Sagene Avis

Ber bydelen brette opp ermene og ta tak i eldres medisinbruk

Eldrerådet vil kartlegge medisinbruken. Foto: ILLUSTRASJON

– Jeg har gjennom min lange karriere sett hvordan uriktig bruk av legemidler kan skade pasientene, sier lege Aud Krook.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2017 kl 09:33

SAGENE: Under forrige Eldrerådsmøte ble medisinforbruket ved sykehjem tatt opp. Nå ønsker rådet tilbakemelding på medisinbruken blant sykehjemsbeboere i bydelen, og muligheten for en kartlegging.

Kartlegge

Bakgrunnen for saken er dagens antatte landsgjennomsnitt på 7,5 ulike medisiner daglig for sykehjemsbeboere i Oslo. Det høye forbruket fører til trøtte beboere som ikke klarer å følge med, ifølge protokollen til forrige Eldrerådsmøte. På Bekkelagshjemmet klarte de, etter en utredning om forbruket, å få ned gjennomsnittet til 2,8 medisiner, står det videre.

– I første omgang ønsker Eldrerådet en tilbakemelding fra Hjemmetjenesten på punktene, og muligheten for en kartlegging. På sikt ønskes det at saken blir lagt frem for Bydelsutvalget, står det i protokollen etter møte.

Eldrerådets forslag til tiltak er at Bydelsutvalgt gir administrasjonen i oppdrag å:

  • Hente frem statistikk om medisinbruket i Bydel Sagene
  • Utføre en tilsvarende utredning for brukere av hjemmesykepleien i bydelen
  • Ta initiativ til tiltak som kan minske medisinbruket
  • Komme tilbake til Eldrerådet med rapport.

Opprydning

Legemiddelprosjektet til Sykehjemsetaten i perioden 2011 til 2014, viste at unødvendige legemidler ble betydelig redusert. Det gav økt overskudd og livskvalitet for mange av pasientene, ifølge prosjektet. Og det er dette Aud Krook, medlem av Eldrerådet, ønsker at bydelen skal se på.

– Som lege har jeg alltid interessert meg for medisinbruk til pasientene. Jeg har gjennom min lange karriere sett hvordan uriktig bruk av legemidler kan skade brukerne. I tillegg til min egen erfaring, viser undersøkelsen at mange pasienter har det bedre etter ¨opprydding¨ i medikamentlisten, forteller Krook.

Hun har tidligere tatt opp temaet i Eldrerådet, men ikke kommet noen vei.

– Med støtte i undersøkelsen fra kommunen, synes jeg nå at bydelen bør brette opp ermene og ta et tak! Det er viktig for at alle at den eldre delen av befolkningen fungerer best mulig og ikke har unødige plager, avslutter Krook.

Etter påske

Spesialkonsulent for helse og mestring i Bydel Sagene, Anette Nordstaa, skal ta opp saken med leder av Hjemmetjenesten, og komme tilbake til saken for fremlegging for Eldrerådet og Bydelsutvalget.

– Det er foreløpig ikke noe nytt i saken. Jeg skal følge den opp etter påske, skriver hun i mail til Sagene Avis.

LES OGSÅ:

Her er det kjempefint å ha valker og riste med
Så mye har de lokale boligprisene steget på ett år
Her blir det stemmelokale
Se hvordan denne byggegropa vil se ut i 2018

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...