stand-up eller spille i band. Tilbudene har fungert sammen i en helhetspakke hvor et band for eksempel kunne få hjelp til å produsere låter i studio, lage musikkvideo og/eller trykke t-skjorter.
Målet med tilbudet har grunnleggende sett alltid vært mestring. På en side gjennom aktivitetene og arrangementene våre, men også gjennom de sosiale relasjonene som bygges rundt dem. Både mellom ungdommene selv, og mellom oss ansatte og ungdommene. I de årene vi har jobbet her, har vi sett ungdommer som i utgangspunktet var redde for å ta ordet i mindre grupper med andre framføre egenkomponerte låter foran flere hundre personer.
Rett før jul fikk tre av våre kollegaer beskjed om at kontraktene deres ikke ville fornyes. Vi står nå igjen med to ansatte på huset med bakgrunn i musikk. Helheten av de forskjellige kulturtilbudene vi har hatt så god erfaring med er altså per i dag borte. Vi er bekymret for hvor mange ungdommer som nå vil oppleve å miste sine kulturuttrykk, som har gitt mestring og unike samarbeid på tvers i ungdomsklubben.
Muligheten for å følge opp enkeltungdommer er kraftig redusert, noe vi vet har vært en viktig suksessfaktor: opplevelsen av å bli sett av oss som voksne.
«Mer som en familie enn som en ungdomsklubb»
I motsetning til en vanlig lavterskel ungdomsklubb må ungdommer som ønsker være på Ung Media over lenger tid bli medlemmer. Dette innebærer en del rettigheter – som fri tilgang til bandrom og studio – men også ansvar: Grunnleggende respekt for andre og hva det betyr å forvalte et kulturhus i fellesskap. At ungdommens mestring står i sentrum gjør at vi som ansatte kan bli godt kjent med dem og opplever en høy grad av tillit fra dem.
Alt dette er faktorer som bidrar til stor grad av medvirkning og sterkt engasjementet, og det er dette som gjør at ungdommene våre beskriver Ung Media som «mer som en familie enn bare en ungdomsklubb». Gjennom relasjonene som skapes rundt aktivitetene og arrangementene våre finner mange ungdommer et sted hvor de kan bli hørt og akseptert.
Vi opplever modellen vår som grunnleggende vellykket, og oppfatter dette som noe ganske unikt for bydel Sagene. Her mener vi at ungdommenes engasjement taler for seg selv. Ungdommer har hatt tilbud om kulturutøvelse uavhengig av økonomiske midler, og i tillegg fått bidra til å berike kulturtilbudet for beboerne i bydelen i form av underholdning under forskjellige arrangementer. Ungdomsklubben har også hatt en kontinuitet som strekker seg over flere generasjoner. Flere av oss som jobber og har jobbet her har selv vært innom kulturhuset som ungdommer.
Midlertidige stillinger og utrygghet
Selve jobben vår på Ung Media har alltid vært en glede å utføre i de årene vi har jobbet her.
Det har vært en fantastisk kombinasjon av ansatte og ungdommer, og vi har alltid gledet oss til å komme på jobb. Samtidig har rammene rundt jobben vært ustabile med lite oppfølging, gradvis nedbemanning og stadig nye midlertidige kontrakter som vi aldri har vært helt sikre på om ville bli fornyet. Dette ser det ut som at det er et ønske om å endre i bydelen, noe vi setter stor pris på.
Samtidig synes vi det er synd hvis det skal gå på bekostning av ungdomstilbud som har eksistert i mange år, og som definitivt har blitt oppfattet som permanent av ungdommer og andre. Rett før jul fikk tre av våre kollegaer beskjed om at kontraktene deres ikke ville fornyes. Vi står nå igjen med to ansatte på huset med bakgrunn i musikk. Helheten av de forskjellige kulturtilbudene er altså borte, og vi er veldig usikre på vår evne til å forvalte og drive et kulturhus med den graden av aktivitet, tillit og oppfølging som vi har hatt til nå.
Finne de gode løsningene sammen
Bydelsutvalget sier at de forsterker og forbedrer tilbudet for ungdommer i bydelen, blant annet ved at de har vedtatt å bruke 400 000 på et nytt tilbud for eldre ungdommer. Samtidig er det altså ikke blitt sikret midler til å opprettholde driften av Ung Media slik den har vært så lenge vi har jobba her.
Det kan være mange argumenter for å starte noe nytt. Samtidig tror vi det kan være opprivende for ungdommer når personer de har investert i og gitt tillit plutselig forsvinner. Dette er i tillegg relasjoner som det tar lang tid å bygge opp, og som ikke vil oppstå av seg selv i det et nytt tilbud opprettes.
Både vi som ansatte og ungdommene reagerer på er at det ikke virker som at denne endringen er basert på en ordentlig evaluering av hva man har fått til på huset over en tjueårsperiode. Ingen har vært innom og sett på hvordan den daglige driften fungerer, og vi og ungdommene er ikke blitt involvert i beslutningen.
Vi ønsker å finne gode løsninger fremover til det beste for ungdommene i bydelen. For å kunne videreføre tilbudet må vi sikre oss i hvert fall en person til kan jobbe her de to kveldene i uka vi har åpent. Uten det vil ikke Ung Media kunne drives på samme måte som før. Slik situasjonen er nå mener vi det er en reell fare for at kulturhuset Ung Media – et deltakende fellesskap hvor ungdommer opplever mestring gjennom å utøve kulturuttrykk – erstattes av et rent musikkopplæringstilbud.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!