ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

28 omkomne i brann i år:

– Besteforeldre eller andre som bor alene blir sikkert glade for å få en telefon

BRANN: Røykvarslerdagen 1. desember er en fin påminnelse til å bytte batteri i røykvarsleren. Her fra en brann tidligere i år. Foto: Arkivfoto Oslo Brann- og redningsetat (illustrasjonsbilde)

Branneksperten i Frende forsikring håper alle som har noen de bryr seg om sender en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren på røykvarslerdagen 1. desember.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 17:04

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Folk i Oslo er, sammen med Akershus, de dårligste i landet til å sjekke røykvarsleren. Dette viser en ny undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

– En av fem svarer at de ikke kan huske sist, ikke vet, eller aldri sjekker røykvarsleren, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Forsikringsbransjen vil at du skal skifte batteri i røykvarsleren din på røykvarslerdagen, 1. desember.

– Brannmåneden desember

Undersøkelsen gir ikke svar på hvorfor forskjellene er så store, men viser tydelig at det er viktig med en påminnelse foran brannmåneden desember, sier Øren.

Desember var måneden med flest branner i fjor, hele 313. Hittil i år har 28 mennesker omkommet i brann, mot 26 i 2017, viser tall fra Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap.

ANNONSE

Øren håper alle som har noen de bryr seg om, sender en melding eller en snap med hint om å sjekke røykvarsleren denne dagen.

– Besteforeldre eller andre som bor alene blir sikkert glade for å få en telefon, sier han.

I tillegg til at du burde skifte batteriet en gang i året, bør også røykvarsleren testes månedlig og hver gang du har vært bortreist over lenger tid.

Slik tester du

For å sikre deg og dine bør varsleren testes med røyk.

– Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer. Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner.

ANNONSE

Han poengterer at selv om du skifter batteri på røykvarslerens dag, må du skifte igjen om den piper. Avhengig av kvaliteten og hvordan det har vært oppbevart, er det er litt forskjellig hvor lenge et batteri varer. Og en røykvarsler som er eldre enn ti år bør skiftes ut.

Denne røykvarsleren manglet batteri da det begynte å brenne. - Brenner det, kan livet ditt avhenge av tidlig varsling, sier brannekspert Øystein Øren, Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring

105 branndøde

Det er 105 mennesker som har dødd i Oslo siden år 2000. Og i perioden 2000 til 2017 var det 7 856 bygningsbranner i Oslo.

De mest brannfarlige månedene var januar med 752 branner og desember med 749. Så langt i år har seks personer omkommet i brann i Oslo, opplyser Gjensidige Forsikring ASA i en pressemelding.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, sier rådgiver i Gjensidige, Tove Aasen.

ANNONSEAlle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen

Tove Aasen, senior kunderådgiver Foto: Gjensidige

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

Cirka 40.000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

– Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE