ANNONSE

Bikkje-Lisa fra Sagene viet sitt liv til dyrene

BIKKJE-LISA: Lisa Kristoffersen viet livet til dyrene Foto: Oslo Museum

Lisa Kristoffersen brukte kjepp og saftige gloser på folk som ikke behandlet dyrene med omsorg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2018 kl 13:46

ANNONSE

SAGENE: Sagene Avis markerer kvinnedagen ved å dra frem kvinner som har hatt noe spesielt å si for bydelen vår.

Lisa Kristoffersen er én av dem.

Lisa Kristoffersen, kjent som «dyre-Lisa», «bikkje-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet» var i hælene på folk som ikke behandlet dyrene bra. Hørte de ikke etter da hun kom for å irettesette dem? Da fikk de smake på kjeppen!

Fulgte alltid med

Hun ble født i 1833 på Sagene. Hun giftet seg i ung alder og bodde i Chicago i 25 år med ektemannen før de flyttet tilbake til Norge.

Kristoffersen solgte frukt, bær og blomster på torget i Kristiania for å livnære seg selv og sin syke ektemann. Hun stilte seg gjerne opp nedenfor Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken for å holde et øye med kjørekarene. Her strevde hestene med tunge lass, og Kristoffersen fulgte nøye med på hvordan de ble behandlet. Hvis kjørekarene ikke lystret henne, rappet hun med i ryggen med knortekjeppen eller blåste i politifløyta si for å tilkalle en konstabel.

Hun fikk aldri noen barn, men brukte i stedet livet på å passe på dyrene. Hun lovet allerede som liten jente å vie livet til dem.

Kristoffersen var både respektert og fryktet i hele Kristiania for sitt store hjerte for dyrene. Hun sparte ingen som slo hestene for sine saftige gloser, sinne og knortekjepp.

Hvis hun nærmet seg ropte kjørekarene «pass på hestene deres gutter... For der kommer Lisa Kristoffersen!» skriver Jorun Sanstøl i boka Jeg er Lisa Kristoffersen!

Hun levde et enkelt liv. Hun sov uten seng i et par år, den var nemlig forbeholdt hundene. Men hun passet ikke bare på hundene og hestene. En gang kjøpte hun også en sau som ikke kunne gå og trillet den hjem i barnevogn.

Navnet lever videre

I 1907 var hun med på å stifte den første foreningen for dyrebeskyttelse i Kristiania. I dag bærer et av Oslos vernelag for dyr navnet «Lisa Kristoffersens Minde».

Hun fikk sin egen plass, Lisa Kristoffersens plass, i 1934. Det er plassen ved den øvre av de to rundkjøringene på Bjølsen - der Moldegata og Stavangergata møter Bergensgata.

Kilder: Wikipedia og Sanstøl, Jorunn: Jeg er Lisa Kristoffersen! i Byminner nr.4-2009, s.42-44

LES OGSÅ:

Fernanda Nissen var en av dem som gikk først

Jenter er finest når de slapper av

- Vi er ikke skjøre blomster som folk kan plukke som de vil, og sette på utstilling!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord