Sagene Avis
Seksjonsheader

«Bekymringsmelding fra en bydelspolitiker»

Ingrid Kvamme Fredriksen (Rødt) Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

KOMMENTAR: «På en måte føles det å være bydelspolitiker noen ganger som å være en slags glorifisert støtdemper for rådhuset. I prinsippet har vi ansvaret for det som skjer i bydelen, men det politiske handlingsrommet i budsjettet er nesten ikke-eksisterende», skriver Ingrid Kvamme Fredriksen (R).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Så er vi der igjen – i den «mest bekymringsfulle» situasjonen vi har hatt så langt i pandemien, ifølge Helsedirektør Bjørn Guldvog. Med mange regler, tiltak og råd å forholde oss til. Nok en gang har pandemisituasjonen snudd veldig fort, og skapt frykt, stress og usikkerhet. Den kommer i tillegg til strømpriser som allerede gjør livet vanskelig for mange.

På en måte føles det å være bydelspolitiker noen ganger som å være en slags glorifisert støtdemper for rådhuset. I prinsippet har vi ansvaret for det som skjer i bydelen, men det politiske handlingsrommet i budsjettet er nesten ikke-eksisterende. Spesielt under en pandemi som krever mye av bydelen, blir handlingsrommet lite. Hvert år sitter de rødgrønnne partiene i budsjettforhandlinger og spekulerer i hvor mye penger som kommer fra «den røde julenissen», altså hvor mye ekstra penger som følge av forhandlingene mellom Rødt og bydelspartiene.

Det er i realiteten denne «julepresangen» som gjør at vi i det hele tatt har penger å fordele på gode formål. Pengene vi faktisk råder over er noen promille, altså noen tusendeler av budsjettet. Resten virker fastlåst i budsjetter som har blitt til etter en grundig prosess med fagforeningene, vernetjenesten og administrasjonen, hvor man har blitt enige om hvor de store, vanskelige kuttene skal tas i år. Kutt som bydelen forhåpentligvis vil klare å gjennomføre, slik at det ikke blir et nytt millionunderskudd (merforbruk) å ta med seg til neste år, slik det ble i år.

En sen julegave

I år har vi rødgrønne bydelspolitikere også fått en «julegave» sent i budsjettforhandlingene. På forhånd hadde vi stålsatt oss for at de kanskje ikke kom i år, og tatt et felles bilde fra forhandlingene med alvorlige ansikter. Men nå kan vi stille opp som bydelens glade gallionsfigurer og snakke om satsninger. Vi i de rødgrønne partiene har valgt å satse en million på ungdom, som opprinnelig hadde fått et rammekutt på en halv million i budsjettet. Å kutte her mener vi er uforsvarlig, spesielt nå, og ungdommene er fremtiden vår. Vi sender signaler om å prioritere jobb til ungdom og tiltak som direkte eller indirekte hjelper ungdommer å fullføre og bestå videregående skole.

En million går også til parker som absolutt trenger et løft, de er viktigere nå under pandemien enn kanskje noensinne. En million går til mye av det som gir livet innhold og mening, kultur, grønne midler og frivillighet – 200.000 av dem til de frivillige på seniorsenteret som har hatt en tøff tid og fortjener et løft. En halv million settes av til satsning på medvirkning for innbyggerne og prosjektet Sagene 2040. Til tross for at vi alle er glade over hva vi har fått til, og virkelig håper det vil gjøre en forskjell, vet vi også at det ikke er store satsninger, snarere småpenger i den store sammenhengen.


I et sobert intervju i slutten av november sa bydelsdirektør Morten Sanden at han ikke tror det er noen som blir ekstra fornøyde med årets budsjett. «Vi har måttet redusere stillinger, beveget tjenester og tatt ned kostnader ganske bredt over». Ikke noe å rope hurra for, med andre ord. For meg føles det som om vi kommer med plaster når det trengs bandasje.

Omikron kan velte planene

Det bydelsdirektøren ikke visste da Sagene Avis intervjuet ham, var at Omikron var på vei, og at situasjonen raskt vil bli enda verre. Pandemien kom i veien for «omstillingen» som bydelen skulle gjøre for å tilpasse seg trangere budsjettrammer i år, og vil kanskje gjøre det igjen. Den nye smittebølgen som kan komme med Omikron kommer på toppen av en praktisk og økonomisk situasjon som allerede er veldig utfordrende. Så utfordrende at bydelspolitikerne passer på å unngå ord som «skal» og «ber om» i forslag til budsjettet, og for å ikke pålegge bydelen for tunge byrder, vi tar høyde for at mye av det vi ønsker for bydelen kanskje ikke vil la seg gjennomføre.

Bydelsdirektør Morten Sanden skriver om en økonomisk situasjon som har vært «svært krevende» over lang tid i budsjettdokumentet. «Krevende» er også ordet som brukes for å beskrive situasjonen i bydelen nå, i en statusrapport til bydelspolitikerne. Sykefraværet i bydelen, som overalt ellers, er svært høyt, og presset på tjenestene er også veldig høyt, og vikarer er vanskelig å oppdrive. Nok en gang vil trolig de ansatte i bydelen strekke seg langt og gjøre en kjempeinnsats – men til hvilken pris?

Et årlig budsjettritual

Hvert år har Rødt protestert på bydelenes økonomiske rammer, både lokalt, og i budsjettforhandlingene. Hvert år de siste årene har vi i Rødt Sagene også måttet spørre oss selv – kan vi stille oss bak dette budsjettet, også i år, når vi vet at det er nok et budsjett med massive kutt? Også i år kommer vi til å stemme for budsjettet, men samtidig fremme en merknad om den alvorlige økonomiske situasjonen i bydelen. Vi vet at vi kommer til å være alene om å stemme for merknaden, selv om vi opplever at bekymringen også er der hos våre rødgrønne «budsjettkamerater».

Det sitter langt inne å kritisere egne partier på rådhuset for trange budsjettrammer. Rødt er som støtteparti til byrådet, og kan tillate seg å snakke mer fritt. Men vår agenda som lokalpolitikere er ikke å kritisere. Vi ønsker en endring, på vegne av slitne ansatte og på vegne av befolkningen i bydelen.


Også fagforeningene for Oslo kommunes ansatte har en tradisjon for en felles årlig protest i forbindelse med budsjettbehandlingen på rådhuset – et julekort som går ut til byrådet og bystyrerepresentantene. Også i år fokuserer på manglende penger til bydelene og etatene. De sier klart ifra om at de trenger flere ressurser. De beskriver en hverdag ute på tjenestestedene med slitne ansatte, høyt sykefravær, mangel på vikarer og frykt for dårligere tilbud til de som trenger tjenestene. Situasjonen i bydelene har forverret seg dramatisk over lang tid. «Siden 2011 har bydelene bare fått kompensasjon for 80 prosent av befolkningsveksten. Hvis dette skjulte kuttet ikke hadde blitt gjennomført de siste ti siste årene, hadde bydelene fått 367 millioner mer i 2022 enn det som nå er foreslått. Dette er penger som kunne gitt mange faste stillinger», forteller de.

Bydelsøkonomien er ikke reddet

Bydelenes økonomiske situasjon og evnen til å takle en uforutsigbar pandemi og levere gode tjenester til befolkningen i bydelen henger så klart tett sammen. Innerst inne vet alle vi bydelspolitikere godt at bydelsøkonomien langt ifra er «reddet» av budsjettforhandlingene mellom Rødt og Byrådet. Ca. tre millioner i økte rammer, i tillegg til bevilgninger direkte til hjemmetjenesten er lite sett opp mot at bydelen må kutte 46 millioner. Om det så gis økte rammer de neste årene skal det mye til å komme tilbake på nivået bydelene har hatt tidligere.

Vi vet at ordningen som gir fordelingen av penger til bydelene slår skjevt ut for bydeler med de sosiale utfordringene som Sagene har. Bydelsdirektøren går langt i å si i budsjettdokumentet at rammene bydelen får i dag ikke dekker de lovpålagte tjenestene de er ment å dekke. Og at rommet for effektivisering i stor grad allerede er utnyttet maksimalt. Også i år vil det gjøres kutt som det er knyttet «høy risiko» til, særlig gjelder det kutt i stillinger for bydelens ansatte på ca. 10 millioner.

Kutt kan forsterke forskjeller

Mange har vanskelige levekår i bydelen vår. Mer enn hvert femte barn bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt, og bydelen har den nest høyeste andelen i Oslo av elever som slutter før de er ferdige med den videregående skolen. Det er mange som står utenfor arbeidslivet, og 862 mottar sosialhjelp hver måned, mens 617 er brukere av tjenester fra enheten for psykisk helse og rus. Den gjennomsnittlige levealderen for befolkningen er tre år under gjennomsnittet i Oslo for kvinner, og fire år for menn.

Pandemien har allerede gjort at de som har minst har fått det enda vanskeligere. Strømprisene vi har nå er allerede en krise for de som har lite fra før. Nå kommer det en ny runde med tøffe pandemitiltak – det blir tyngre for de som sliter fra før, flere vil bli permittert, det blir vanskeligere å komme seg gjennom skolen. Velferdsordningene i bydelen trengs å styrkes nå. Rødt frykter at kuttene vil kunne føre til en svekket evne til å ta tak i sosiale utfordringer, og hjelpe innbyggere som trenger det. Det kan forsterke de store forskjellene i bydelen vår.

Et juleønske

Selv om Sagene styres av et rødgrønt flertall med flotte visjoner for lokalsamfunnet vårt, er det vanskelig å gjennomføre god rødgrønn politikk i den budsjettsituasjonen vi har i dag, hvor fokuset er hvor det skal kuttes. I merknaden fra Rødt Sagene ber vi rådhuset om å ikke budsjettere med trangere budsjettrammer i fremtiden, og undersøke om fordelingsnøkkelen som gir penger til bydelene bør endres og tilpasses bydelenes faktiske behov. Sagene må være i stand til å levere på de lovpålagte forpliktelsene vi har ovenfor bydelens innbyggere, i hjemmetjenesten, i barnehagene, og flere andre steder.

Vi håper at merknaden blir hørt. Men enda bedre hadde det vært å gjøre som fagforeningene i Oslo oppfordrer til: «tørre å løfte blikket og planlegge for en stabil og styrket økonomi for bydelene og etatene». Det hadde vært tidenes julegave.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...