«Ble korpsene lurt til å spille på 17. mai?»
DEBATT: Det er leit at korpsbevegelsen tilsynelatende bare hadde verdi for Utdanningsetaten frem til 17. mai. Jeg vil uttale meg så sterkt som å si at korpsbevegelsen tråkkes på i en slik uttalelse fra Utdanningsetaten.
Publisert: 19.05.2020 kl 18:30
Følgende melding gikk ut fra Marte Gerhardsen, direktør for Utdanningsetaten i Oslo i går ettermiddag:
«Og til sist, nå som nasjonaldagen er over, vil vi ikke lenger la korpsene å bruke skolelokalene til øving. Det var viktig for at 17. mai ble så fin som mulig, men nå gjelder det samme for korps og kor som for andre: Vi tillater ikke utleie eller utlån av skolens lokaler fram til sommeren. Begrunnelsen er at vi ikke ønsker flere mennesker på skolene enn nødvendig, for smittevern og for å redusere behovet for ekstra renhold. Med begrensede ressurser må vi prioritere å gi elevene våre en best mulig skole i koronatida.»
Det er leit at korpsbevegelsen tilsynelatende bare hadde verdi for Utdanningsetaten frem til 17. mai. Jeg vil uttale meg så sterkt som å si at korpsbevegelsen tråkkes på i en slik uttalelse fra Utdanningsetaten. Hadde det vært helt klart at det bare dreide seg om smittevern må det så klart aksepteres, men det koker ned til økonomi, slik jeg tolker det.
Det kan føles som at korpsbevegelsens tillit har blitt misbrukt, for å få en «fin 17. mai» i og med at det ikke ble varslet på forhånd at korpsene ikke skulle få bruke skolen etter 17. mai. Hadde det blitt varslet om det, kunne dette blitt informert om til korpsforesatte og korpsene kunne planlagt drift etter 17. mai under disse forutsetningene.
Informasjonen om hvor bra det er at korpsmusikantene igjen skal kunne undervises med fysisk tilstedeværelse, har blitt sendt til alle korpsforesatte. Og skolekorpsbarna var jo så glade for det! Før nyheten fra Utdanningsetaten kom som en bombe fra klar himmel i går.
Det er underlig at Gerhardsen ikke ser hva hennes uttalelse kan gjøre med motivasjonen til korpsbarna, som trenger å øve og få undervisning kontinuerlig.
«Begrunnelsen er at vi ikke ønsker flere mennesker på skolene enn nødvendig, for smittevern og for å redusere behovet for ekstra renhold.»
Hvorfor gikk ikke Gerhardsen ut med melding allerede før 17. mai om at skolekorpsene ikke skulle få bruke skolene etter 17. mai? Og i tillegg er det ikke penger til korpsbevegelsen, til renhold, «for å redusere behovet for ekstra renhold» som Marte Gerhardsen uttaler.
Men etter denne meldingen gikk ut fra Gerhardsen er det allikevel blitt åpnet en dør for korpsene, til å øve på skolene, hvis de vasker selv og har undervisning etter skolen er ferdig.
Kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, Trine Lie Larsen, meldte i dag: «at dersom korpsene selv står for renholdet slik at skolen ikke får flere utgifter, så kan de benytte lokalene på kveldstid»
Se artikkelen i Aftenposten i dag. Var dette med smittevern et spill for galleriet?
Var det den økonomiske konsekvensen som telte? Det er drøyt at Utdanningsetaten ber korpsforesatte om å vaske. For det er jo de som må vaske, som allerede har sprengt sin dugnadsånd med å skaffe økonomiske midler for å kunne drifte korpsene inntil videre, fordi regjeringen ikke fikk til en krisepakke som traff korpsbevegelsen. Det har derimot blitt lovet, fortrinnsvis før 17. mai, at det skal komme en utvidet pakke til frivillige organisasjoner som treffer korpsbevegelsen.
Men dog har det ikke blitt iverksatt noen form for mulighet til å søke en slik støtte, kommer den snart? Jeg håper ikke dette var et spill for å motivere alle korpsene til å jobbe så hardt som de gjorde, med å organisere korpsmusikk på 17. mai, under vanskelige forhold og med dårlig økonomi på grunn av store inntektstap?
Og vil det bli bevilget nok til hele korpsbevegelsen, det gjenstår å se, jeg tror det er for lite avsatte midler selv i den «nye krisepakken» til de frivillige organisasjonene til at det hjelper alle korpsene over denne økonomiske utfordrende tiden, da midlene skal deles med mange.
Mange av musikantene er allikevel på skolens AKS-tilbud på dagtid, så hvorfor skal de ikke kunne undervises på dagtid, i stedet for på kvelden?
Og hvorfor kan det ikke bevilges penger til rengjøring, dette vil jo være en direkte økonomisk støtte til korpsene.
Nå må Utdanningsetaten, Kulturdepartementet og til sist regjeringen vise at de tar korpsbevegelsen på alvor, slik det tidligere har blitt proklamert. Korpsbarna og ungdommene fortjener den pedagogiske oppfølgingen det krever for å lære å spille et instrument, og under gode forhold. Slik som det er nå, kan det være mulig å gjennomføre instrumentundervisning forsvarlig på skolene; hvis Utdanningsetaten legger forholdene til rette og ikke bare kaster ballen over på en allerede hardtarbeidende korpsbevegelse, som prøver så godt de kan å holde hjulene i gang.
Hvis regjeringen, Utdanningsetaten og kulturministeren vil ha blås og slagverkmusikk neste 17. mai og et levende musikkmiljø i Norge, og et profesjonelt musikkmiljø i Norge som slik det er, som ofte springer ut fra korpsbevegelsen, så bør de nå vise i praksis at de tar korpsbevegelsen seriøst. Og ikke bare kaster ballen over til korpsbevegelsen, slik jeg oppfatter at de gjør nå.
Hilsen en av musikkens venner
Nils-Petter Bergersen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!